Thursday, April 10, 2014

Idea Renovasi: Internal Bi-fold Doors

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:25 AM
Ok akak dah start dah! Part-time interior design tak bertauliah, ceh perasaaaaaaaaann! Memandangkan #HomeRenovation dah mula kan (await aku hashtag cam FB gak?). Sebenarnya saya tengah survey pintu jenis ini untuk pemisah ruang makan dengan ruang dapur yang baru diextend tu nanti.

Bahagian tingkap dan pintu asal dapur tu akan dipecahkan untuk letakkan bifold door. Kata nak konsep bertutup lagi pun senang kalau keluar  balik kampung saya boleh tutup ruang makan ni sebab nak elakkan hawa dapur masuk satu rumah. Selalu begitu lah yang terjadi setiap kali saya balik kampung 3-4 hari kan. Bukak2 pintu depan berbau dapur satu rumah. Lagi satu senang akak nak kunci kalau takmau bagi budak2 ni main kat dapur masa tengah masak, tak suke tau akak stresss!

So saya pun gigih lah google jenis bifold door yang ada dipasaran. Of course lah warna putih kan :-)

Jom layan gambar (sebagai rujukan juga kemudian sewaktu nak menempah)...




Saya dilema diantara dua jenis kaca samada jenis kaca sekepiing terus dan frame keliling macam pic atas ni. Dan juga jenis bukaan dia sama ada nak dari tepi atau buka tengah2 ke cemana...

Yang ni pula jenis aluminium frame..tahan karat la kan..

Atau yang jenis ada frame kecik-kecik gini.. tapi kata hati lebih naik pada yang pic atas sekali tu..just kaca sekeping putih terus dan single frame nampak lebih simple kan.

Berangan juga nak yang jenis takda trek dibawah ni..trek dia diatas..so senang sapu takda sekat-sekat kan!..



Tapi jenis ni pun nampak menarikkkkkss! KIV-KIV.. hehe!

Yang ni macam jenis sliding pula.....

Lepas ni akan berturutan entri progress renovasi fasa 2 rumah akak ni, jaga-jaga! :D




6 comments:

ayu said...

Yatiiiiiii..jelesnyaaa...cantik wehhh..

Suka yg bawah sekali..hehe

Emmy said...

nanti share tau berapa harga beli kat mana semua, wpun beli kat BP.... ai nak guna buat racun enchek abang ai hahaha....

irmafittaputri said...

wah kak...tak sabau nak tengok...

Hayatie Hashim said...

Emmy; insyallah... :)

Shafinaz Shauqie said...

bestnye dh bole msuk 2nd phase..kite 1st phase pn xsiap lagi isk3..bengang plak ngn kontraktor lmbt:(

Hayatie Hashim said...

Shafinaz: takpe selow2..kita pun amik masa hampir 4 bulan utk reno blah dlam rumah sebelum pindah dulu...dah duduk 9 bln baru start reno phase 2 lak hehe

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea