Monday, January 30, 2012

Donut ala-ala 'Big Apple' :D

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:12 AM
Makluman: Donut ini telah selamat hadam kesemuanya semasa entri baru nak update, hihi!. Menu untuk minum petang tadi, kebetulan kepingan roasted almond saya ada lebih, teringin pula nak buat donut ala-ala Big Apple yang ada almond tu, hihi


Dulu masa duk dengan mertua di BP selalu tolong dia buat kuih donat ni tapi tabur gula atau yang sumbat sambal tu je. Resepinya pun senang je tepung gandung, serbut roti, telur sebiijik, butter/majerin sesudu, gula sesudu, garam secukup rasa. Pastu gaul lah sampai jadi doh. Lepas


Lepas dah uli-uli tu perap lah lebih kurang sejam. nanti adunan tu naik dua kali ganda. Kalau nak kasi lembut lagi katanya kena uli-uli lagi perap lagi uli lagi..haaa gitu2 lah. Lepas dah lembut tu boleh lah kepal2 buat buat bentuk donut. Lepas tu goreng dan tos kan minyak tunggu lah sejuk sedikit lepas baru lah nak gaul gula ke sira coklat ker.

Saya buat choc topping juga.

Tadaaa, kelam kabut je almond tu ek, hahah! Oklah kan, lebih kurang macam donut Big apple dibawah ni, cuma saya tak pakai white chocolate je. :)

1 comments:

syeema jalil said...

Nk tnye, tepung gandum tu byak mane ye & serbut roti tu yis kering macam mauripan tu ker

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea