Monday, October 7, 2013

DIY Divider laci

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:25 PM
Ingat tak entri saya pasal katil anak-anak yang ada 3 laci dibawah. Tak ingat, baca kat entri ni. Buat masa ni  saya buat tempat letak baju-baju diorang je. Sebab takda almari sebiji lagi. Laci tu pun besar cuma bila letak baju lama-lama dia jadi bersepah skit. Lagipun susunan saya tu buat susah plak nak ambil baju belah bawah. 

Jadi saya pun bercadang nak buat divider untuk laci ni. Gugel punya gugel saya jumpa DIY divider kat blog ni. So saya pun follow je lah tapi tak tahu lah betul ke tak, hentam lah janji pengakhirannya serupa, hehe! 

                                     
Sebab takda kotak (sayangnya dulu banyak kotak2 yang dibuang begitu je, huhu!) saya beli kadboard plastik ni kat carefour apetah namanya. Ukurlah siap-siap laci tu dan berapa banyak divider yang nak dibuat. 
                                     
Lepas tu tebuk lubang panjang gini. Yang ni pun kena ikut lah berapa divider yang nak dibuat. Sebab saya buat untuk 4 ruang so kadbod ni guna dua keping je lah..err buat2 le paham ek..
                                       
                      
 Macam ni rupanya bila dah diletakkan dalam laci. Lepas tu selotep skit kat hujung2 tu taknak bagi dia gerak.

 
Dah siap, saya susun baju stail gini senang nak amik kan. Ini baju-baju si abang. Saya susun ikut T-shirt harian, baju tidur dan ruang belakang baju dan seluar jalan2. Skitnya baju kan? haha ada banyak lagi kat rumah nenek ekeke..ekceli tinggal baju kecik2 nak buang sayang..Yang dalam laci ni pun nak sorting lagi

Laci baju adik lak.

Sebenarnya laci-laci yang ada ni memang tak muat, saya macam nak transport je almari baju budak2 berlaci  ni kat rumah mak saya di Kajang ke sini. Luas dan lapang. Masih elok lagi. Sebab baru je beli awal tahun lepas. Walaupun warna body tak ikut tema sangat tapi pintu2nya masih putih lagi hehe! Kalau boleh jimat kita jimat kan...guna mana yang ada dulu. Jangan lah semua nak kena ikut tema lepas tu 'terpaksa' membazir..... peaceee!

19 comments:

~ NANA ~ said...

bagus kan buat camni? baru tak bersepah...kat rumah skrg ni pon ada buat divider tu tp utk aksesori kecik2 jer...hihi

All About AnaYna said...

Betul tu..x usahlah membazir..amalan syaiton blake membazir tu hehe.

Iela Fazielah said...

kemas la kak akak susun bj cenggini...ila pun selalu terfikir mcmmana nak kemas bj anak sbb mcm2 tempat ila letak bj anak

Ayu Rashid said...

kakak cantik yang rajin... tq sebab share dalam blog akak pasal kedai langsir City Star Textiles...kita dah pegi membeli langsir kat sana ahad lepas...dan kakak di-credit kan dalam entry saya...tq kak :)

YUS said...

Wahhh.. kreatif la!!! bleh tiru ni! hehe.... thanks kak sbb share...

effa farhana said...

sangat creative... boleh apply nie :)

Fizah said...

comeyyy sgt susun dan lipat gituu :)

ily♥ said...

Dah lama fikir nak beli bekas or buat divider utk drawer..tp klu bli bekas pun mkn space...thanx share idea ni. Boleh apply jgk kt umh... :-D

Hayatie Hashim said...

Tu la pasni berangan nak buat kat laci lain..heheh

Hayatie Hashim said...

Anyna: like 100x hehehe :)

Hayatie Hashim said...

Iela: yang penting senang nk pilih..klu susun menegak je asyik amik yg atas je

Hayatie Hashim said...

Ayu: ye ke...jgn lupa action pic langsir diblog yer ;)

Hayatie Hashim said...

Yus: akak pun tiru org juga..hehe no prob.. ;)

Hayatie Hashim said...

Effa: selamat ber DIY ..hehe

Hayatie Hashim said...

Fizah: mcm buku..warna warni.. ;)

Hayatie Hashim said...

Ily: beli bekas pun senang. consnya susah nak cari bekas yg fit2 dgn saiz laci juga..

Mama Rocky! said...

Salam ziarah...sangat sukalah...like ribu2 lemon "). Nanti kalau sudi follow mama rocky yer..

hazlina azmi said...

kalo umah saya konfem tak boleh pakai kapet...Blogwalking..jom kita bertukar2 link…and follow each other
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Iza Fiza said...

Kemasnye.nati nak try la.hehe.

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea