Friday, May 31, 2013

Progress rumah & Lampu Pagar

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 2:05 AM 14 comments Links to this post
Hehe, saya ni asyik lah post gambar-gambar sebelum je. Gambar hasil selepasnya takdak lagi. 'Napsu' je beso ni ngap tu ini..tapi tengoklah hasilnya nanti, hahaha! Ok gambar selepas banyak yang takda lagi sebab banyak kerja-kerja pasang memasang belum siap lagi. Sekarang rumah sedang kerja-kerja wiring, tambah plug point, pasang lampu downlight sana sini. 

Baru lepas pasang grill rumah itu pun tingkat bawah siap dulu. Kalau kat tempat lain makan masa 2 bulan baru siap. Bila takda grill, tak boleh nak pasang barang-barang lain sebab takut kena pecah je cermin malam-malam hari.


 Bila dah ada grill, aircond pun boleh pasang. Siap dah pasang aircond kat tempat2 yang dah di conceal tempohari. Tinggal nak cat je.




Sementara tu kitorang survey lampu hiasan untuk tembok pagar depan rumah ni. Macam-macam bentuk dan rupa. Tak banyak pun nak beli, cuma 3 biji je sebab ada 3 je tembok yang nak diletakkan. Belah tepi nantilah dulu, kot-kot lah ada plan nak tukar design tembok lain ke..huhu.

Survey je dulu..belinya tak lagi ..hihi





  Dalam banyak2 bentuk, tak tahu lah kenapa saya suka bentuk lampu yang especially ada macam bumbung kat atasnya, nampak comel je, huhu! nak-nak ada warna putih lak tu. Kalau hat putih ni RM200 sebiji tapi besi jenis cat coating je.

Kalau gini, jenis aluminium. Kebaikannya tak karatlah..survey je, nanti nak ke Nilai pula..boleh survey lagi kotlah kat nilai lagi murah..huhu


Oh semalam menggatalkan diri pergi ke satu kedai langsir dan hiasan dalaman kat bandar BP. Saje je nak tengok harga untuk langsir satu rumah.

                                               
Hambik ko RM4750, hehe itupun sebab saya request aluminium rod macam pic kat bawah ni. And rasanya dia tertinggal quot untuk sliding door juga..kalau campur sliding door RM1k++ dah almost RM6k juga lebih kurang macam quotation masa Johor Furniture Fair hari tu juga


 Cantiklah aluminium rod ni. Dia kira RM18.00 sekaki. Memang cantik kalau letak kat ruang tamu, sliding atau master bed kan tapi jangan lah letak satu rumah *fengsannnn!* Tak tahu range harga untuk aluminium rod ni berapa sebenarnya..

 Yang ni pula roller blind. Dia cadangkan letakkan bilik-bilik sebab kosnya lebih murah dari pasang langsir. Yang ini memang datang ready made dan boleh fit dengan tingkap 6 panel lebih kurang 6-7 kaki la.dia bagi RM170 satu set. Corak tu pun boleh pilih ada macam-macam. Tapi yang tak best..kalau siang kita dah roll naik atas nanti nampak lah dalam..sebab tingkap rumah saya tak tinted..huhu!

Ok moh lah kita ke Nilai lepas ni nak kasi puas hati dek kerana orang asyik kata Nilai lagi murah...Bajet untuk langsir kalau boleh dapat complete satu rumah tak lebih RM3k memang saya borong kat sana terus..tapi tak nak memahal nak yg cun dan kualititi tak kalah gak tu..cemana lah tu hadoi! heheh!

Thursday, May 30, 2013

Prototaip liner CP, LaLiLo

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 11:52 PM 0 comments Links to this post
Fuh lama dah projek LaLiLo saya terbengkalai. Lama dah tak buat CP baru walau kain tak berjahit ada satu beg lagi. Lepas kebanyakan CP habis stok, saya hold dulu untuk buat CP sebab saya nak come out dengan pattern yang baru untuk LaLiLo. Saya taknak lagi continue dengan pattern lama yang mana pad (absorption layer) di top-stitchkan atas wing. Dalam tempoh itu banyak proses try-and-error. 

Selalu dapat e-mail customer-customer yang nak apron siap, CP tapi semua terpaksa ditolak sebab saya memang tengah bercuti dari menjahit. Sementara ini saya memang tak ambil sebarang tempahan sebab saya nak fokus siapkan untuk item-item yang ready-made sahaja.

Percubaan nak buat hidden absorption layer belah dalam pula kali ini. Abaikan kehuru-haraan jahitan sebab setelah 8 bulan tangan tak menyentuh mesin semuanya dah 'keras', dengan pedal2 mesin pun dah kejung (nak kena servis tu). Tangan pun dah tak 'selembut' dahulu tatkala membuat pusingan U *sigh*

So masih tak berpuas hati dengan prototaip ni. Rasa macam nak tukar bentuk wing itu juga. Ok nexttt!  :D
Baru nak mula sesi 'memanaskan enjin' menjahit ni. Nak update semula website LaLiLo..slow-slow..

Wednesday, May 29, 2013

Menu petang: Sandwich Dim Sum Cheese

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 12:06 AM 1 comments Links to this post

Suka2 hati panggil Sandwich Dim sum Cheese..hehe! Selain dari digoreng, dikukus dan makan begitu, hari ini makan dengan roti pulak. Salah satu cara untuk menghabiskan roti sebelum expired. Kalau versi sihat harus letak salad, tomato etc..Jom pekena dengan secawan Teh O panas.

posted from Bloggeroid

Sunday, May 26, 2013

Dish Rack

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:32 AM 2 comments Links to this post
Rasanya tentu ramai yang ada dish rack macam ini kan. Dulu saya ada yang serupa bentuk macam ini tapi jenis kayu. Dah lama-lama pakai kayu tu escpecially yang bahagian bawahnya dah mula hitam-hitam berkulat. Kemudian saya beli yang ini di IKEA. Tapi yang kayu tu ok je pakai. Semua pinggan mangkuk tersusun kemas.

Tapi saya rasa macam tak best lepas pakai yang besi ni. Sebabnya pinggan mangkuk yang disusun macam tak berapa nak fit dengan celah-celah besi. Especially mangkuk dan jenis pinggan yang shapenya lain sedikit daripada pinggan biasa. Selalunya saya terpaksa sendal dengan penutup plastik sebagai penghalang, sebabnya kalau kita nak ambik pinggan sebelah2nya, pinggan mangkuk yang tak berapa nak balance tu kalau tersentuh mesti rebah. Kadang-kadang ngeri sebab pernah sekali semua sekali rebah sampai yang depan sekali tu pun rebah dan nak terjatuh kebawah.

Ke sebab celah-celah besi tu telalu rapat gapnya atau pinggan mangkuk yang tak sesuai shapenya..huhu. Lepas ni saya nak cari hat yang rata tu je lagi senang, semua jenis boleh tangkup atas tu. Taknak lagi yang bertingkat macam ni. Cawan pun kalau mug yang tinggi sedikit dah tak boleh masuk celah tempat cawan-cawan.

Set Hud & Hob Dapur @ Johor Furniture Fair 2013

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 2:50 AM 0 comments Links to this post

Hari Sabtu yang lalu, sempat juga kami terjah ke Johor Furniture Fair 2013 di Persada Johor yang berlangsung selama 3 hari dari 24-26 May 2013. Motif utama memang nak survey barang untuk dapur iaitu set hud dan hob dapur.

Tak banyak sangat exhibitor untuk barang elektrik yang banyaknya perabot dan tilam je. Selama beberapa minggu ini saya asyik survey mengenai set dapur yang ok. Banyak terjah ke forum-forum dan blog-blog orang yang cerita pasal ni. So far ada beberapa yang saya dah aim antaranya:

1. Fotile - 
2. Rubine-
3. Tuscani -
3. Senz -

Sampai dah naik tepu nak memilih. Nak yang bagus tapi tak mahu yang terlalu mahal tapi mesti kualiti yang ok dan warranty yang panjang, hah camno tu?hehe. Memang nak beli 4 barang terus untuk built-in sekali dengan kabinet dapur iaitu Hud, Hob, oven dan microwave.  Susah juga nak pilih sebab setiap satu brand range harga untuk ke empat2 set tu lebih kurang je RM6000+-

Last sekali saya pilih set Rubine. 
                               
+
                               
Total pakej untuk semua ini adalah RM5700. Which memang lagi murah lah dari brand-brand lain plus dapat free gift lagi iaitu Rubine single induction cooker. Dapat hud new arrival yang suction power lagi kuat dari yang lain-lain 1350m3/h. Cooker unit memang saya pilih jenis Induction+Hi light (ceramic). Ada dua2 jenis senang sebab kalau induction sahaja nak kena guna periuk jenis stainless steel atau cast iron. Sebab tu orang kata kalau induction cooker ni cerewet sebab kena pilih periuk. Kalau jenis Hi light ceramic ni apa2 periuk dan kaca pun boleh.

 Ada beza ke induction dengan hi light ni? Yup, kuasa memanas melalui induction lebih cepat berbanding hi light. Kalau kita masak guna induction yang panas hanya bahagian bawah periuk sahaja..means kita boleh pegang bahagian keliling atas periuk/kuali tu tak panas sebab dia punya kepanasan tu hanya centralized dibahagian bawah periuk sahaja. Tapi kalau masak guna induction kena pandai control suhu sebab selalu cepat hangus . Kalau hi-light sama macam masak atas api, satu periuk tu panas. Eh terhover, len kali buat satu entri pasal induction vs ceramic/hi light cooker.

  Sebab kat rumah sekarang ni pun saya dah biasa masak guna induction cooker juga. Tak payah order gas, huhu! Electricity consumption memang lebih kurang je kalau beli gas. Warranty untuk motor hud Rubine ni pun sehingga 5 tahun. Hari-hari masak, pagi petang guna induction cooker ni, bil elektrik kat rumah sekarang ni lebih kurang RM50+- 

                               
Saya beli juga set water heater ni sebab murah. Borang 4 unit terus untuk 4 bilik air. Dah survey juga brand2 lain tapi range dari RM400-700 untuk jenis heater (with pump). Yang ni  Brand Deka RM399 (with pump), warranty on heating element adalah selama 7 tahun. Ok lah kan, dah tepu nak pilih yang lain, huhu!

 Tempat penyidai tuala Stainles steel ni pun saya angkut juga hat yang panjang belah atas tu dah kata buy 1 free 1, ada cangkuk2 sekali.


 Boss besar dan boss kecit tengah kira-kira, hahaha!

Ok setel bahagian dapur! Antara barang-barang yang belum cari lagi:

1. Kipas angin -
2. Langsir -
3. Carpet -
4. Lampu hiasan utk ruang makan, ruang tamu, tangga
5. Aksesori dinding - cermin, frame etc
6.
7.

Thursday, May 23, 2013

Lagi Kisah Mencuri

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:45 AM 4 comments Links to this post
Hari tu kecurian meter TNB dirumah baru. Semalam berlaku lagi kecurian dirumah yang kami duduk sekarang. Lebih kurang pukul 11 pagi  ada lori berhenti belakang rumah dan bunyi orang punggah barang. Saya buka tingkap dari bilik atas saya nampak orang ni sedang mengambil besi dari dalam pagar kawasan belakang rumah saya ini masuk kedalam lorinya dengan SELAMBAnya. Yang bestnya siap panjat pagar tu macam orang tak salah, sebab pintu tu berkunci.

Saya tanya dia siapa yang suruh ambil besi-besi tu? Dia jawab, abang suruh! Saya call encik suami dia kata takda. Sah orang mencuri, encik suami cepat-cepat suruh halang. Saya jerit kat dia suruh letak balik kalau tak saya report Polis. Dia jawab kata dia sudah bayar.  Saya memang tak berani nak keluar, buatnya dia ada pistol ke apa. Orang sekarang ni macam-macam ada..huhu

Saya agak tergamam jap, yang terfikir nak snap gambar lori tu dengan harapan dapatlah tengok alamat syarikat yang tertera kat pintu lori tu. No plat lori tu memang tak dapat nak snap sebab angle yang tak cukup  dari atas tu dengan terhalang dengan dinding rumah sebelah lagi. Nasib baik lah memang saya nih kaki suka snap gambar je kat mana-mana, huhu!

 Bila dia nampak saya dah snap gambar dari HP, agak tergopoh-gapah nak cabut. Berani sungguh mencuri disiang hari. Sah-sah lah nampak rumah ada orang dengan tingkap yang terbuka.

 Nah, semua besi-besi stainless steel tu selamat dicuri masuk dalam lori dia. Besi-besi tu sebenarnya adalah railings dekat tepi jalan. Masa tu encik suami dapat job untuk tukar besi-besi tu. Besi yang lama tu yang letak kat belakang rumah ni sebab takda tempat untuk simpan buat sementara. 

Habislah kau!

Nasib baik bila zoom gambar, nampak dengan jelas alamat syarikat tu. Petang tu juga, lepas habis kerja encik suami buat report. Inspektor dah datang rumah semua untuk siasatan. Sebenarnya kami tak kisah sangat pasal value besi-besi tu, tapi attitude orang begini memang kita tak boleh diamkan. Kalau kita bersikap ala, tak kisah lah, berapa sen sangat benda tu bla bla secara tak langsung kita menggalakan lagi orang-orang ni buat kerja begini ditempat lain. Biar dia kena dengan undang-undang, baru ada serik sedikit (kalau seriklah, huh!)

Wednesday, May 22, 2013

Jalan-jalan@ Lotus Desaru Beach Resort

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:28 AM 3 comments Links to this post
                             
Sabtu lepas kami ke Lotus Desaru Beach Resort. Tak plan pun sebab folo SIL yang dari KL yang bercuti disini. Tak mandi laut pun cuma mandi dekat pool yang ala-ala theme park skitt. 

Tengok tu muka abang dah cuak-cuak.

                            
Azri seperti biasa memang akan takut-takut untuk mandi manda di tempat2 air begini, baik air terjun, laut atau pun kolam begini..huhu. So dia akan duduk tepi2 je. Kalau sesekali turun mulut dia riuh terjerit takut tenggelam. Padahal kolam tu paras dada dia je.
                             
Adik gak yang sporting sampai taknak naik-naik..



Oklah tempatnya. Ada gak tempat-tempat bermain tapi tak sebesar water theme park yang lain lah. Walaupun tak tidur hotel tapi nak masuk pool ni pun kena bayar juga tapi tak pasti berapa sebab SIL dah tolong belikan..huhU!

Lepas tumpang bersiap-siap kat bilik SIL terus kami gi makan malam dekat Restoran D'Laksamana. Ok gak makan dekat sini. Antara tempat makan yang paling dekat dengan area Desaru. Ada restoran kat Tanjung Balau (sebelah Desaru) tu tutup pula. Terpaksa terus keluar lagi. Lepa makan terus bertolak pulang ke Batu Pahat Semula sebab esoknya ada Hari Sukan Tadika azri pula...

Tuesday, May 21, 2013

Hari Sukan Tadika Azri

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:26 AM 4 comments Links to this post
Fuh macam lama je tak bersiaran dari blog ni..pasal tuan tanah tak berapa nak sihat sehari dua ni plus banyak pula aktiviti hujung minggu, chewaahh! Dari Desaru lepas tu Hari Sukan Tadikan Azri, ok satu-satu cerita :)

Ahad lepas adalah Hari Sukan Tadika Azri di padang ragbi, UTHM, Batu Pahat. Ikutkan malas nak datang pasal sabtu tu kami bercuti di Desaru. Tapi bila nak bagi dia rasa bagaimana Hari Sukan tu etc, kami gagahkan juga lah kesini.

 Seawal 7.30 pagi kena berada dipadang ini tapi kami 7.30am baru keluar rumah, kih kih! Sampai lebih kurang 15minit, pun masih ramai lagi budak-budak yang belum datang lagi.

Lepas pendaftaran bagai tu, kena duduk diam-diam kat khemah ikut rumah masing-masing. Azri pun tak tak ingat dia rumah apa, teacher yang tolong bagi tahu azri rumah kuning SpongeBob.


Tak lama pastu Teacher mintak dia jadi maskot SpongeBob sebab budak yang sepatutnya tu belum sampai-sampai lagi, in case lah! Tapi muka macam nak nangis je..takda mood sebab tak cukup tidur, tengah malam baru sampai dari Desaru.

Last-last adik ni juga yang ganti pakai maskot ni sebab Teacher taknak azri menangis nanti, tak sporting la azri ni..haishh!

Sebelum acara sukan bermula, acara perbarisan diadakan. Semua akan berbaris mengikut rumah sukan masing-masing. 

Ada rumah Yellow-Spongebob, Merah-AngryBirds, Hijau-Ninja Turtle dan Biru-Power Rangers. Azri team Yellow dengan moto 'Yellow Strong'.. :) 

Senarai nama dan acara suka yang disertai.


 Antara acara yang sempat saya rakamkan. Acara yang kedua ni team azri memang tempat kedua. Dengan acara yang terakhir pun dia menang tempat pertama tapi tak snap pic sebab saya dah duduk dalam kereta dengan izzert tak tahan hari dah mula panas.

 Hoho, rezeki mak budak juga hari tu. Saya menang salah satu cabutan bertuah diantara beberapa nombor yang dipanggil. Dapat hamper sebakul kecik ni. Terubatlah juga menunggu dicelah-celah panas terik dibawah pokok, hihi!
Ijet tak sabar dah nak 'mengerjakan' hamper ni...

Piala pertama untuk Azri. Tempat pertama dan kedua untuk dua acara yang dimenanginya. Dia teruja sebab dia memenangi sesuatu dan yang paling penting dia dapat merasainya.. :)

#Saya dulu paling tak suka bila menjelang nak sukan, setiap hari tertentu ada latihan rumah (Bukan kaki sukan masa zaman sekolah dulu, huhu!) Pernah sekali masa hari sukan saya cabut lari balik rumah lepas beberapa jam start sukan. (Sekolah Rendah lah, dekat je dengan rumah masa tu, huhu!)


Thursday, May 16, 2013

IKO Sugar Free 9 Grains Oatmeal Crackers

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:14 AM 2 comments Links to this post
Kudapan untuk encik boss. Selalu kalau kami makan biskut, dia takda kudapan! Sebab kebanyakan biskut semua ada gula kan. Jumpa biskut oat IKO yang Sugar free ni. Rasa pun sedap! Saya pun join sekali makan biskut ni setiap kali rasa nak mengunyah (tanpa rasa bersalah!) Anak-anak (as usual) tak suka sangat biskut ni lagi-lagi si abang tu!

Meter TNB hilang!

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:54 AM 2 comments Links to this post
Semalam sampai-sampai ke rumah baru kami untuk urusan ukur-mengukur, tengok-tengok meter dah hilang. Hai lah nasib!Siapa lah penya kerja mencuri ni. Tapi yang hairan, kepala meter je yang hilang, wayar-wayar tembaga tu tak plak hilang. Mungkin kerja pencuri tak pro sebab takut nak sentuh wayar tu nanti kena karen gak, hoho!
 Hmm biasalah, dah lah rumah kami yang paling hujung sekali. Memang senang lah orang nak buat kerja. Lagipun belum ada pemilik yang dah mulai pindah ke sini lagi. Sebab masing-masing dalam fasa mengubah suai rumah2 mereka. Jadi malam2 masih gelap gelita kat sini.

 Hari terus buat report polis. Ni memang prosedur dahulu sebab takut kita pula yang dikatakan 'mencuri' pula. Nanti kita pula yang kena bayar kos-kosnya. Lepas buat report, terus report ke TNB. Hari ini juga diorang datang pasang. Cepat dan pantass!

Ini pula kejadian tayar belakang trailer kontena ini telah terbenam ke dalam lumpur tepi tu semasa nak keluar dari simpang, sewaktu saya hendak ke rumah baru lagi petang ni. Tak tahu celah mana lagi nak pusing sebab ini sahaja jalan nak kerumah saya. Last2, saya susur kat belah rumput tepi parit tu dengan bantuan driver lori tu sendiri yang tolong navigatekan, huhu!. Ngerinya, tak pandai bajet tayar jatuh masuk parit tu..

Berbalik kepada kejadian kecurian tadi. Lepas ini, bila dah duduk WAJIB pasang security Alarm, CCTV dan spotlight dekat depan rumah sebab rumah kami yang paling hujung dan bersebelahan 'hutan' kan. Takut plak nak duduk sorang kalau encik boss oustation ke nanti..huhu

Wednesday, May 15, 2013

Aktiviti membuat Kad Ucapan Hari Guru

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:38 PM 2 comments Links to this post
 Sempena Hari Guru yang disambut pada hari ini, semalam saya kata pada Azri, esok Ahmad Azri bagi hadiah pada Teacher ya! Dia terpinga-pinga dan tanya kenapa, esok birthday Teacher ke? Saya jawab, bukan, esok Hari Guru. Lagi dia terpinga-pinga, hehe! Saya terangkan lagi, Hari Guru tu macam Birthday untuk semua Teacher lah, aci tak? haha! So baru dia faham sedikit. Saya ajaknya buat Kad ucapan untuk Teachernya.

Tekun dia menulis walaupun hanya meniru ayat yang saya dah siap-siap tuliskan dikertas lain. Adik pun 'opkos' nak join juga, huhu! Siap abang cakap, ibu suruh dia buat jauh-jauh skit, nanti terkena kertas Ahmad Azri nih! Amboi,,,


Lepas tu, saya ajar dia buat hiasan skit-skit. Saya buatkan bentuk Love, dia warnakan dan tampalkan atas kad yang dia dah tulis tadi.
 
Tadaa, inilah hasilnya. Walaupun 'huru-hara' skit, tapi bagi saya itulah yang paling comel sebab hasil tulisan tangan budak umur 5 tahun. Dia tak faham ayat-ayat itu tapi dia kenal setiap huruf-huruf yang ditulis. Sambil-sambil tulis dia tanya, ini nama Ahmad Azri ke ibu? Tapi nama ahmad azri skit je..Sebab hairan kena tulis nama dia panjang sangat. Saya jawab, itu nama penuh Ahmad Azri lah!
Pagi ini saya lekatkan atas kotak cuppies nih. Saya belikan assorted Cheese Tart sahaja sebab last minute decision malam semalam, tak sempat nak cari benda lain dah!. Objektif aktiviti ini selain daripada melatih dia dengan aktiviti kraft selain daripada itu untuk mengenalkan pada tentang Hari Guru, bagaimana kita perlu menghargai guru-guru yang telah mengajar kita..

Selamat Hari Guru buat rakan-rakan yang bergelar guru semua! 
 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea