Wednesday, December 7, 2016

Done IBCLC recertification

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:37 AM
Finally..setelah struggling beberapa bulan mengumpul point utk syarat memperbaharui lesen konsultan IBCLC..setiap 5 tahun sekali. 
Sebenarnya agak dilema juga nak renew lesen ni sebab saya dah tak praktiskan lagi breasfeeding consultation ni. Tapi tah lah kalau di biarkan sayang pulak. Sebab nak dapatkan title ni perlu memenuhi syarat yg agak ketat juga dulu. Salah satunya 5000 jam clinical hours dalam kaunseling penyusuan.

Dan mulai 2013 pula syarat2 baru telah ditetapkan, yg nak jadi ibclc perlu ada background sains diperingkat Universiti plak..dan macam lagi syarat pendek kata. Orang yg ada medical background je kot boleh apply IBCLC ni. Huhu
Dah dpt kad dan sijil  baru yang akan tamat pada tahun 2021 nanti..dan recertification kali kedua nanti baru saya kena menduduki exam semula. Whoaaa

Biasanya nama2 individu yg ada medical background akan letak title ini Contoh
 Abcd, IBCLC. Klu org tu bekas nurse ke...Abcd, RN, IBCLC..RN stands for (Registered Nurse)kalau org tu doktor plak..Dr Abcd, MD, IBCLC.  Tapi saya tak guna pun title ni. Alah tah la..

So kita frame kan je lah bersebelahan dengan ijajah hamboii ijajah🙊 buat pandang2 kan dari terperap je dlm file tu..huhu


0 comments:

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea