Tuesday, March 24, 2015

Tiles Dapur

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 9:34 AM
Sibuk2..pun gigih tau akak nak hapdet blog..hehe!. Buat satu keje update..buat satu lagi update...ngeee suka hati lah kan..kih kih! Nak cerita tiles kat dapur ni. Korang punya tiles macam mana?

Disebabkan saya yang tengah kemaruk putih, putih dan putih je. Tiles pun kena putih. Untuk dapur ni saya pilih yg seakan2 sama dengan wood flooring kat bahagian dalam rumah.

Akhirnya pilih punya pilih..terpilih la tiles ini. Memang sesuai untuk dapur katanya, kesat tak licin.  Memang betul even tengah cuci sabun pun boleh jalan2 lagi atas dia.

Cuma yang kurang best teksturnya berjalur2 halus dan kerjanya menyimpan daki. Lagilah saya pilih warna putih kan. Kalau warna gelap mungkin tak berapa nak nampak sangat tapi ni cerah memang sakit mata tengok kalau ada kesan daki2 tu..

Cuba zoom pic. Kiri tu daki2 yg ada kat celah jalur2 tu. Kanan tu tiles yg dah siap2 saya sental.
Bila mop biasa daki tu mmg tak keluar pun. Dan kalau tengok dari kejauhan pun memang nampak putih je. 

Jadi gigih tau akak kena sental seminggu sekali. Oops tu time rajin..kalau malas sebulan sekali le jawabnya hehe! Nasib dapur kecik je ruangnya. Sental je pakai Cif ke Zip ke Taf ..sabun serbuk pun boleh tapi byk kali nak bilas lak buihnya. Kalau cif dan seangkatanya tu 2× mop je ok kot. Lagipun tak banyak pun bancuh.

Siap dah. Fuh nasib baik kecik je kawasan bertiles ni..kalau besar mau nanges akak whoaaa!. Yang kat dapur basah ni selalu banyak daki..dengan depan bilik air. Kat dapur kering tempat saya buat air tu lambat skit kotornya..

Dah lepas basuh cepat2 bentang karpet. Lama gak nak cari karpet plain hitam panjang taknak yg lebar..just nak alas tempat yg berdiri je. Kalau lebar2 tutup semua lantai payah lak nak sapu2..

Rupanya kat Aeon Big je ada. Harga pun ok..RM26 sekeping. Saya letak dua keping kat sini. Belinya 3keping ..sebab memang dah tinggal 3 pun. Nampak  nau dah lama tak jejak Aeon Big..huhu!

Ni lah tempat  bersilat sehari2..hehe!








12 comments:

Afne said...

x pe.. update byk2 pn x pe afne suka baca sambil2 cr idea psl rmh comel ku itu :)

tabah btl yati pilih tiles cerah rajin menyental xpe. mcm afne ni semua sumbat dapur so kena cr hok gelap2 hehe

SUHAILAH RAMLI said...

bersihnye dapur..suka saya tengok....
bila la saya boleh dapat dapur mcm ni..hihihi
x sabar..

Chekgu Azrine said...

apa2 pun still kemas dan menarik...

cik hani said...

Gigihnya klu warna putih..kerja nk menyental aje

Hayatie Hashim said...

Afne: dapur sempit kalau pilih gelap lagi nampak sempit..huhu

Hayatie Hashim said...

Suhailah..tqvm dear..insyallah mudah2han .. :)

Hayatie Hashim said...

Chekgu Azrine: tqvm dear ;)

Hayatie Hashim said...

Cik hani: kdg2 tiba musim kurang gigil..berdaki juga huhu

ieza ashaari said...

Kemas je dapur. Sental jgn xsental. Hihi.

Mohd Hafifi Isnan said...

Saiz dapur ni brape kali brape kaki???

Mohd Hafifi Isnan said...

Saiz dapur ni brape kali brape kaki???

jijasakura said...

cantik dapur akak..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea