Thursday, March 21, 2013

Tips pemilihan Bentuk Meja Makan

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:50 AM
Baru tadi saya cerita pasal perabot meja makan kan sama ada yang bulat atau empat segi. Harus cargas saya mengugel untuk menjawab curiosity level diri yang tinggi ini hehe.

Bentuk meja makan
Saiz meja makan adalah faktor utama menentukan bentuk meja. Antara bentuk meja makan adalah:

Meja segi empat tepat
* Sangat sesuai untuk makan secara santai dan juga sesuai untuk makan secara romantik kerana boleh diduduki dua atau empat orang.
* Dapat menjimatkan ruang bila digunakan pada ruang kecil.
* Tidak sesuai digunakan dalam bilangan yang ramai.
Meja segi empat bujur
* Boleh menyediakan bilangan tempat duduk yang ramai
* Boleh menolong memanjangkan ruang
* Kurang sesuai dengan cara makan orang Asia jika hidangan tidak boleh dicapai pada bahagian hujung.Meja segi empat bujur
* Boleh menyediakan bilangan tempat duduk yang ramai
* Boleh menolong memanjangkan ruang
* Kurang sesuai dengan cara makan orang Asia jika hidangan tidak boleh dicapai pada bahagian hujung

Meja bulat
* Sesuai untuk merangsang perbualan
* Berkesan dari penyesuaian pada ruang yang tidak sama
* Tidak sesuai dalam ruang kecil dan memerlukan ruang lebih berdasarkan bilangan tempat duduk.
* Perabot yang mesra keluarga
Perabot yang mesra keluarga bermaksud bahawa perabot yang digunakan mestilah mempunyai ciri ciri keselamatan, tahan lasak dan mudah dibersihkan.Antara ciri reka bentuk perabot mesra keluarga yang selamat adalah seperti mempunyai bucu meja yang bulat dan tidak tajam dan kemasan kayu yang senang dan tahan dikesat apabila kotor.Selain itu bagi kemasan fabrik pada kerusi juga boleh dibuka dan kemudian boleh dibasuh jika berlaku kekotoran pada lapik tempat duduk kerusi.

Untuk artikel sepenuhnya boleh baca disini
Info: Senihias.com

Jadi, confirm saya nak meja makan bulat pula kali ini. Lebih selamat. Ditambahlah dengan hero2 yg suma suka berlari2 kesana kemari. Takpe..kalau tak best sok2 tukar lagi..aci tak? Haha
Cerita pasal bucu meja. izzet pun pernah eksiden langgar buju meja display kat shopping mall bulan lepas. Masa menangis tak perasan lagi. Tak lama pastu baru perasan ada darah meleleh bawah dagu.

1 comments:

Allene said...

nyilu tgk luka tu... ya allah.. keciannya..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea