Wednesday, July 24, 2013

'Penyapu' baru

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 10:30 PM
Meet my new toy, chewahhh! Giler jaki dengan gajet baru untuk memudahkan kerja rumah, hihi! Saya baru je guna Electroluc Dynamica vacum cleaner nih. Meh akak review skit.. 

Sebelum ni memang guna penyapu biasa dan penyodok je kalau nak sapu rumah. Tapi bila kat sini, kerja-kerja menyapu tu jadi agak sukar kerana kawasan rumah yang sentiasa berangin nih. Kalau nak sapu segala rambut, habuk berterbangan. Even dah lepas sapu nanti, mesti nampak saki baki rambut atau habuk yang tertinggal-tinggal, lepas tu kena mengulang-ulang semula sapu. Kat tingkat bawah ok lagi, kat atas memang susah skit. 

Lagi satu sebab ada karpet kat setiap bilik so pasir halus kat atas karpet nak guna vakum juga dah nak kena angkut segala bagai naik atas pula. Vakum yang sedia ada pula memang jenis tong yang heavy duty tu memang leceh la nak bawa turun naik tangga. So saya memang dah decide nak cari satu lagi vakum yang compact je untuk kegunaan atas. Kat bawah ni boleh guna vakum bawah atau penyapu biasa je.
                                         
Survey punya survey saya tertarik gak dengan vakum Electrolux ni. Lebih ringkas. Even kalau beli hat yang compact tu pun kalau nak jalan, kena tarik gak body dia sekali. Yang ni lebih senang, pasang plug terus sedut je kat mana tak payah nak alih-alih body dia juga. Ala-ala macam mengemop la..
 Lepas tu handle dia memang boleh maneuver keliling. Takdalah keras kejung macam vakum biasa tu. Hah, tengok gambar akak tengah 'kona baring' tu sambil menvakum tu, kih kih! Overall penggunaan memang puas hati sangat-sangat tak payah lagi susah-susah guna penyodok bagai pastu kena tiup angin berterabur balik...

Tentang penggunaan elektrik saya tak berkira sangat janji kerja senang, huhu. Lagipun vakum ni 800w je berbanding vakum biasa yang lain kebanyakkannya 1000w keatas. Wayar pun panjang sampai 6meter. Ringan je tak berat..


4 comments:

ellysa emran said...

impressive! pas ni makin senang la kerja nk 'menyapu' rumah...tiap2 hari pun tarak hal! heheh

Aty_Fared said...

Waahhh...vacum ni senang..nk simpn pon jimat space eh...I nyer vacum pon kemain susah nk hngkut bwk naik turun tangga...okeh..alasan...heheh

Hayatie Hashim said...

Ellysa: hah tak boleh ngelat2 lagi nyapu pas ni..

Aty fared: alasan kukuh tu...hehehhe

cik hani said...

yang ni macam lebih effective ye..
sangat user-friendly gitu..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea