Thursday, January 10, 2013

Taktik

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 10:53 PM

Fuh bila hari jumaat terus mak lega sebab esok dan ahad cuti..means dapat rehat jap dari melayan drama anak yang hari2 tak mahu pergi sekolah.

Namun sejak 3hari yang lepas azri dah tak merengek2..menangis lagi bila sampai sekolah. Yang bestnya dia akur je turun dari kereta..salam ibu..terus ke pintu pagar cikgu yg sedang menunggu disitu. Siap boleh kata sebelum turun kereta 'nanti ibu amik azri balik yer'..

Taktiknya saya buat tak cakap dengan dia sampai lah sekolah dia. Sebelum ni Memang kalau saya kejut dia bangun pagi dia akan menangis sebab dikejut dari tidur dan tak mahu mandi..tak mahu pakai baju sekolah..taknak pergi sekolah.

Jadi instead of pujuk dia over and over again..dan dia tetap nangis sampailah sekolah...saya just diam..buat tak endah je..cakap yg perlu  sahaja. Even kdg2 bila dia berhenti jap nangis..dia tanya kita nak pi sekolah ke? saya tetap diam..saya tahu kalau saya jawab ya atau sekolah..dia akan sambung merengek lagi.

So bila dia tengok saya series dan tak cakap apa dia jadi ragu2 plak nak merengek2 tu..huhu So saya rasa cara ni lah yang berkesan daripada nak melayan drama pagi2 hari dan akhirnya kita pula yang stress.

Mungkin ada yang kata tak berapa sesuai ke method gini bla bla..tapi bagi saya parenting skills ni takleh nak apply sama kat semua budak..sometimes parents kena juga buat something yang suits  best dengan anaknya.

Dan saya rasa 3hari berturut ni dia tak menangis2 lagi bila sampai sekolah. Dan saya pun tak perlu nak stress dengar tangisan dia yg kdg2 end up dengan cubitan atau kata ugutan dari saya. Yang perlu saya buat adalah DIAM sahaja di pagi hari. We'll see how long this tactic will work with him..huhu

Posted from Samsung Galaxy Note

2 comments:

Ladykillers said...

kalu aku xmengandung 8bln mmg aku akan buat mcm ko..PAKSA MANDI-PAKSA PAKAI BAJU-BUAT PEKAK DGN MELAKA SI ANAK-TRUS ANTA ANAK SAMPAI SKOLA..
tp sbb aku tgh sarat+kna buasir...aku masla nk bergaduh pepagi..da la tgh sakit layan buasir aku...
da 5 ari xpi skola..

Hayatie said...

Noa:.huhu memang mencabar klu dlm keadaan gitu mana nak layan hormon lagi...bertabah lah

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea