Monday, August 5, 2013

Balang - Kuih - Raya

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 2:25 AM
Pertama beraya dirumah sendiri semua peralatan nak kena beli termasuklah balang kuih raya. Nak cari balang kuih yang diidam-idamkan pum punya lah susah. Nak buat cemana dan tuan tanahnya cerewet bebenor..huhu.





Beria dok survey sana sini, tengok katalog tapi macam2 lah alasanya ketidakberkenanya tu..ada yang barang yang kebih kurang je tapi kat sini kemain la mahalnya..


Padahal yang lebih kurang juga dekat kedai One stop/kedai dua ringgit rm2.50-rm4.50 je sebalang. Saje je beli ni..


Last2 saya beli balang ni je utk bekas kuih raya saya. Jenis pun dari acrylic...kalau jatuh tak pecah tapi rege lebih mahal dari balang kaca huhu!

Tak tahan tengok compartment tray yang matching tu (sambil tutup mata-selok poket) saya ambik je. Leh buat letak kek ke dodol ke ada penutup sekali..

Dah beli balang mari kita pergi beli kerepek dan kuih raya pula..



Memang tiap2 tahun beli kerepek kat sini..kerepek ubi pedas Parit Lapis Laman Batu Pahat. Pergi hari sabtu hari tu, minggu2 terakhir ni lagi ramai lah orang..


Pastu yang tak bestnya banyaklah kerepek yang dah habis termasuklah kerepek pisang tanduk feveret saya..



Punya lah ramai yang borong kerepek sampai pekerja tak menyempat2 nak packing orang dah sambar sampai belakang. Kerepek ubi pedas basah ni memang paling sedaplah kat sini. Yang ni kitorang terpaksa gi belakang ambil sebab kerepek ni baru je lepas digoreng dan disira..memang panas lagi masa ni tak boleh nak seal terus.. sekilo cuma rm9 sahaja..


Kuih2 pun memang tiap2 tahun beli dgn orang yang sama...sbb dia buat kuih ni tak guna marjerin timbang..dia guna majerin seketul2 hat buttercups/farmcows etc...

posted from Bloggeroid

1 comments:

cik hani said...

cik hani shopping kuih raya kat Mydin je..kerepek kat pasir panjang, sungai besar selangor

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea