Monday, June 18, 2012

Lets Organize!

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 9:46 AM
Saya rasa bekas lama butang snap ini sudah cukup serabut dan tak dapat lagi menampung fungsinya lagi. Tu belum campur yang menabur bila azri curi2 buka laci alat jahitan saya ini. Mula2 saya beli dahulu cuma 2 warna sahaja, merah dan kuning. Kemudian sedikit demi sedikit saya beli,


Tadaaa, dari dalam plastik sudah dipindahkan kedalam petak-petaknya. Rasa ceria lak tengok bekas ni..hehe. Saya beli bekas ni di Tesco. Betul-betul tinggal dua je. Yang bestnya ianya 3 row berderet ngam2 dengan dengan satu set snap button yang ada 3piece set. Dah siap2 kira kat rumah ada 10 jenis warna, jadi saya memerlukan 30 petaknya...so ada extra 6 petak lagi..buat letak extra snap yang tak muat..

Kemudian saya susun drawer menyimpan alat-alat jahitan saya pula. Drawer yang saya beli dari IKEA. Jom tengok apa yang ada dalam drawer hitam saya ni..


Laci bawah sekali saya letakkan variety of rolls, elastic, tape keras, 'kain gam', velcros, zip etc.Kemaskan balik segala rolls yang dah terbarai-barai. Laci tengah saya letak snap button tadi.


Laci paling atas saya letak benang2, skoci, peniti, gunting dan pelbagai benda yang tajam. Laci yang tengah2 saya letakkan bekas snap button saya yang tadi tu.


Ok, selesai proses mengemas laci untuk kali ini dan meja menjahit saya untuk kali ini sehingga projek jahitan seterusnya yang bakal bermula hujung minggu ini. Esok saya akan berkursus 3-hari di Klang .. :)x

9 comments:

Ila said...

jelesnya aku...hehehe...ti,kalau nak buat cloth path guna kain apa yer...memandangkan aku tgh sawan menjahit,hehehe

Hayatie said...

ila: guna kain flannel :)

Fizah said...

wahhhh..idea dari tukang jahit....pasti S.A.N.G.A.T membantu tukang jahit - tukang jahit di luar sana...

sahabatku lea, sila tengok! mesti ang suke! =)

ch@ said...

Terpukau dgn butang ke yg atas skali tu...so rainbow.

just azura! said...

oh my! ini best! saya punye ruang kerja jahit-menjahit ni memang sepah.. idea ni memang bernas! terima kasih!

Hayatie Hashim said...

Fizah: TQ :)

Ch@: Hihi..warna-warni sangat menyelerakan :)

just Azura: Kan, kadang-kadang pening bila cari barang tak jumpa lupa dah selit mana, kih kih!

NAS said...

Kemas. Saya sangat respect pada tukang jahit yang boleh simpan barang jahitan dengan kemas!

Hayatie Hashim said...

Nas: Tq :-) Tapi kalau datang time sibuk tu bersepah juga dah selesai keje baru lah terkedek2 nak kemas, atau bila mata dah tepu takleh tgok benda berselerak dah, hihi!

adianiez AIDA said...

cantik nyerrr and so organize!!!
aida terjah ni hah dari blog fizah :-)

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea