Thursday, October 10, 2013

Membersih karpet

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:00 AM
'Yang cantik selalunya datang dengan tanggungjawab yang berat'..
Siapa setuju dengan statement diatas angkat keyboard, hehe!

Kebanyakan tetamu yang menyinggah ke rumah saya pasti akan tanya 'karpet bulu tebal-tebal ni, tak pernah tumpah air ke?' FYI bukan setakat air segala benda pun dan selamat 'mendarat' atas karpet ni.

Ini rupa karpet shaggy (high pile rug) untuk ruang tamu saya. Bulunya campur2 kelabu dan putih. Ada bulu kilat-kilat skit. Saya beli ni kat Carpet Corporation Nilai. Antara size yang paling besar 9kaki x 11 kaki. Harga RM900 kira murah berbanding tempat lain biasanya mesti dah RM1.5k plus-plus. Ada saya share dalam entri ini. Saya memang dah aim untuk letak karpet bulu-bulu ni. Sedap skit kaki pijak tenggelam-tenggelam, hihi!

Rupanya cantik dan nak maintain pun 'best' juga. FYI lagi, karpet ni tak 'lut' vakum. Kalau vakum setakat surface bulu tu je, yang celah-celah bawah bulu, bye bye! So setiap 2 minggu sekali, saya kena menterbalikkan karpet ni dan ketuk dari atas. Tu diaa, segala serdak makanan semua keluar. Itu dah sehabis jaga la juga, kalau budak-budak nak makan depan tv alas dengan tikar EVA. 
 Kalau encik boss ada, boleh angkat berdua taruk atas pagar dan ketuk lagi senang.

Karpet ruang makan pun masih lagi jenis shaggy-shaggy. Tapi yang ni medium shaggy. bulunya pendek-pendek skit, separuh pendek dari bulu karpet kat ruang tamu. Karpet medium shaggy ni masih senang vakum lagi segala serdak yang jatuh boleh disedut. Lagipun kami jarang makan kat sini, selalu makan kat ruang makan keluarga didapur sahaja,

So kalau ada yang kata 'malas beli karpet ni sebab susah nak jaga'....
Saya jawab 'takpe saya rajin, inilah kerja saya pun hari-hari duduk rumah, kasik satu rumah berkilat!' peace!

Tu belum masuk lagi nak jaga lantai kayu yang berwarna putih!
*Tarik nafas dulu, nanti kita sambung cerita :)

7 comments:

Iela Fazielah said...

kak..mmg leceh pakai karpet bulu tebal ni...tp mmg cantik kan.... lantai lg la....jgn cerita... rambut gugur selai pun leh nampak sbb lantai akak warna putih....

Ayu Rashid said...

Kakak salute la kat kakak. Ayu yg karpet nilai 3 yg rega 150 pun alahaiiii... semput nak menjaga. Anak ayu yg kecik sajer jer kan makan sepah atas karpet baru tu. Pastu siap tya: "mama karpet ni kat ane?"

Gitew... apa pun, dah minat kan kak.. kita sentiasa tabah menjaganya hehehehehe

Ayu Rashid said...

*typo:
"Karpet ni BELI kat mana"

rlongbomba said...

Takpe... rela tarik nafas panjang nak bace cerite seterusnye hihihi

Hayatie Hashim said...

Iela: warna putih memang nak kena rajin..huhu

Ayu; demi kecantikan..segalanya sanggup chewahh..hehhe

Rlong: tunggguuuu.. :d

UMIE SUE said...

su mmg xberani lagi letak karpet..hihi

Aty_Fared said...

Yer..I angkat keyboard..eeahh laptop..huhu...vacum 2 3 hari sekali..dan seminggubsekali kene angkat letak atas pagar dan ketu..dah ar berat..takper..cntik punyer pasal..huhu...

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea