Tuesday, April 8, 2014

Simple Patchwork Table runner

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:08 AM
Ingat tak entri patchwork teaser tuhari?. Saje je nak try buat patchwork lak sebab saya ada banyak perca kain yang sayang nak dibuang. So saya carik tutorial patchwork yang paling senang nak dibuat (yang susah2 nak buang kang fedup terbengkalaprojectusunan panjang2 gini yang saya rasa paling ringkas dan mudah nak dibuat..

Saya just potong perca tu ikut suka la tapi janji semuanya sama tinggi..tapi teknik ni salah juga rupanya..ia menyebabkan sambungan menjadi bengkang bengkok lak..lepas tu kena ukur n potong sama rata..patutnya dia kena standard in shape..ahh apa tu? Buat2 le paham..kih kih..

(Pic from Google Images)
Di-inspired dari ini. Nampak tak keseragaman potongan setiap satu patching tu, tu le yg saya maksudkan dengan standard shape..

Saya tak tahu kenapa saya memang suke bentuk V shape  utk table runner.. lepas tu letak tassel. Tassel ni pun saya DIY sendiri sebab malas nak gi carik kat kedai. 

Saya buat alas kat meja makan ekspres didapur. Perasan tak agak senteng disitu sebabnya saya tak amik ukuran meja betul2, main agak2 je sebab tak sabar nak siap..hehe! Kalau yang hujung tu nampak terjuntai lagi skit mesti lagi kena..ok next project!

(Pic from Google Images)
(Pic from Google images)
Next time saya nak buat pattern gini lak. Siap dia buat quilt lagi lepas cantum tu..fuh terliur tapi tak reti lak jahit quilt pusing2 tu..huhu



4 comments:

ayu said...

Cantik la yati...syoknya pandan menjahit

ayu said...

#pandai

ddJaafar said...

kreatif.
bestnya kalau pandai menjahit macam awak.macam macam boleh buat & reka.

Hayatie Hashim said...

Ayu & dd: minat le katakan hik hik!

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea