Tuesday, December 24, 2013

Cuci Lantai Kayu: Method Squirt + Mop Wood Floor Cleaner

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 11:28 PM
Saya baru je mencuba satu jenis pencuci untuk lantai kayu. Kalau tak sebelum ni selalu mop lantai guna mop atau kain lembab dengan air sahaja. Kadang-kadang tak hilang sangat kesan minyak dan kesan comot. Nak taknak guna juga pencuci lantai biasa tu; Ajax, etc dengan perasaan bersalah huhu! Walaupun ada tulis sesuai untuk lantai parquet tapi still rasa betul ke ni sesuai untuk wood floor?

Dah dua kali guna untuk mop satu rumah, baru luak banyak ni (tak termasuk tingkat atas). Selalu guna pun bila tengok lantai tu dah banyak comot sana-sini. Tingkat atas takda prob comot bersih sokmo je, hehe!

Tengok label belakang memang puas hati lah, non-toxic, bio-degradable, plant based. Bau pun wangi sewaktu mengelap tu, bau wangian Almond

Zon yang paling KRITIKAL sekali, lantai dapur la. Ditambah dengan berminyaknya, sebab ruang masak masih lagi takda hob, tempat penyedut asap tu. Walau dah bukak segala tingkap dan pintu memang lekat juga kesan berminyak.
Ni baru lepas kerja-kerja mengelap lantai ni. Oops bukan mengemop tau, mengelap BY HAND i tell you..haha! Berpeluh ketiak, kih kih! Sebab saya rasa puas bila lap guna tangan satu-satu. Dapat tenyeh sana-sini. Kalau guna mop tu tak berapa bersih sangat especially tempat-tempat yang betul-betul kotol

 Sambil duduk sambil sental satu demi satu tau. Disebabkan lap guna tangan je so sental ni je kerja lain tak buat dah, letih woo! haha! Dah putih dan berkilat semula. Kalau dah ada askar-askar kecik ni takdapat lah bertahan lama keputihan itu, uwaa!

#Ini lah dia 'pengorbanan' bila pilih semuanya cerah-cerah!


6 comments:

Didie Kamila said...

Betul-betul gigih ni lap guna tangan..:)..Walaupun penat tapi yang positifnya dapat rumah yang bersih dan badan yang sihat..Tak payah susah2 nak excercise lagi..:

Hayatie Hashim said...

Didie: lantai dapur je lap guna tangan sbb kotor skit. Lebih puas n bersih skit walaupun penat huhu.. Ruang lain pakai mop je..hehhe

Puan Ezy said...

rajinnye sental gune tgn..
kalo saye gne mop pon blom tntu rajin.. ekekeke

cik hani said...

guna tangan memang berbaloi kat area yang ada kotoran degil.
Kalau kat celah-celah, kat minyak-minyak memang nak kena sental kuat sikit

Iela Fazielah said...

kak, beli kat mana ye pencuci ni..sbb rmh ila tahap lantai ni dah kotor sgt..n mmg betul susuah nak tanggal kotorannyer... bl online boleh x?

Hayatie Hashim said...

Puan ezy: mata sakit tgok kotor tak hilang..huhu

Cik hani: lantai dapur je rajin guna tgn sbb macam2 jenis kotoran degil kt sini, kesan tumpah, kesan minyak..huhu

Iela: beli kat aeon big ( carefour) bp..tp rasa kat tempat lain pun ada kot tmasuk tesco

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea