Tuesday, May 29, 2012

Cara Jahit Mata Lalat

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 9:28 AM
Yeahh (sambil lompat bintang!). Saya telah berjaya menjahit mata lalat untuk kemasan leher baju kurung. Gugel punya gugel, belek punya akhirnya baru lah serupa mata lalat skit, kalau tak mata langau pun ada kot, hahah! Senang je rupanya. Tu pun nak kepoh kan, orang lain lama dah tahu, kih kih!

Bahagian depan. Testing pada baju kurung lama yang takda kemasan leher lagi.

Bahagian dalamnya (belakang). Chop, kenapa saya ada nampak mata lalat yang lain ada yang nampak lebih besar lagi ek? Depa lilit tu lebih dari 3 kali ke? (besar yang saya buat ni 3 kali lilit je). Ke kena tambah lembar benang lagi? (yang ini 4 lembar je)

Mula saya jumpa video di blog ini, tapi saya masih tak dapat tangkap lagi. Kemudian tengok gambar kat blog ini juga dah dapat lah gambaran sedikit-sedikit tapi masih kabur lagi. Kemudian tengok gambar kat forum cari seperti dibawah ni, hmmmm lagi macam tak membantu sangat. Pusing-punya-pusing tah macam mana dapat pula rentaknya...




Agak-agak kalian boleh tangkap tak? Tunggulah saya buat pic tutorial jahit mata lalat ni pula :) Kalau jahit mata lalat ni untuk baju kurung budak-budak macam comel je...

3 comments:

Afne said...

waahhh bestnya. dh lama sgt afne tak pegang benang & jarum. tp afne reti yg epok2/karipap tu je hehe..

Cik Puan Nurul said...

kalo camtu sy nak hantar kain tuk jahit baju qaseh..takyah bermata lalat sgt jahit bodo2 je kat leher tu pun takpe.pastu sy nak hantar dress chiffon sy yg tercarik jahit tepi pd ropolnya sikit je igt nak hantar kat awak ke suh bekki sbb awak kan ade mesin jahit tepi hihihi

Hayatie said...

aFne: akak tak reti karipap tu..huhu

CPN: bolehhh..moh pos ke sini..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea