Tuesday, June 4, 2013

Cerita Plaster Ceiling - Gambar sebelum

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 5:55 AM
Lega sebab kerja-kerja mengubahsuai ceiling rumah hampir selesai. Letih juga proses pencarian Plaster ceiling yang berpatutan disini.
 Sebelum ni dapat quotation daripada supplier dengan harga yang tak munasabah. Bayangkan tiga ruang (iaitu ruang tamu, ruang makan & dapur) yang hendak diplaster  berharga RM7800.

Akhirnya Allah tu nak selamatkan duit kami..kami dapat buat dengan satu supplier ni dengan harga RM3100 sahaja. Malah kami dapat lebih lagi bukan sahaja ruang tamu dan ruang makan sahaja, malah harga tu kami dapat buat untuk ruang bilik tidur utama dan ruang family ditingkat atas. Maknanya untuk 4 ruang tersebut kami dapat harga RM3100. Designnya pula adalah jenis Light Box (light through) untuk ruang tamu dan bilik tidur utama dan Round box (ruang makan)..

Design 'berlongkang' ni memang orang kata akan simpan habuk dan sarang labah2 bagai. Nak cantik punya pasal, marilah merajinkan diri. Opps lagipun kerja-kerja pembersihan kipas dan celah siling ini akan di-sub kepada encik suami yaa! Ye lah, orang laki lah kena panjat-panjat ni kan! :)

Jom layan gambar-gambar proses pemasangan plaster ceiling ini. Tapi semua gambar sebelum letak lampu je. Gambar dah ada lampu nanti tunggu dah pindah rumah yer..hehe!

Ini plaster ceiling untuk ruang tamu. Plaster ceiling untuk ruang tamu ini ada dua design sebenarnya. Satu dekat area tempat duduk, satu design lagi kat area pintu masuk..



 Siap design di bahagian tempat duduk. Tinggal nak touch up skit-skit je.

Yang ini pula design untuk bahagian pintu masuk pula.

Full view kedua-dua bahagian plaster ceiling untuk ruang tamu sahaja. Kat dalam 3 kotak tu akan diletakkan downlight kecil. Tengah fikir hendak cat warna kontra yang gelap kat dalam kotak-kotak tu sebab nampak design dalam katalog plaster ceiling hari tu..

Ini pula plaster ceiling untuk ruang makan..bersebelah je dengan ruang tamu. Buat bulat sebab nak match dengan meja bulat, ahaks! Gambar sebelum takda sebab sampai-sampai dah siap je. 

Yang ini pula plaster ceiling untuk bilik tidur utama..

 Ni pasang rangka aluminium dia dulu. Tak payah pecah semua macam ruang tamu, sebab just tambah light keliling je. Ruang tamu pecah ceiling semula sebab nak tambah round box kat tengah tu.



  Dah selesai. Sengaja saya pilih jenis yang beralun dekat bahagian sini sebab nak letak katil bawah ni. Nampak lah macam ada 'feature view' kat bahagian sini :)


*ada satu lagi bahagian family hall punya plaster ceiling belum siap lagi. Akan saya tepek kemudian disini yaa! :)
Update (10/6/2-13):-
Ruang family hall ditingkat atas





Lepas tu ada penambahan lagi, kami request untuk tambah simple cornice sahaja untuk 3 bilik yang lain. Sebab rasa nampak macam kosong je plak. Yang ni RM200 je setiap bilik. Cornice ni sume belum siap plaster lagi tu yang nampak kesan sambung2 etc

Harap dapat siap plaster ceiling ni by this week..Next orang wood flooring pula boleh masuk, yeayy! Opps ala, kena cat dulu, haishh!

Update: Untuk cerita sepenuhnya mengenai Plaster Ceiling rumah saya (Pic yang dah siap) boleh klik link ini untuk baca kay! :)

#Nota kaki: Kontraktor plaster ceiling ini dari Batu Pahat..

JEMPUT JOIN GROUP KAKI2 DECO DI FB (KELAB KAKI DECO)

115 comments:

Fizah said...

plaster siling kat pintu masuk tu IDAMAN HATI saya dulu..dah tggl kenangan di hati saja pasal takdak fuluz..keskeskes

Hayatie Hashim said...

Fizah: plaster ceiling kat pintu masuk tu dia kira satu kotak RM80 je

Fizah said...

eh macam murah je? awat weols survey mahal ngat? hehe..tp berhabuk tak umah masa pasang plaster siling ni? da masuk perabot semua cam leceh lak nak buat..ye dak?

Hayatie Hashim said...

Fizah: org yg buat ni mmg murah..sbb memang dia yg supply benda ni. Klu sapa yg deal dgn kontraktor mungkin dpt harga yg dah markup kah kot.. klu design yg melibatkan kena pecah sema memang akan berhabukkk habiss..siap2 lah kanvas besar..hehe

micah aje said...

waaa...suke sgt tgk celing bilik tu...adore cara akak deco rumah...

amirah said...

suka yg kat pintu masuk tu. simple and modern... : )

Hayatie Hashim said...

@amirah: Tq :)

adianiez AIDA said...

senang la next year aida nak renovate umah baru. semua da ada tips kat sini hi hi hi... i like!!!

Hayatie Hashim said...

Aida: saya mmg suka share kat blog..senang jadi rujukan org lain..sbb saya pun selalu refer blog org especially berkaitan price range etc..so senang kita nak jadikan guideline ;)

Iela Fazielah said...

kak...serius cantik n murah...itu harga sebenarnyer...

Hayatie Hashim said...

Iela: Tu lah, nasib baik survey betul-betul..huhu

eray said...

wahh nak masuk rumah baru ya..bestnya....nway cantik plaster ceiling tu

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/06/kebaikan-mealshake-terbukti-100.html

FaZRiNa Hj.BaHaRoM said...

asa salam....salam kenal....erm murah harga plaster ceiling u buat nie ... area mana yerk....bleh bg contact PC nie tak ?

farizatul said...

Salam...cantiknya plaster ceiling tu...akak dulu beli kipas bunga brand alpha tu dlm rm260 je kat house of lighting puchong...aluminium rod tu pn sama, akak beli dlm rm60 sebatang (bleh adjustable mcm areal tv lama tu)kat nagoya je...hehe...taste kita sama la...

Hayatie Hashim said...

Fazrina: ni kat area batu pahat... ;)

Hayatie Hashim said...

Kak farizatul: ok tak kipas tu skaang ni? series aluminium rod nagoya rm60 je..yang 6 kaki punya ke

farizatul said...

akak jarang guna lampu dia...sbb guna down light je kat area meja makan tu...org ckp klu slalu guna kipas ngan lampu dia serentak...lampu dia cepat rosak...aplha punya speed smpi 4 tau...ellmark speed smpi 3 je kn? rod akak tu x ingat brapa kaki tp akak guna utk sliding door 3 panel ngan tingkap 3 panel...akak pilih design yg atas skali tu...mmg cantik la n akak pn pki curtain eyelet gak...mmg kena sgt la...tp harga tu 2 thn lps punya...huhuhu...skrg ni x tau la...

Hayatie Hashim said...

Kak farizatul: ooo ye ke..ok sy nk survey area kl dis week..yg rod tu nagoya mana2 agak2 ada tak..sbb murah lag kalau jenis besi rm60 gitu...pun nak kena survey gak ..ni..tq kak 4 the info ;)

farizatul said...

Sama2...akak balik umah tgk kipas brand vannus...rasanya vannus under alpha jgk kn...a'a semua nagoya mesti ada rasanya...tp rod ni adjustable tau...bleh pendek or panjangkn klu nk...

Nurul Hazimah said...

Puan buat at mane ne ??

Hayatie Hashim said...

Ima: orang plaster ceiling ni juga yg buat plaster ceiling utk rumah2 ni dulu masa construction.. en amad ada contactnya..

fatin said...

Ada tak no. kontraktor plaster ceiling ni? Tengah cari orang nak wat plaster ceiling. Boleh emailkan saya fatinrazali@yahoo.com? Terima kasih.

Telaga Emas said...

email nama contractor tu d qusyairi@pblt.com.my..mekasih...

jez said...

cantik lah kak plaster ceiling nya.. nak buat juga kat rumah baru saya. Boleh tak emelkan no kontraktor ni kat jezparanoid_84@yahoo.com ..please..slalu jumpa rm6k ke atas..

leeza said...

salam kak.. boleh bagi contct no kontraktr plaster ceiling akak tak? email kat noraliza.md@gmail.com

seth said...

blh email contact number contractor ni x??mohdseth@gmail.com

Hayatie Hashim said...

Fatin, telaga emas, leeza: i have emailed you the number

Hayatie Hashim said...

seth: email sent..

Mohamad Hafiz Sulaiman said...

salam....boleh email saya contact number dan lokasi tukang plaster syiling tu tak...mohasu2685@gmail.com tq

izwan ismail said...

salam...boleh tolong emailkan contact number kontraktot yg buat plaster siling ni ke izzuwan.ismail@gmail.com...terima kasih

Nik Farizah said...

Salam...saya juga berminat..mohon email contact no contractor yg buat plaster ceiling ni ke nikfarizah@gmail.com. Thanks.

Hayatie Hashim said...

hafiz, izwan & nik: email sent!

Haizizul Sulaiman said...

as salam minta tolong sent email no contact org plaster siling tu haizizul.sulaiman@gmail.com tq

nadyahkamil said...

sis boleh emailkan x number dia? simplynadiah@gmail.com

Hayatie Hashim said...

haizizul, nadyah: email sent!

linda aziz said...

Bolehbagi no contractor.

Budak baik said...

Minta tlg emailkan no fon PC tu kat khairolazmir@gmail.com...Thanks

Budak baik said...

Minta tlg emailkan no fon PC tu kat khairolazmir@gmail.com...Thanks

Onie'a said...

Salam..boleh akak bg no fon contractor tu.. email afiq.onie@gmail.com
Tq..

ieJa said...

SALAM...TINGGALKAN NO FON N ALAMAT CONTRACTOR TU YE KAT eja_112@yahoo.com

nufail said...

Nak no kontraktor tu boleh afzanbtmustafa@gmail.com

nufail said...

Nak no kontraktor tu boleh afzanbtmustafa@gmail.com

Azizul Hakim Mohd Yusoff said...

salam, boleh tak email no phone contractor tu kepada azizulhakim@gmail.com

Hayatie Hashim said...

onie, ieja, nufail, azizul: email sent!

aslinda rifin said...

boleh x email kat saya alamat dengan no phone contractor tu kat sy aslinda.rifin@gmail.com

aslinda rifin said...

boleh x email kat saya alamat dengan no phone contractor tu kat sy aslinda.rifin@gmail.com

Tudung ZandZ said...

Cantik pc tu.. Mintak tlg emelkan contact no kontraktor tu ke tudungzandz@gmail.com
Tq kak

bad said...

boleh x email kat saya alamat dengan no phone contractor tu kat sy vladislas7747@yahoo.com

mediyla said...

As salam..mintak jasa baik utk tggalkan contact contractor tu di mediylapu3@gmail.com
terima kasih

antumai said...

salam, mohon jasa baik email kan contact PC - lazzshah@gmail.com terima kasih banyak.

Puteri Emira said...

Salam boleh email kan number kepada saya asap? Thank you. Puteri.emira@gmail.com

Hayatie Hashim said...

bad, mediyla, antumai, puteri, tudung: email sent..

naw78 said...

assalamualaikum..bole sy minta tl g email contact no contractor pd sy? syikin78@gmail.com..tqvm

naw78 said...

assalamualaikum..bole sy minta tl g email contact no contractor pd sy? syikin78@gmail.com..tqvm

Sariza said...

salam... sis, bole tak emailkan sy contact no. contractor yg buat plaster ceiling ni? sarizahir@gmail.com

Shafinaz Shauqie said...

salam..thnx for sharing..murah gak price..sy tgh extend n reno rumah..plaster ceiling mmg kontraktor dh kira lumpsum..tp bila tnya td dia kira price utk biasa pnya je..kalo L box mahal katanye..haish~

HanaffiaH said...

Boleh bg contact number orang ni tak kak? Ke hanaffiah@gmail.com

HanaffiaH said...

Boleh bg contact number orang ni tak kak? Ke hanaffiah@gmail.com

jhon sunarto said...

kami pakar plaster siling, cornice, partition, boral sistem, gibsum board, fair rated 1jam - 4jam, hub kami 0162790800, 0105438658, email sunarto_jhon@yahoo.com, terima kasih

Kisah Hidupku said...
This comment has been removed by the author.
AEISYA said...

Salam kak...boleh bg no.contractor plaster ceiling ni x?aisya.vgmc@yahoo.com. ..a.s.a.p plz..TIA kak...

Mohd Firus said...

Assalam, blh emailkan contact no kontraktor tu pd hazura84@gmail.com tqvm

Hayatie Hashim said...

Firus: email sent

Raed Firash Muhammad said...

Salam boleh bagi contact no?? Kat Shah alam dia boleh buat ke??

Raed Firash Muhammad said...

Sorry emai saya q_1819@yahoo.com

Hayatie Hashim said...

Wslm...tak boleh kot..sbb dia kontraktor bt pahat je..

Md Asnol said...

as salam..boleh email saya juga tak contractor tu..saya pun duk batu pahat..email saya mdasnol@yahoo.com

Mohamed Nasrul said...

salam.bole emailkan tak no contact kontraktor cornice ni.email saya nashim106@yahoo.com

nouri nur said...

salam jika anda berminat nak buat plaster ceiling boleh la emel ke kami juliaqahmunirah@gmail.com harga berpatutan..sangat2 murah tq

siti said...

Salam..boleh emailkan sy contact contractor tu..sitimaliki@gmail.com
thanks ya..

Norfaradilla Wahid said...

salam sis, boleh tak share dengan saya contact number plaster ceiling, kontraktor yng boleh extend dapur and buat kitchen cabinet sekali. terima kasih banyak ye...harap sangat dapat.
saya ni nama je orang BP tapi fail betol bab2 ni :D

harap dapat email di sini ye: ah_wie342@yahoo.com

thanks byk2 ye sis.

Seth Mzli said...
This comment has been removed by the author.
Seth Mzli said...

Assalam..
boleh emailkan sy contact contractor tu.
ni email sy sethmzli@gmail.com
Terima kasih.

bRO mIE said...

Slm kak..bleh x emelkn contact no. Contraktor ni pd sy..suhaimiismail86@gmail.com

Aldan said...

Salam puan. Tlg emelkan contact no kontraktor tsb ke emel sy
mim_117@yahoo.com. tqvm

faizulanuar said...

Salam puan. Tlg emelkan contact no kontraktor tsb ke emel sy samsungpeti@gmail.com

mohd ridhuan said...

as salam..tolong emelkan pd saya ...ridhuanrathi@gmail.com...Tq

Hayatie Hashim said...

email sent to all as requested..

siti nur aishah hj jalil said...

assalamualaikum dear boleh tak share dengan saya contact number plaster ceiling, kontraktor yng boleh extend dapur and buat kitchen cabinet sekali. terima kasih banyak ye..
saya ni nama je orang BP tapi xtau..tp sy nak wat kat jb..harap2 die boleh buat

harap dapat email di sini ye: utsukushii_130@yahoo.com

thanks byk2 ye sis.

zalie lie said...

Salam,, blh bg contact detail contractor tu,, saya dari batu pahat,,, tq
zalie_lc@yahoo.com

Rizal said...

Assalamualaikum, mohon bagi contact number kontraktor tu? Terima kashiwa. 0123210209

zool mohd said...

Slm pn...sgt cantikkk n modern ...cun sgt...nati bleh bg no contact contractor 2...tq...email sy mzulkeffly@gmail.com

Hayatie Hashim said...

email sent

Md Hairil said...

salam puan..saya asal batu pahat tapi nak wat renovation di kl.. harap boleh email saya nombor kontraktor puan ye.. tq hairildiet@gmail.com

Amy82 said...

Salam puan. Sy nk minta tolong hrp boleh email hp no kontraktor ni ye kak. Tq.
noor_cimb@yAhoo.com

Hayatie Hashim said...

amy82,md hairil: email sent!

Madam Arie said...

Tlg email sy..nk renovate umah jgk d batu pahat..arihasnida@gmail.com

Azlifa Idris said...

tolong emel saya puan
maszmusa@gmail.com

Maszerin Muhamad said...

Boleh bg contact contractor. Maszerin.muhamad@dimensiondata.com

Hayatie Hashim said...

mdm arie, !azlifa,maszerin: email sent

lovelyspace said...

Salam sis, boleh bg no fon kontraktor plastik ceiling di batu pahat tu. Kalau ada kontraktor utk buat kitchen cabinet yg ok lg murah pun boleh juga. Tkasih.

lovelyspace said...

Sis boleh sent ke email sy nurulfaiszah@yahoo.com.

Dizking said...

Salam.. boleh emailkan saya contact kontraktor plaster ceiling? dizking@gmail.com.Terima kasih.

Noor Azizah Abdul Aziz said...

salam,boleh emailkan no contact dkat nurzarifahzain@yahoo.com

Ibnu Mohd said...

Assalamualaikum sis
Boleh email contractor PC.
Tksh
ibnumohd313@gmail.com

Ungku Zainal said...

Assalamualaikum sis...sya nk mntak contact contractor...urgent..t.kasih... ungkuzainal.uz@gmail.com

Hayatie Hashim said...

Hi folks..if you want the contact number ..do email me first at hayatiehashim@yahoo.com so that i can reply directly to you..thanks and have a nice day ;)

AnneZain said...
This comment has been removed by the author.
rahem aja said...

Izin nak recomen pekerja ceiling plaster tuan/ puan, sila hub. 0169702894

rahem aja said...

Izin nak recomen pekerja ceiling plaster tuan/ puan, sila hub. 0169702894

rahem aja said...

Izin nak recomen pekerja ceiling plaster tuan/ puan, sila hub. 0169702894

Unknown said...

Saya suka ceiling macam tu.

Arma Dona said...

Macamana saya boleh dapat kerja ceiling kapur. Saya boleh buat.

Azam Syah said...

Salam tuan dan puan... kami pakar dlm bidang plaster ceiling dgn harga yg sgt berpatutan soal kuliti sgt kami utamakan. Terus deret dgn pekerja tampa pihak ke3.. panggilan tuan puan sgt kami hargai hubungi kami tau whtssap..01133194500

mimi said...

salam..kak, bleh share no phone kontraktor

Imah said...

Puan yatie.. Email sy contact no contractor ni.. hasmezi@gmail.com. terima kasih puan.

M. Faiz said...

Asalamualaikum....Kami ada membuat plaster siling di kawasan Johor Bahru.Harga RM 1.80 sekaki. Berminat sila hubungi En.Faiz 011-2757 5266.

Yatie Duasa said...

puan yati mohon emailkan no contact tukang plaster ke alamat email : yatieduasa@gmail.com
terima kasih banyak2

NURALAM T SHOP said...

puan mohon emailkan no contact tukang plaster ke alamat email : ctzeb81@gmail.com. Terima kasih yer..

NURALAM T SHOP said...

puan mohon emailkan no contact tukang plaster ke alamat email : ctzeb81@gmail.com. Terima kasih yer..

Nana Rosli said...

Email kan contact no contractor pc tu yaa
imrosho@gmail.com

Wadi Jannah said...

Assalamualaikum, sis boleh tolong emailkan cntct kontraktor tu luqmanaljawa@yahoo.com

patik said...

Akak mohon hanta no and contact kontraktor tu ke syafiqlargh@gmail.com tqvm

RUKIAH AG ALLI said...

Beri saya no telefon kedai cornice nya. ...tq

norzalizawati jamil said...

cantik dan murah...mohon contact no contractor tu puan....norzalizawati@affinbank.com.my

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea