Thursday, October 17, 2013

Al kisah IKEA Galant Drawer

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:46 AM

Ingat tak saya ada post pasal meja galant ni. Memang firstly beli sebab nak jadikan tool box alat2 jahitan saya. Meja ni ada lock kat laci atas so sesuai lah nak simpan benda2 tajam macam jarum, gunting etc.


Dah siap pasang pun sebenar nya. Bertungkus lumus dekat nak 2 jam encik boss memasangnya. Nampak dari luar macam simple kan..


Tapi yang lacinya ni yang kemain parts banyak gila nak kena assemble. Sebab stail laci ni jenis drop..err apa tah drop tu lupa dah..ala yg jenis tolak skit je dia tutup sendiri. Material laci yg kelabu gelap tu memang steel so memang untuk penggunaan heavy duty sebab tu regenya RM579 with 10year guarantee...

So dah siap assemble semuanya tiba-tiba combination lock tak function. Tak sempat nak setting lagi lock tu lagi, pertama kali masukkan laci yang belah atas terus terkunci. Arghh beratt!

Nasib baik tak letak apa2 barang lagi. Kitorang pun puas setting, reset lah bagai lock tu ikut manual tapi still tak boleh. Dah penat membidankan lock tu saya gugel la pasal troubleshooting Galant combination lock.

OmG banyak prob rupanya lock ni tapi mainly yang kat luarnegara la. Ada juga bagi idea nak reset la..nak hack la bla bla. Last2 saya call je customer service IKEA. Depa nak senang memang kena bawa datang kat IKEa semula dalam masa 100 hari lah.

Kebetulan memang nak balik Kajang this week so semalam saya gi bawa je sebiji ke bahagian refund&exchange counter.

Masa diorang test2 tu sempat gak saya tanya, Galant ni memang banyak prob ke dengan combination lock ni. Technical staff tu kata Galant ni memang complicated skit nak pasang, tapi selalu yang prob bila customer pasang sendiri, klu yang home delivery punya means diorang sendiri dari 10 tu 1-2 je yang prob. Hoho takkan akak nak home delivery ke Batu Pahat dik oii..huhu

Last2 memang tak boleh juga, confirm lock tu rosak.
So diorang offer untuk replace yang baru. Saya dah mula tawar hati sebenarnya. Saya tanya kalau diorang siap2 pasangkan boleh juga saya reconsider..tapi memang tak boleh kita kena pasang sendiri..


Disebabkan dah fobia takut rosak lagi klu first time pun boleh prob mungkin later bila2 masa pun leh timbul lagi prob yg sama, malas lagi nak go through proses pemasangannya yg complicated, faktor jauh in case klu ada rosak dan nak trouble shoot kat IKEA je last2 saya decide nak refund je lah.

Frust pon ada, tak pa lah boleh cari lagi laci yang boleh dikunci nak2 yang pakai kunci je tu macam office furniture kan lagi senang takyah pakai kod2 ni. Tapi harap2 ada lah yang warna putih..sebab saya nak matchkan dengan meja Expedit kat ruang kerja saya tu..huhu.. ;(
posted from Bloggeroid

6 comments:

Fizah said...

byk rasanya kabinet camni kat kedai jual perabot2 almari buku gitu..batu pahat pun byk rasanya kedai perabot camni...harga pun ok..cuba terjah..:)

Asma said...

Drawer macam ni kena cari kat supplier perabot office..jarang ada kedai perabot biasa

farhana effa said...

complicated nya meja nie....

Hayatie Hashim said...

Fizah&asma: ahah byk kat office supplier ni..

Farhana: rasa mcm tak berbaloi pon ado dah ni..huhu

Puan Ezy said...

ssh gak jenis cam gni.. hoho

cik hani said...

susah kalu complicated punya barang kite nak pasang sendiri. hope dapat jumpa cabinet baru

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea