Tuesday, November 25, 2014

' Bye-bye' Iberet Folic

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 10:43 PM
Masa lpertama check up dekat Hospital Pantai, Batu Pahat haritu kena amik darah. Prosedur biasa lah kalau pertama kali baru nak daftar check up etc semua untuk tujuan rekodkan. Masa keluar result tu salah satunya Hb saya sangat rendah. Bawah daripada border range.

Lepas tu doktor prescribe saya dengan Iberet Folic ni untuk 12hari. Pertama kali makan. Kali pertama makan haritu kesan saya pening, mual loya dan muntah seharian sejurus makan pil ni. Saya google kesan memang begitu, badan akan take time untuk adjust.
. Kali kedua makan pun sama juga kesannya. Sudah macam morning sickness kembali balik macam mula2 trimester haritu. Arghh takleh jadi ni. Tak sanggup rasanya nak terbaring pening sedoniya satu keje pun tak leh buat...

Saya jadi fobia plak  nak makan ubat ni untuk seterusnya..huhu! Dah lah minggu ke 35 ni banyak persiapan yang perlu saya selesaikan. Persiapan baby lagi, persiapan Azri untuk ke tahun Satu 2015 ni lagi. EDD pula 31 Dec. Memang start sekolah saya takleh kemana dah sebab dah berpantang pula...

Saya rasa badan saya tak serasi dengan pil ni.Rela saya cari alternatif dari sumber makanan pula. Moh makan bayam sebakul..huhu! 

http://www.newhealthguide.org/How-To-Increase-Hemoglobin.html

2 comments:

Ayu Zan said...

Ayu pun skrg week36. Hb jatuh jd 9.8 je. Kena iberet gak. But sama macam sis..muntah teruk. Da try.. Makan b4 tido lak jadi tido xlena.. Ni da stop iberet. Makan jus delima. Hopefully hb up sikit..

Salam kenal sis.

Hayatie Hashim said...

ayu zan: ye ke. take care..yer semoga dipermudahkan..slm perkenalan juga ;)

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea