Sunday, November 30, 2014

Basuh Koleksi Cloth Diapers

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 12:05 AM
Lama tau Cloth Diapers ni terperap. Hampir 2 tahun. Tapi dah banyak sangat berjasa dari Azri & Izzet baby hingga umur 3 tahun memakai CD ni. FYI, saya memang FANATIK CLOTH DIAPERS sejak dari zaman Azri lagi. Banyak tau jimatnya pakai cloth diapers ni. Especially masa anak bawah 3 tahun. 

Tapi saya bercloth . apers sampai anak 3 tahun sebabnya; 1. Kain ni tak dapat menampung lagi bahan buangan mereka especially kencing la. Sebab Azri & Izzet ni memang kencing kuat & banyak. Boleh je nak terus guna CD tapi laundry CD boleh jadi berbakul la dalam sehari sebab dah basah dengan kencing. 

Pastu saya tak  tahan bila time berak juga. Maklumlah 3 tahun lebih makan pun dah macam orang dewasa, bayangkanlah..tak tahan bauu woo nak bilas cd yang dah kena poo poo tu..huhu! .Sebab tu start diorang 3tahun je saya dah guna disposable pula..tahan lama skit.  ;)


Bila dah nak ada baby nih, kena lah basuh semula CD yang terperap ni. Ni baru separuh, ada lagi tersimpan dekat rumah mak saya. Sekali lagi balik Kajang nak kena angkut semua pula. 

Jenis-jenis Koleksi Cloth Diapers yang anak2 saya guna; Grovia AI2 (All-in-two), sesuai untum pakai time jalan2 sebab tak perlu bawa CD banyak. Just bawa satu CD (cd shell + Soaker pads tu 3-4 keping).

 Cloth diaper jenis Pocket saya guna masa kat rumah je. Jenis pocket ni kita kena masukkan insert dalam pocket tu. Kalau dah soil dengan cd2 pun kena tukar sekali.

Jenis AIO (All-in-one) tu maksudnya insert/soaker pad dah siap dijahit sekali kat Cd tu. So kIta tak payah masuk2/snapkan lagi insert ke dalam CD tu..

Dah siap2 basuh dan simpan dalam storage box IKEA yang saya dah beli haritu.

Just nice plak storage box PysslingarStorage Box Pysslingar IKEA ni untuk buat letak Cloth diapers. Dah susun 28 keping Cloth diapers dah dalam ni. Ada space lagi untuk sederet lagi cloth diapers.  Lepas tu boleh zip kan atas. Boleh simpan bawah katil atau bahagian  bawah almari ke.

Ada lagi storage box IKEA yang saya beli haritu masih berplastik lagi. Belum lagi dirasmikan lagi. Slow2 kemas barang2 nanti baru bukak satu-satu..

0 comments:

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea