Thursday, January 22, 2015

Projek Kabinet Dapur: Fasa rekaan

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 5:22 AM
Akhirnya, projek untuk KC dapur akan bermula. Lama tau menunggu dari pindah lepas tu postponed sebab nak renovate..extend dapur..etc. Dah siap renovate fasa ke2 sebelum raya tapi tak sempat nak buat aksesori dalam plak. Satu2 je kena buat sebab encik boss bz sangat.


Dah dapat contoh design untuk KC. Kasi mode sketch dulu sebab banyak tak ikut spec yg saya nak. Sebelum ni orang tu dah datang rumah dan tengok. Saya pun dah briefing stail apa yang saya nak, color, jenis etc. Tapi bila sketch ada juga yang tak ikut specs..huhu biasa lah sekali cakap mana dia nak tangkap semua. 

Ni sketch part by part yang saya crop..hehe. Sebab ada 3 tempat yang saya nak buat KC tu. Disebabkan size dapur saya ni agak narrow skit..means dia tak berapa luas tapi lebar je.. panjang  (ke belakang) dia cuma 8 kaki tapi lebar (dari kiri ke kanan rumah) dekat nak 30 juga kot.

Untul ruangan memasak..ala2 dapur basah bentuk L-shape macam dalam sketch tu. Tengok pic kecil..kecik je ruang masak saya..kih kih



Ni plak sketch untuk ruang KC kedua yang mengadap tempat masak tu. Kat situ ada mesin basuh. Ada kabinet atas dan worktop berlaci untuk simpanan. Mesin basuh memang lokasi dengan pintu keluar dapur. Senang terus sidai kat belakang.

Dan ada ruang kosong kat bawah tangga dapur tu. Kat situ semua nak buat pintu utk jadi stor dapur letak penyapu mop dan lain2..


Yang ni pula ruang KC ketiga.  Bersebelahan dengan ruang makan. Tempat dapur lama. Kalau ikut sketching akan ada pintu kaca betul2 kat line putih kat lantai antara lantai kayu dan tiles tu..kalau perasan. Ni wishlist saya nak ada pintu bifold kaca macam saya cerita kat entri ni tahun lepas.

Lepas pintu kaca tu ada KC untuk dry kitchen la konon kat sini..hehe. Saya dah memang request standby kat piping kat tepi dinding tu untuk sinki skali. Tempat basuh tangan ke etc takda jauh nak ke dapur hujung tu.

Saya siap2 bagi google pic ni. Saya nak tema putih dan cermin. Bawah putih atasnya cermin. Yang putih pula nak jenis macam dalam gambar tu. Cermin pun..

Huhu tak tahu lah hasilnya macam mana. Saspen  sungguh. Kita tunggu lagi sebulan dua..harap2 seperti yang saya nak lah..sipi2 pun boleh la. Janji siapkan KC. Rimas dah tengok barang2 simpan terbuka je...





4 comments:

Jueliza Jamani said...

wahh.. tak sabar nak tngok hasilnya

Lina Affendi said...

mesti cantik. bertuahnya..

Ema Minami said...

akak...sy pun tgh cari idea utk kc ni...putih jua di hati saya.dan utk dry kitchen sy pun minat yg cermin tu..hehehe

Yaati Nor said...

ti, mcm mn nak dapat skech drawing tu?

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea