Friday, December 20, 2013

Bila nak tambah lagi?

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 3:05 AM
I think, most of parents bila anak dah melepasi usia 2 tahun lebih, probably might start thinking of having another edition to their family kan? hihi! Ye lah, sebab for the first 2 years selalunya ibu-ibu sibuk memberi tumpuan penuh pada penyusuan lagi-lagi bagi yang breastfeeding hardcore macam saya ni, hehe!

Starting to get pregnant mesti memberi keterujaan dan penuh harapan for those who are looking forward to it. Tiap-tiap bulan 'berdebor' tunggu bendera jepun datang ke tidak, datang ke tidak. Macam saya pun kebetulan genap azri 3 years, izzet pun dilahirkan.

But my second pregnancy was not a smooth sailing as my first pregnancy. Semuanya berubah selepas bersalin azri, bila saya terpaksa menjalani minor surgeri pangkal rahim LEEP (Loop electro excision procedure) selepas result Pap smear saya tak normal (diagnoses with CIN-3). Cerita lanjut boleh lah baca wording yang saya dah link kat tu yer hihi! Cerita pasal pregnancy kedua pun boleh korek balik entri lama under label 'pregnancy' hihi!

Siapa yang tak mahu menambah lagi kan tatkala anak kedua sudah pun berusia 2 tahun lebih, tahun depan bakal menginjak ke usia 3. Insyallah, doa-doakan lah yer! Tapi keterujaan untuk kembali mengandung pasti mendatangkan sedikit kerisauan pada saya.

Oh bila saya baca balik entri-entri lama; Cerclage, bedrest, hwarghhhhh dont know if i'm mentally prepared to undergo it again. Saya teringat lagi my gynae, Prof hatta once said, for your next pregnancy, we will do cerclage immediately as early as possible below 20wk . That was after i successfully had undergone emergency cerlage at 24weeks. And it was a 2nd procedure after the first one was unsuccessful due to the cervix has dilating too far.

Frankly, been over thinking about it sampai saya asyik google macam-macam isu dan senario, antara:
- Possibility of no cerclage in the next pregnancy
- Cerclage without bed rest
- Cervical dilating due to incompetence cervix..
- and the list go on....*sigh*

I live my doubts and worried-feeling with lots of prayers, May Allah ease the journey when the time comes, amin!

0 comments:

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea