Tuesday, April 29, 2014

Alkisah Tanda Lahir: Rawatan Laser ke12

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:41 PM
Lama dah saya tak update pasal tanda lahir izzet. Pejam celik pejam celik dah 12x izzet menjalani rawatan laser untuk mengurangkan tanda lahirnya (Port Wine stain birthmark)..
Kali ni gap terlama sedikit dari bulan 10 tahun lepas yg last patutnya Januari tp terpaksa tunda april januari tuharikan bulan huru hara saya..dapat baru paling cepat April sbb penuh..
Sampai2 kat was KK6 kuk 8.30 huhu sbb terbangun lewat kul 6am baru terjaga..jawabnya kueluar rumah kul 7pagi ke...terpaksa la hadap jem kat KL yop....

Rutin biasa sebelum masuk bilik procedure..Sapu krim EMLA untuk mengebaskan kulit sekitar tu lepas tu letak plaster..

Kali ni pi naik ambulan cantik skit. Kalau sebelum2 ni naik ambulan lama skit yg dah jadi mcm shuttle utk patient. Kalau dekat HKL memang patient kena guna ambulan untuk buat treatment dari satu tempat ke tempat lain kan.. First saya naik ambulan yg complete dengan alat2 bantuan kecemasan siap single seat (yg merah tu) utk pembantu perubatan atau nurse. Sebelah ruang seat yg nampak kosong tu adalah tempat letak katil..tp ni katil dah keluarkan lah nak kasi org duduk..kih kih.  


Masa tunggu dekat wad terjumpa lak salah seorang member FB group MBVA saya (Malaysian Vascular Birthmark Awareness) ..all the way dari sabah utk buat laser anaknya kali ke3. 

Masa kat bilik laser Dr leong ada cakap kt saya yg bagus untuk start buat laser utk birthmark ni dari baby lagi. So kiranya saya buat langkah yg tepat la utk izzet. Dah 3 tahun dah 12x laser..banyak dah improvement nya..siap doktor tu suruh saya share2 dengan parents yg spt saya. Kih kih, dia tak tahu senyap2 saya banyak dah share dekat blog dan group FB :-)


~Latest~

Alhamdulillah, appointment laser ke13 adalah pada Ogos nanti...

p/s: siapa yg belum tahu cerita alkisah birthmark izzet ni dari lahir boleh lah skrol back entri lepas kat label 'Birthmark Stories'

6 comments:

juls julie said...

Assalam...adik kawan saya ade jugak kene cam tu..tp sbb duduk kpg, so xde pendedahan psl nak laser2 ni..so mak bapak kawan ni terpaksa biar jer la muka adik tu cam tu..

baru2 ni terjumpa adik dia kat FB...terkejut giler tgk muka dia..dah xde tanda langsung dah... bila saya tanye mak saya..mak saya ckp tanda tu hilang sendiri bila dah besar..

now adik kawan dah 21thn.. :)

Hayatie Hashim said...

Dear; ada byk jenis tandalahir..ada yg permanent ada yg akan hilang...klu tak masakan kita masih nampak org dewasa dgn tanda lahir di muka, tak plak hilang sendiri? So ikut org juga..siapa yg dpt tanda lahir tak permanent dimuka or any part of his body...syukur lah..pada yg mcm ni oena lah ikhtiar..jgn kata org ni hilang kita pun assume hilang gak. Buatnya tak hilang sampai dewasa? Dah terlambat ...fyi parmanent birthmark is best treat early childhood dimana salur darah tu masih kecil..

Haslina Mohamad said...

Salam...nk ty camna prosedur nk pg hkl tu...ank saya ada tanda lahir biru kehijauan kt dahi..sian dh la girl...sekrg umurnya br sebulan..

Haslina Mohamad said...

Salam...nk ty camna prosedur nk pg hkl tu...ank saya ada tanda lahir biru kehijauan kt dahi..sian dh la girl...sekrg umurnya br sebulan..

Unknown said...

Any info need the tel number hkl for birthmark.... my daughter need to do huhuhu ...help me n appreciate

Unknown said...

Any info need the tel number hkl for birthmark.... my daughter need to do huhuhu ...help me n appreciate

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea