Wednesday, December 16, 2015

Detolf oh Detolf

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 6:18 AM
Nak cite alkisah saya pasang rak kaca Detolf Ikea. Gigih tau nak memasangnya. Konon nak buat surprise dengan encik boss. Tu yang pasanv sendiri je. Bukak2 manual memang dah nampak gambar dua orang..

Baru mula step 1-2 ikut manual..kena pasang tapaknya dulu.. tiba2 lubangnya dah crack..waduhhh spoil terus mood. 


Pastu terbengkalai sehari lebih kat sini..sbb terus takleh nak pikir pasal crack tu..huhu

Ni lah lubang crack tu..dah takleh skru tapaknya..sbb dah loose. Takleh imejin nak kena angkut balik ke ikea cheras g tukar tu..

Last2 amik semangat balik..pelan2 sata ejas lubang skru tu..sy kopek skit lapisan putih tu kt sebelah dia..pastu sy terus cucuk skru kat belah papan  baru..alhamdulillah  berjaya..

Saya buat berdua dengan abang long azri. Dia tukang pegang cermin yg dah tegak tu sementara saya nak sambung kan cermin kedua pula...lepas dah dirikan cermin kiri kanan tu step2 yang sterusnya lebib mudah dah..

Yang tak tahan, abg ngah izzet pun nak letak helmet kapcai dia warna merah tu...whoaaaaa!. Tak letak dia hangin plak..aduh mana leh masuk korum helmet tu..adeh layankan je lah sekejap.m


Tadaaa..ni selepas dah siap pasang. Baru lah segak skit helmet ni dah ada tempat letaknya. Kalau tak, helmet ni ada yg depan pintu..dekat dlm stor..dekat dlm kotak pun ada..

Nasib baik ruangan dia memang ngam dengan helmet2 ni semua...


Saya letak rak detolf ni dekat ruang dining..ruang ni je yg lapang skit...abaikan 2 keping cermin yang belum lagi ditampal tu...huhu. Nak jimat skit so bertabah la tukangnya free2 skit..


Lepas tu saya ada letak lampu LED yang saya beli dekat Mr DIY tu..ada sy ceritakan dientri lepas pasal lampu LED ni. Lampu ni ada mode sensor. Kalau malam kita bukak cermin ni, lampu tu terpasang la. Sy bubuh dua ketul baru terang skit..

Nampak tak bulat putih atas tu. Ada macam2 lampu Led tu..ada kaler silver..yg warna putih ni rm12.50. 


Dikala malam hari..















5 comments:

Iela Fazielah said...

nice la kak....ila pun plan nak bl satu ketak lego anak2..tp sayangnyer duit nak membayar..haha

dee said...

cantik! yang lampu led tu pasang sendri ke kak? batteri atau eletrik,tak nampak pula wire.

Hayatie Hashim said...

Lampu led tu pakai bateri AAA je..3 biji..lekat pakai double tape.

Mommy ayen said...

Cermin tu beli kat mn....mahal x.... Cantik la

Mommy ayen said...

Cermin tu beli kat mn....mahal x.... Cantik la

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea