Wednesday, February 25, 2015

Renovasi: Tiang Deko di tangga dapur

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:20 PM
Kalini nak share pasang tiang ni. Tak tahu nak panggil apa, tiang deko? Tiang hiasan? Yang orang selalu duk buat sebagai divider atau pemisah antara ruang tamu dan ruang makan. Tapi saya buat sebagai sebahagian penghadang tangga.

Tangga Dapur ini ni bukan tangga utama. Tangga kecil yang baru dibuat masa renovasi fasa 2 tahun lepas. Untuk menghubungkan Bilik dan Balkoni atas dapur


Asalnya gini..tiang nan satu tu adalah tiang beam rumah. Kami tak buang sebab takut efek struktur. Ruang kosong sebelah tiang tu asalnya tingkap sebelum di extend. Bila dah pecah dinding dan tingkapnya jadi lah gini..

Saya sengaja tak buat railing kaca macam kat sebelah dia tu sebab tiang satu tu akan buat spoil nanti. Dalam fikiran saya dah terbayang tiang deko sebiji2 tu kat tengah2 dia dan tiang  batu kiri kanan tu boleh balut kayu sekali.


Inilah hasilnya lepas siap. Buat sekali masa pasang Indoor Sliding Door dan kabinet dapur. Abaikan segala bangku-an kat tepi tu. Port letak baby chair lah, bangku kecil lah bakul laundry sebab sebelah tu bilik air.. hihi Bangku tangga tu untuk buat panjat letak barang dalam Kabinet... 

Baru le dapat 'hide' skit tiang original tu.. huhu. 









2 comments:

Afne said...

suka baca blog yati jd sumber inspirasi dr zmn menyusukan haziq dulu2 skrg baca entry deko2 pulak. sekali pandang x perasan pn asalnya tiang beam rmh. bila dh siap cantik!

Hayatie Hashim said...

Afne: tqvm dear♡. Lepas ni giliran afne plak cerita pasal rumah..syioknye 😉

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea