Tuesday, September 9, 2014

Gajat Mak-mak: Tefal Actifry

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:44 AM
Lama dah terperam nak cerita pasal Tefal Actifry nih. Dah lama saya nampak kawan2 post kat Fb pasal benda ni. Betapa bestnya dapat goreng kentang dengan sesudu minyak je. Lepas tu saya dah siap2 letak dalam wish list nak beli benda ni. Sebelum tu saya dilema juga nak beli antara Philips Airfryer atau Tefal Actifry ni. 

Last2 survey punya survey saya pilih untuk beli Tefal sahaja. Kalau kalian nak tahu perbezaan antara Tefal dengan Philips google je banyak orang buat review pasal kedua2nya. Antara yang sempat saya baca, Tefal ada pengodek kat tengah2 tu. Yang akan sentiasa berpusing so makanan dalam tu akan masak sekata la..

Berbeza dengan Philips katanya kena sentiasa bukak bekas tu dah balik2 kan sendiri. Tapi kalau nak goreng ikan dalam Philips memang sesuai sebab isi dia takkan hancur sebab takda pengodek berpusing tu.

Tapi bila dah fikir2 saya lebih banyak goreng kentang, ayam dan nugget baiklah saya pilih Tefal Airfryer je. Yang saya beli ni 1.2kg. Ada versi 1kg, 1.2kg dan 1.5kg. Harga ikut kg. Kebetulan rakan kepada rakan yg ada stok lebih ni. Barang dari UK. 

Jom lah cuci mata dengan pic jaki akak ni hehe..

Tu sudu sukatan minyak dia. Dalam kotak ada resepi dia sekali tapi western food la..

Saya rasmikan dengan cuba goreng kentang dulu. sebab saya takda kentang russet. Kentang buat kari pun bolehlah  belasah buat wedges. Kalau kentang saya letak sesudu minyak..pastu jangan lupa keluarkan sudu tu  kang cair plak dalam tu.

Ada bahagian lutsinar so kita boleh tengok dah sampai tahap mana masaknya. Kalau Pgi
Philips tak nampak kena bukak penutupnya semua.

Kentang ni saya set masanya dalam 25 minit je. Ok la saya takut hangit, hihi..Kalau nak garing lagi boleh je lamakan masa dia. 

Yang ni saya cuba goreng Ayamas Spicy Drumet tu. Kalau ayam tak perlu letak minyak langsung. Sebab lemak dari ayam tu akan ditukarkan menjadi minyak. Tapi dia punya kerak salut banyak tanggal sebab macam yang saya cakap tadi..pengodek tu buat salut2 dia akan tercabut2 skit. Tapi tak kisah pun..janji masak tanpa guna kan minyak..
Selain kentang, ayam..nugget pun saya dah cuba goreng guna Airfryer..so far memang hasilnya macam digoreng macam dalam kuali juga.. 

Ada member saya  siap goreng ayam berempah dalam ni skali, tu saya belum cuba lagi.. hihi




15 comments:

rini.borhan said...

wah cam best ni..lei masuk senarai wishlist tuk umah sendiri nanti..

Jom singgah blog kite happywaytales : all about me

Iela Fazielah said...

mmg bagus airfryer ni....kwn2 opismate ila pun dah bl... ila yg xbl sebb sibuk bl handbag coach..la ni nyesal.... sbb dulu dpt offer murah je... RM750... skrg nak cr harga tu susah...

Irma Putri said...

mmg tgh riki2 antara philips & tefal ni kak.. heheheh mcm2 menu la pasni ye

Hayatie Hashim said...

rini: must have :p

Hayatie Hashim said...

iela: kan..skang kat luar pun dah seribu lebih (ikut kg)..klu beli seller direct UK mmg boleh dpt below rm1k

Hayatie Hashim said...

irma: sambar dua..Philips leh goreng ikan lak. hehe 😊

Miss N said...

Kak, lps ni leh tambah accessories. Tefal ada kuarkn model baru, actifry snack kot nama dia. Dia ada extra basket atas tu..utk 1.2kg mcm model akak ni, leh guna basket tu, leh la goreng ikan atas basket tu. Takde la terlerai sbb x kena godek2. Hihih. Happy beractifry!!

Hayatie Hashim said...

Miss N: ye kah? wahh..leh beli ni.. tq for the info yer ;)

Aimmie Qistina said...

Bestnye..mesti mcm mindset rasa makan sihat aje kan...

Jemput blogwalking http://zulfahhouse.blogspot.com/

Hayatie Hashim said...

Aimie: kurang rasa bersalah lepas makan tu..hehe

Emmy said...

Just to share, sy try goreng hash brown dlm ni....hancur okeh...hahaha....goreng ayam mmg maveles tp habis kuning dalam tu hahaha....nt sharing lg ye apa yatie masak dlm ni... ;D

Maizan Muhammad said...

Ada kwn kt uk share... klau nk msk sesuatu yg senang hncur... kluarkn pengodek dia tu. X perlu guna

Nojie Alias said...

Betul tu...akak keluarkan padle dia utk makanan yg mudah hancur...grg aym 25minit...masak sekata. Akak dah masak mcm2 dlm tu...nasi grg, sambal bilis..rendangpun dah..alhamdulillah memudahkan kerja

Nojie Alias said...

Betul tu...akak keluarkan padle dia utk makanan yg mudah hancur...grg aym 25minit...masak sekata. Akak dah masak mcm2 dlm tu...nasi grg, sambal bilis..rendangpun dah..alhamdulillah memudahkan kerja

Nojie Alias said...

Betul tu...akak keluarkan padle dia utk makanan yg mudah hancur...grg aym 25minit...masak sekata. Akak dah masak mcm2 dlm tu...nasi grg, sambal bilis..rendangpun dah..alhamdulillah memudahkan kerja

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea