Tuesday, December 22, 2015

Deco-deco ruang makan lagi

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 3:26 AM
Rentetan dari entri balas-dendam-tawaf-tempat-deco pelan2 baru saya berkesempatan nak susun barang2 deco yang dibeli tu. Alahh bukan beli banyak2 pun...ada lah deco2 bajet yg memang rasa sesuai  

Cewahh siap pic before nak kasi perbandingan sangat lah konon haha!...

Haha..spot the difference..kih kih...

Kalau perasan sy beli stool SSF dengan pokok plastik tu. Semua harga sales. Yg stool tu dpt rm149 dari rm200 lebih. Stool besi..tapi sy buat side tables plak..haha blasah je janji unik.. Yg pokok plastik tu RM30 dari rm149. Mula2 saya nak sarung pasu silver..tp sy fikir dua kali takut Azra tarik jatuh pecah lak..kalau pasu hitam plastik tu selamat lagi kalau jatuh..huhu

Jalan kedai.Mr diy jumpa plak curtain holder bling2 ni. Macam berkenan.. nak buh kat langsir sheer sliding door ni.

Close up  skit..santekk kan..hihi. macam princes2 lak.  Hahaja

Ni lah rupanya.. RM9.50 seketul. Kalau nak sepasang kena beli 2 ketul lah. Cuma kekurangan dia..batang cucuk tu pendek sgt..asyik terkucil je. Langsir tebal mmg susah kot. Ni ikut pengalaman geng2 deco yg dah  beli. Sy guna kat langsir nipis ni memang just nice..
Kat wainscoting tu ada penambahan frame sedikit. Kelmarin ada 2 keping je. Balik tu pergi IKea cheras beli lagi frame Nyttja yang paling murah tu. Meja lindved tu pun beli masa promo opening kat Ikea Cheras RM69 je. Sy buh dulu kat situ..tp skang dah berubah lagi tempatnya. Ada kabinet kecik plak dah situ...tunggu lah snap pic baru nanti..


Ni hah besi bentuk pasu bunga Liknande Ikea. antara hiasan yg selalu orang tanya mana beli. Memang beli dekat ikea dulu satu set ada 2 ketul gitu Rm20 lebih gitu la...Sayangnya skang dah tak keluar lagi. Hampir gak nak kehilangan besi ni masa sibuk2 reno rumah..tercampak,terpenyek2 dlm bilik stor. Dulu tak berapa nak hargai..haha lately ni bila dah tak keluar dan orang asyik mencari2 je..baru tahu nak sayang2 plak...haha



Buat sementara ni memang saya biarkan kosong je frame2 tu. Sebab belum jumpa lagi bahan2 yang  sesuai dan paling penting berkenan untuk diframekan..huhu.

Ni plak sticker corak table lamp. Saya beli kat Romantika je RM15.60 ...siap jam skali. Sy terberkenankan corak sticker tu je. Walaupun tau dah jam tu mesti tak tahan lama...

Corak wallpaper belakang tu plak memang wallpaper sticker cap kaison yg rm19.90 per roll tu..ingat tak entri makeover-dinding-ruang-makan saya dulu...
























7 comments:

Rizziela said...

cantik & kemas aja

cik hani said...

alahai...comelnya..

amirah said...

cantik...warnanya memang tenang aje...wainscoting tu ada ketebalan tak? ke memang tebal mcm tu?

Hayatie Hashim said...

Amirah..wainscoting tu ada nipis..tah apesal plak org ni buat lebar benau..dia guna kayu nyatuh..

acu yuhan said...

hi done folo, folo me back ;)

dorsett pink said...

cantiknya.. good job!

fazian batrisyia said...

suka tgk rumah u, cantik kemas aje.

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea