Monday, October 13, 2014

Renovasi: Cerita tambahan Pebbles Wash

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:41 AM
Dulu saya ada share pasal pebbles wash dekat entri ini. Masa tu just buat keliling tiles yang sedia ada macam border lah konon. Lepas tu tinggal ruang rumput depan je tak bubuh pebble wash lagi. Lepas raya baru berkesempatan nak buat..tapi ada plak penambahan lain. 
Antaranya tiles lama yang diluar pagar ni. Dulunya tiles hitam tapi dah comot sangat dengan simen dan ada retak sana sini. Jadi encik boss kata potong dan buang je tiles lama ni pastu letak pebble je sekali ddengan batu duduk kiri kanan pagar tu..


kalau ikutkan pebbles sampai ngat rod besi pagar tu je..kat belah luar pagar masih guna tiles hitam tu juga.


Ini masa kerja nak simen kasi rata dulu surface tu..baru lah di lekatkan batu2 kecil tu. Masa diorang lekatkan tu saya tak sempat tengok sebab dah keluar..Rumput pun kena korek dan lipat skit...huhu

Bila dah siap..so lepas ni tak perlu nak cat2 bahagian batu ni...



Abaikan kerusi kaunter itu..barang kerja encik boss tumpang jap..huhu

bahagian dalam rumah ni pun kami buat skit design pebble wash ni. tak tahu nak buat corak mana..buat lurus2 je lah senang. kalau berkotak2 plak nampak semak mata..
so buat je la lurus2 begini. Tiles hitam tu selalu nampak comot bila time2 lama dah tak mop. kena sentiasa digilap. Ni yang nak beli mesin menggilap tu je tau..takyah lenguh2 tangan mengemop.

kami buat sekerat laman ni je. Kira sampai tengah ni kereta tak keluar masuk dah. Yang ada pebbles wash ni macam tempat istirehat lah. So kira kebanyakan yang nak dibuat dah siap, tinggal buat awning untuk tempat letak kereta kat hujung tu je dengan mini wakaf kat belah luar. Lepas tu baru boleh fikir pasal lanskap dan pokok2..




5 comments:

cik hani said...

besarnya laman dia..sayup mata memandang..

Fizah said...

cantik plak nengok pebbles wash ni...:)

Hayatie Hashim said...

cik hani: alhmadulillah..kat kampung je la dapat beso2 gini.. ekeke

Fizah: memang geram je nak buat kat banyak tempat huhu.. *gulp sambil check poket*

Irma Putri said...

terpegun tgk car porch akak tinggi betul...mesti jiran2 kagum tengok..

Hayatie Hashim said...

irma: memang tarik dari bumbung asal rumah kat tingkat atas..buat tinggi sejuk skit..biasa je la jiran semua cina kat situ..rumah diorang pun hebat2 gak..huhu!

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea