Saturday, October 11, 2014

Cubaan membuat Potato Fritters

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:08 AM
Hoi, akak kecur tau tengok post orang dok citer pasal buat Potato Fritters ni. Saya kalau bab makanan2 bergoreng gini memang favourite tau. Terus saya google resepi kat internet. Rupanya senang je resepinya, bahan-bahan pun memang ada kat rumah.

Bahan-bahan:
2-3biji kentang
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang
Lada sulah
Garam

Sagat kentang tu halus2, saya gunakan penyagat ikea tu. Lepas tu satu semua bahan2 tadi.

Ni hah kalau tak tau gak rupanya..hihi! Saya suka sagat ni sebab senang. Ada halus, ada kasar. Nak sagat pun laju je..


Panaskan minyak skit pastu sudukan leper2 atas minyak tu. Saya buat nipis2 je sebab lagi nipis lagi ranggup..heheh! Lepas balik-balik kan sampai masak.



Ni lah hasilnya. Boleh tahan gak rasanya cuma masa ni macam terkurang garam je. first time buat kan takut2 lak nak letak garam lebih. Next time boleh lebihkan garam dan lada sulah lah. Ala orang kita panggil cekodok jaa!..Nak western skit konon panggil ler fritters..kih kih

0 comments:

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea