Wednesday, October 26, 2016

Ruang dapur dan ruang makan saya

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:44 AM
Lama rasanya tak up gambar2 ruang dapur saya dekat blog ek. Sebab asyik update kat fb kelab kaki deco je kan huhy. Ok lah kali ni saya nak kongsikan ruang, dapur kering dan dan dapur basah terus. Ramai kot yang dah tengok dalam group, saje update dekat blog buat rujukan dimasa hadapan..hihi

Kalau siapa follow di awal2 saya update mengenai rumah di blog ni..ruang ini adalah ruang dapur asal rumah ni. Yang telah saya jadikan ruang makan..

Dinding belang2 saya tampal wallpaper kaison aje yg rm19.90 tu. Lebih kurang 2 roll juga lah pakai.


Ruang makan dan dapur kering yang dipisahkan dengan indoor sliding door. Tujuan saya pasang indoor sliding disini adalah lebih kepada untuk menyekat aircond dari ruang tamu dari terus ke dapur..jadi ruang makan ni pun akan sejuk juga..hihi. Terutama waktu tetamu berkunjung.

Selain semasa tetamu berkunjung, Waktu sehari2 sebenarnya sliding ni dibukak begini. Sebab jarang pasang aircond kan. Senang nak lalu lalang. Nak mengemas dan sebagainya..

Ini bahagian dapur kering, tempat cuci tangan dari ruang makan. Tempat buat air.

Tu tangga dapur yang memisahkan ruang dapur basah disebelah sana dgn dapur kering tadi. Tangga khusus buat ke tingkat atas dapur sahaja. Yg memuatkan satu bilik, hallway dan balkoni belakang.

Pandangan dapur basah dari sudut dapur kering saya tadi.

Kiri kanan memuatkan kabinet atas dan bawah. Mesin basuh pun letak skali kat dapur bersebelahan pintu dapur. Saya takda ruangan khas mendobi ke apa.

Haa kecik je kan dapur masak saya..haha. Jadilah..itupun jenuh nak mengemas. Dah lah peminat putih plak tu...huhu

Ruang sinki, blind putih beli ikea saje yang paling murah kot. Sabun2 cuci pinggan & handwash sy letakkan dalam soap dispenser kat dinding tu. Saya beli di Homepro.

Tempat 'bersilat' tiap2 hari. Alhamdulillah..syukur selalu..tempat memasak untuk anak2 dan keluarga tercinta. Bila ofis kita kemas..mood memasak pun seronok ye dakk...











5 comments:

Nona Qiyah said...

suka tengok,cun

nayfatimah rasyid said...

putih seputihnya , gigihlah nak jaga tp memang smart jer kithcen nie

MamaDaniel said...

cantiknya... :)
suka tengok almari kat tangga tu.. yang diapit 2 kerusi putih tu... :)

MumMe said...

Cantiknya...suka sgt

Diana said...

Allahuakbar... cunnnnn nyeee... Melting jiwa dan raga..
Bila la saya mampu dapat sebuah camni ye..?? hihihh

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea