Sunday, April 5, 2015

Review: Kipas Ruang Tamu

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 9:48 AM
Ramai plak dok email tanya review pasal kipas Deka ni..ok satu kali buat entri la senang. Saya macam orang lain semua pun nak yang terbaik, termurah, tercantik la macam2 ter lagi lah pendek kata kan...hehe!

Masa awal-awal sebelum masuk rumah memang saya dah survey2 juga kipas yang ok skit. Dalam bilik2 kat dapur etc saya tak kisah sangat, saya beli kipas biasa bajet biasa yang range RM100-150 je. 

Tapi kat dua tempat ni, ruang tamu dan masterbedroom memang saya nak yang ok skit. 
Kriteria utama mesti angin yang kuat sebab ruang tamu sayan agak luas. Karang angin tak rasa sangat plak. Kriteria kedua ofcourse rupa lah..hehe. 

Masa tu tahun 2013..survey2 berkenan plak dengan Jenis Deka V6. Ada 6 bilah..saya terbaca lagi banyak bilah lagi lagi kuat angin dia..specs dia boleh refer kat pic tu.

Tapi by the time nak beli tu keluar plak versi v12..kononnya lebih angin 30%. Beza pun tak jauh, lepas nego dapat RM650. Onsite warranty 1 tahun, 3 years warranty untuk motor. Standard kot yg ni mana2 jenama pun sama je.



Dah hampir 2 tahun pakai ni. To be honest, angin dia memang kuat giler. Satu ruang tamu tu memang terasa lah. Part tu memang puas hati. Walaupun rupanya agak skema skit..hoho!

Sejak pakai baru sekali je rosak..hujung tahun lepas..setahun lebih jugak..ngam2 lepas habis onsite warranty..Lepas habis onsite warranty, servis charge untuk datang sahaja dah RM40. Masa repair tuhari..ada komponen dalam board dia rosak..so kena cas RM20..kalau tukar satu board baru rege RM60. Total repair masa tu RM60. Oklah  berbaloi..

Menurut kata orang servis tu..sparepart Deka ni kira murah lah berbanding brand2 lain. Lagi satu tips katanya..kalau nak kipas tahan lama..jangan biar dia berhabuk tebal. Sebabnya bila habuk tebal..dia jadi berat..bila berat, cip2 komponen dia dalam tu kena bekerja keras lagi..so lama2 cepat ler dia kong..


So far angin kipas ni masih sama macam mula2 beli dulu..tunggu lah jangka hayatnya berapa lama ke bertahan..huhu!




3 comments:

danish aurora said...

salam singgah

ieza ashaari said...

Tq tips psl kipas ni. Kena rajin lap kipas lah nmpknya.

Hayatie Hashim said...

Tq danish ;)

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea