Tuesday, October 6, 2015

Obses barang putih untuk dapur

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 11:18 AM
Kalini saya pasang azam nak konsisten update dan share diblog..adakah azam saya tu dapat diteruskan? Hihi saya cuba, saya bermula diblog, jadi saya harus memeriahkan blog saya sendiri bukan (agak terkesan juga sejak kena kick dari DRKSK tanpa penjelasan kan)..haha

Saya suka share info mengenai deco dari blog lagi. Jadi bila masuk group yang tak boleh berkongsi sumber deco tu saya rasa agak kekok. Bila ditanya beli kat mana jika tak dijawab dikata sombong plak. So sanggup la kena kick dari dicop sombong ke apa kan..hihi.

Ok kali nak share barang2 kegunaan didapur yang berwarna putih. Kalau masuk mana2 mata cari yang putih je kalau boleh.

Tempat2 saya beli barang2 ni. Satu tempat tu tak semua ada kan..

Daput secoet saya..hihi

Kalau boleh taknak ada barang atas ni. Tapi over la kan..jenuh plak nak keluar masuk setiap kali nak masak. So biarlah barang basic je. Bekas buh telur, sbb hari2 masak telur. Bekas garam, gula tu pun hari2 nak guna. Bekas rempah sebenarnya saya takda banyak. Saya bubuh rempah yang selalu guna je ngam2 je spice jar ikea tu 3 biji..hihi



Ni bekas masa guna kat rumah lama. Saya guna sebagai bekas letak bawang2 dan kentang. Saya masih lagi mencari bekas bawang yang  berkenan, dan of course mesti lah putih..haha

Masa takda bawang sebab sedang buat pembersihan bekas2 ni. Biasanya dah 2-3minggu mesti berminyak2 berlekit dah  bekas2 ni. Sebab dekat kat tempat masak kan.

Bekas2 tu saya memang susun kat para hujung ni. Ingat nanti para atas tu nak deco bunga pasu skit ke..tunggu la

Ni view kat sinki. Saya beli bekas ikea yg rm2.90 ni sangkut kat grill..buat letak sabun, span, berus. 

Selain bawang, saya gunakan bekas ni untuk tangkup bayu lesung. Dulu saya tangkup je tepi sinki tu. Tapi saya takut kalau terlepas ke, terhentak ke sumbing dah sinki tu. Tu yang buat tangkup dlm  bakul je. Senang nak angkat bila dah kering, angkat dengan bekas2 tu skali masuk KC kat bawahnya.. 







11 comments:

Kemn Azmaili said...

Saya pun suka collect brg warna putih...dan biru..hihihi

Ummu Athiyah Ismail said...

Wahh cantiknyer dapur ..tersusun kemas :)

Juls Julie80 said...

saya suka warna putih...semua mecing2 kaler...tp tu la..jenuh nak jaga...sbb malas nak lap2..hehehe..

xpe la sis..sis sharing kat sini lg ok... siap detail beli kat mane..kalau kat group tu, jenuh nak tggu sis cite @ jwb bila org tanye..hehehe

Hayatie Hashim said...

Sy tau kem suka biru kan...rajin juga skodeng blog kem ..hihi

Hayatie Hashim said...

Terima kasih ummu athiyah..dapur putih ni perlukan semangat nak sentiasa bersihkan je..sbb cepat comot..huhu

Hayatie Hashim said...

Aha kan..share kat blog aman..haha ..akak akak skarang banyak post kat group Kami Suka Deco Deco .pasal akak admin kat situ..meuhahah jemput join yaa:)

penyisir rambut said...

tenang tengok kaler putih...

Hayatie Hashim said...

Thanks dear

Ain said...

saya pun obses dgn barang putih/silver. pegi mana2 nk aim barang color2 gitu je. tq sebab share tempat beli barang2 awak tu boleh jadi inspirasi

Hayatie Hashim said...

No problem ain...sharing is caring..nanti share la juga brg2 putih awak ye ..mana tau ada yg berkenan juga ..hihi

Afne said...

luaskan kuasamu geng putih! tp ada juga masa2nya afne beli warna hitam (klu nmpk lg menarik) hehe

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea