Thursday, September 11, 2014

Home Reno: Tambahan Ruang Famili

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:43 AM
Kali ni nak share ruang famili kat tingkat atas rumah. Seperti yang saya pernah mention dulu, ruang famili  ni takdalah besar sangat sebab kebanyakan ruang tu diambil untuk memaksimakan ruang bilik2 yang ada kat atas tu. Saya ada cerita pasal bilik tetamu dan bilik anak2 di entri lepas. :)



Saya pernah share pic untuk ruang famili dulu ;). Ni pic ruang famili yang lama. Masa tu ruangnya sampai takat langsir tu je.


Pic sama tapi tak serupa, dah ambil dari angle yang sama hihi! Pic selepas penambahan. 
Ruang kat sebelah sofa tu dah besar skit. Abaikan sofa gedabak salah bajet. Belum jumpa sofa yang sesuai dan berkenan dihati lagi. 

Pic close up skit.

Langsir macam kenal kan..haha mana lagi IKEA mari. Malas saya nak ke Nilai menempah la langsir. So pakai langsir IKEA je RM39.90 untuk 2 pair. Sebab tingkap ruang ni ada 4 panel dan 2 panel x 2 side. 2 pair tu ngam-ngam untuk lebar 2 panel tingkap. Rod untuk tingkap 2 panel pun saya beli yang paling kecik rod Irja tu RM4.90 je..hehe. Cuma dekat 4 panel tu saya guna rod besar skit sebab in future kalau nak pakai langsir tebal skit ke takdalah melendut.

Ruang famili yang ditambah ni takdalah besar mana. Kami just ikut lantai yang memang dah ada sebelum ni macam gambar kat bawah ni.

Kami cuma tambah tiang dan naik batu je terus. Saya memang takda plan nak buat balkoni open cukuplah balkoni kat depan tu. So yang bahagian tepi tu terus tutup dan besarkan ruang famili yang ada kat atas tu..




7 comments:

Allene said...

cantik... Kenapa Interior Design???

Hayatie Hashim said...

tq allene ;)

alin said...

cantiknye.. sy tengok okey je sofa tu.. :)

Hayatie Hashim said...

alin: tq... ♡:)

Emmy said...

Just nak bagi cadangan, maybe kalau tak nak nampak besar sgt sofa tu, maybe yatie boleh alih letak kat tempat yang baru tambah tu ke.....

Hayatie Hashim said...

emmy: dah try juga alternatif tu..tp yg L Shape nya tak muat masuk kat kat ruang tu plak.. *sobs!

Emmy said...

Lorrrr....xpe xpe....nanti2 ada la idea baru yg akan dpt utk fully utilize area tu kan? ;)

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea