Sunday, October 30, 2011

Simple Mini Pouch Beg

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 6:56 PM 0 comments Links to this post
Mari kita buat sendiri Mini Pouch Bag yang simple.

Tadaaa, siap dah!Kalau guna fabrik jenis Net, boleh buat Air Dry Pouch untuk letak breastpump parts, bottles etc :)

Saya ikut dari video tutorial ini..

Selamat Mencuba!

Saturday, October 29, 2011

NC-Detachable Straps 2

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:17 AM 0 comments Links to this post
Baru lepas siapkan satu lagi tempahan Nursing Cover. Walaupun 1-2 je tempahan, tapi kepuasannya tidak terhingga, hihi!

Jenis Detachable Strap (Snap Attach).

Siap sekali dengan matching Pouch.

Kain polkadot dari lebih kain English Cotton saya. Matching Printed saya guna kain Cotton Opel. Cotton nipis & ringan. Untuk NC memang saya suka guna light cotton macam Burnout Cotton, Cotton Opel dan lain2 jenis cotton yang nipis. Chiffon pun boleh, sejuk & licin.

Thursday, October 27, 2011

IBCLC-Alhamdulillah

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 10:24 AM 6 comments Links to this post
Petang tadi saya dikejutkan oleh lily yang mengatakan keputusan peperiksaan IBCLE telah pun dikeluarkan di laman web. Dengan sangat saspennya saya memeriksa keputusan saya dan alhamdulillah saya telah pun lulus. Syukur sangat-sangat.

Sebenarnya apa yang ;ebih buat saya nak nangis dan terharu kerana saya agak huru-hara semasa menjawab exam tu dulu. Bayangkan lah, saya orang yang paling lambat masuk kedalam dan paling cepat meninggalkan exam hall. Masa menjawab yang diberikan sebanyak 2.5 jam saya sudahkan dengan 1.5 jam sahaja. Takdan dah nak menyemak kembali soalan2 yang takpaham yang ditembak, lebih kurang waktu tu jer saya dah dengar izzet nangis-nangis kat luar, huhu!

Terpaksa berkorban masa demi memenuhi tuntutan anak waktu itu. Dikala itu saya dah redha apa juga keputusannya nanti. Now, everything has made to worth! Saya bersyukur kerana Allah dipermudahkan segala, masih ada rezeki saya rupanya!

Logo yang menjadi idaman saya dari mula lagi, Alhamdulillah! :) Tugas dan tanggungjawab semakin besar dan berat dibawa 'topi' yang dipakai. Tidak boleh seberangan, segala tindak-tanduk IBCLC dipantau ketat dibawah Code of Ethic IBCLE. Semoga saya tidak tergelincir dari landasan yang sepatutnya dan dipermudahkan Allah diatas segala urusan.

Terima kasih diatas mentor-mentor penyusuan saya seperti Puan Nor Kamariah, Puan Rita Rahayu, Dr. Ning Desiyanti diatas tunjuk ajar yang diberikan. Tidak lupa juga tahniah kepada kepada rakan-rakan seperjuangan yang turut berjaya dalam exam tersebut seperti Norashida, suria Irdayu, Lily yeoh, Suraya dan terima kasih juga kepada rakan2 seperjuangan yang lain saya yang turut sama-sama memperjuangkan & memartabatkan penyusuan susu ibu. :)

** eh macam ucapan nak terima ABP lak, hihi!










Wednesday, October 26, 2011

Sewing wishlist

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:46 AM 4 comments Links to this post
1. Mesin jahit baru.
2. Toolbox yang sangat besar.
3. Banquet table.
4. Cutting matte.
4. Nice and cozy sewing space (in my dream)

Tuesday, October 25, 2011

To all EP&PT-Pumping Moms

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 11:51 AM 0 comments Links to this post
*PT-Part Time :)

I got soooooo many queries from moms who seeking reassurance (most probably) especially those concerning about their pumping output. I used to be a full time pumping mom (Exclusive pumping) and from the experience, pumping output do varies from time to time. While everything else is on the track (i mean: the pumping routine or shall i called 'pumping regime' :) etc), just sit back, relax and keep on pumpin' .............. (^_______^)

Its a reading time, peeps! Some may have seen this article. For those who not:

I'm not pumping enough milk. What can I do?

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Introduction

Milk supply normally varies somewhat throughout the day and over weeks and months. As long as baby is allowed to nurse on cue, your milk supply will accomodate baby’s needs. However, when mom is pumping part-time or full-time, pumping output can become an issue due to a few factors:

  • The ability to measure how much milk you are pumping makes any decrease in pumping output more obvious and more worrying, even if it’s a normal variation.
  • Pumping moms generally need to pump x amount of milk for baby for a particular day, and it can be quite stressful when mom does not pump this amount.
  • No pump can remove milk from the breast as well as an effectively nursing baby, so pumping does not maintain milk supply as well as a nursing baby. Because of this, the greater the percentage of baby’s nourishment provided by pumping (rather than direct breastfeeding), the greater the possibility that mom may have to work harder to maintain supply.

What is normal when it comes to pumping output and changes in pumping output?

Most moms who are nursing full-time are able to pump around 1/2 to 2 ounces total (for both breasts) per pumping session. Moms who pump more milk per session may have an oversupply of milk, or may respond better than average to the pump, or may have been able to increase pump output with practice. Many moms think that they should be able to pump 4-8 ounces per pumping session, but even 4 ounces is an unusually large pumping output.

It is quite normal to need to pump 2-3 times to get enough milk for one feeding for baby (remember that the pump cannot get as much milk as a baby who nurses effectively).

Many moms are able to pump more milk per session when they are separated from baby. Milk pumped when you are nursing full-time is “extra” milk — over and beyond what baby needs. Don’t get discouraged if you are trying to build up a freezer stash when nursing full time and don’t get much milk per pumping session — this is perfectly normal and expected.

It is very common to have more milk than baby needs in the early weeks, which regulates down to baby’s needs over the first few weeks or months. When your milk supply regulates (this change may occur either gradually or rather suddenly), it is normal for pumping output to decrease. For moms who have oversupply, this change often occurs later (6-9+ months postpartum rather than 6-12 weeks).

It is normal for pumping output to vary from session to session and day to day. Having an occasional low volume day is not unusual.

During a growth spurt, don’t be surprised if baby drinks more expressed milk than usual, making it harder for mom to provide enough expressed milk. Growth spurts are temporary – try increasing nursing and adding a pumping session or two at home until the growth spurt is over.

Menstruation or ovulation can result in a temporary drop in milk supply. You might also notice cyclical dips in milk supply before your period returns, as your body begins the return to fertility. Hormonal changes also cause milk supply to decrease during pregnancy.

Remember that the amount of milk that you pump is not a measure of your milk supply!

What can cause a decrease in pumping output?

First, consider the possibility that baby is being overfed when you’re apart. If this is the case, you may actually not need to be expressing as much milk as is being requested. This is certainly not always the case, but it is not at all uncommon. See How much expressed milk will my baby need? for additional information.

When you do need to pump more milk, the first thing to check is your pump:

  • Are you using an appropriate pump for the amount of pumping that you do?
  • How old is your pump? If you have an older electric pump (particularly older than a year), or if you are pumping more often than the pump was designed for, the motor may be wearing out.
  • Many times a decrease in pumping output is because pump parts need to be replaced. Have you checked your pump and replaced any parts that are worn or that haven’t been replaced in the last 3-6 months?
  • Do you have a type of pump (like the Avent Isis) that benefits from occasionally boiling the boilable parts?
  • Switching to a larger pump flange makes a difference in pumping comfort and/or output for some moms. See Choosing a Correctly-Fitted Breastshield for more information.

Supply-demand cycle:

  • Have you reduced the number of pumping or nursing sessions recently, or cut back on nursing/pumping in other ways? Milk production is a demand-supply process. More nursing/pumping results in a greater milk supply. If you consistently decrease nursing or pumping for several days, your overall milk supply will decrease and you can expect to see a decrease in pumped amounts.
  • Has baby started solids recently? As baby eats more solids and takes in less milk, overall milk supply naturally decreases and you may see a decrease in pumping output. You may not notice a change in nursing pattern, as some babies nurse just as often, but take in less milk during those sessions. If baby started solids early (before around 6 months) or is eating lots of solids early on, you are more likely to notice a drop in supply. A very gradual start to solids around 6 months or later is less likely to affect milk supply.

Hormonal causes of decreased milk supply:

  • Have you started hormonal birth control recently? Hormonal birth control, particularly that containing estrogen, can significantly decrease milk supply.
  • Are you expecting either ovulation or your period soon, or has it recently started?
  • Are you pregnant?

Taking care of mom:

  • Have you started a strict diet? Are you getting enough calories? Snacking during the day on healthy, protein-rich foods may be helpful.
  • Are you drinking to thirst? Some moms, particularly when they are at work, will get busy and forget to drink enough fluids.
  • Are you getting enough rest? This can be hard to do when you have a baby. Try to go to bed a little earlier and to take a nap each day on your days off. Consider co-sleeping so you can get more sleep. Just a little added rest may make a big difference.
  • Have you been under an unusually large amount of stress? Stress can affect let-down and pumping output.
  • Have you been sick? Illness, especially if you have a fever, mastitis or get dehydrated, can result in a temporary decrease in milk supply. Some medications can also decrease milk supply (hormonal birth control, pseudoephedrine, ethanol/alcoholic beverages, bromocriptine, ergotamine, cabergoline).

See also Hidden Hindrances to a Healthy Milk Supply

How can I increase pumping output?

To speed milk production and increase overall milk supply, the key is to remove more milk from the breast and to do this frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings.

Increasing frequency

  • Nurse more often when you are with your baby.
  • Are you pumping frequently enough? Is there any way you can add a pumping session at work? If necessary, when pumping times are very limited, adding even a short 5 minute pumping session is better than not pumping at all.
  • Add a pumping session or two outside of work hours or on the weekend. Try pumping after baby nurses, or pump one side while baby nurses on the other side. You might also try pumping while baby is napping, at night, or when baby goes longer than usual between nursings.
  • Does your baby complain about slower milk flow when you pump between nursings? If so, try single pumping between nursings, instead of double pumping. Although single pumping is not as effective for increasing milk supply, this leaves one breast more full, so the milk will flow more quickly. See also these tips for babies who want a faster milk flow.
  • Try cluster pumping, instead of a regular nursing/pumping session. Sit down with your baby and your pump, and nurse and pump every half-hour to hour for several hours.
  • Some moms find it helpful to do a 2-3 day long power pump every couple of weeks to “super charge” their milk supply. This is simply a nursing vacation with pumping added in. On these days, get lots of rest, nurse very frequently and pump after as many nursing sessions as possible.

Removing more milk from the breasts

  • Are you pumping long enough? When pumping to increase milk supply, it’s recommended that you (double) pump for at least 15 minutes; to ensure that the pump removes an optimum amount of milk from the breast, keep pumping for 2-5 minutes after the last drops of milk. If you don’t always have time to pump this long, remember that adding even a short pumping session (increasing frequency but perhaps not removing milk thoroughly) is helpful.
  • Use a good double pump. Double pumping generally results in better pumping output and is better for maintaining milk supply. Pump quality can make a huge difference in pumping output, and different moms have better results with different pumps. However, some moms with abundant milk supplies do not respond well to pumping (even using the best of pumps) and do not get much milk when pumping. These moms may get better results using manual expression.
  • Use breast massage and breast compression.
  • If your pump has a soft shield or shield insert available (for example, the Medela SoftFit breastshield or the Avent “Petal” massager insert), then try using the pump with and without it. Some moms have also found that they can use the Avent “Petal” massager inserts with other brands of pumps (for example, Medela or Ameda). Some moms get better results with the softer shield; some get better results without it.
  • Switching to a larger pump flange increases pumping output for some moms.

Galactagogues

  • Many working and pumping moms have found that eating oatmeal is very helpful for increasing pumping output. It can also be helpful to snack on protein-rich foods during the day and to have something to drink every time you sit down to pump or nurse.
  • Many moms have gotten good results using fenugreek or other herbs to increase supply, either on a short- or long-term basis. This is most effective when combined with increased nursing/pumping.

Other things to try

The following things are useful for maximizing nursing and minimizing the amount of expressed milk that baby needs while you are away.

Nurse right before you leave baby and immediately after you return from work. Make sure your care provider does not feed baby right before you are due to return.

Has your baby started solids? If so, have your care provider offer all (or most) solids, and only (or mainly) breastfeed when you are with baby. By doing this, baby may need less milk when you are apart (due to the solids) and will nurse more when you are together. This can both help your supply (more nursing) and decrease the amount of pumped milk you need to provide.

Encourage baby to “reverse cycle” – reverse cycling is when baby nurses frequently when mom and baby are together (usually at night) and takes little milk when mom & baby are separated.

Monday, October 24, 2011

DIY: Mei Tai (MT)

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:24 AM 3 comments Links to this post
I'll guess my hobbies towards babywearing goes backward again, hehe! Tak tahu la kenapa lately ni i am more toward lighter and less bulky carrier. Oh when it comes to lighter and less bulky carrier just forget pouch and ring sling. Saya memang tak larat guna one-shoulder sling lagi sebab anak-anak memang kategori yang semangat-semangat, alhamdulillah.

Drooling dengan MT-MT yang cantik-cantik di website tapi kali ini saya dah tak boleh spend over lagi dengan BW gadjet dah! So i decide to make my own MT. Starting from googling pattern MT from internet lepas tu survey suitable fabrics for making MT. Slowly constructing it day and night, hahah!

Here's what it looks like..,

Cuma takda Hood/headrest je.

X-box stitch di setiap sambungan straps for safety.


Now, MT in action, hihi....

Sempat juga bawa gi jalan-jalan di Jusco.

Pattern serta body panel totally saya ikut from this site. Saya tak customize ikut selera saya dahulu kerana saya bimbang tak jadi at all. So adalah lebih baik saya buat, pakai dan rasa. Kemudian baru saya tahu tang mana saya nak adjust semula, hihi!

Hood pun saya tak buat (tak sabar nak terai sebenarnya!). Ada beberapa improvement yang perlu dibuat dengan MT ni, shoulder straps yang lebih panjang. Untuk size saya, memerlukan sekurang-kurangnya 2.25m-2.5m. Kalau tidak saya tidak boleh ikat secara lexi twist sebab tak cukup panjang sebenarnya. (Gambar yang ada straps cross di belakang izzet tuh). Dan pattern body panel yang lebih menarik.

So for the next MT, ingat nak try buat MT ala-ala inspired by Melkaj, cantik kan? Drooling lagi!

Sunday, October 23, 2011

'Kerahan tenaga' budak 3 tahun

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 6:25 AM 5 comments Links to this post
'Abang nak tolong ibu, abang nak sidai baju' kata azri (baca dalam mode pelat, hihi). Ok, nak sangat tolong, ibu dia suruh dan 'paksa' tolong dari A-Z, takda main-main sekerat jalan yer. Ibu jadi mandur, haha!~


Mula-mula, keluarkan cd-cd tu dari dalam mesin basuh. Tak sampai, pergi tarik kerusi meja makan tu, muahaha! (Perintah jepun betul!)

Nah, tertonggeng-tonggeng nak keluarkan cd. Tak kira, keluarkan sampai habis. Pastu tolak bakul tu sampai depan.

Hahh, gantung insert tu satu-satu kat penyepit tu yer. Nasib baik basuh cd je, bukan baju besar-besar boleh dia sidai sampai habis. Tu pun dah malas bila dah separuh jalan sebenarnya. Siap kata kalau habis sidai ni ibu kasi upah a.k.a hadiah tau, nak hadiah tak?. Tu yang laju je dia sambung sidai walhah sebenar mindanya dah ke lain nak main tu, haha!

Upahnya....Aiskrim Magnum Almond satu! Kesian, berpeluh-peluh sampai basah rambut kena sidai cd, hehe!

Hari ini juga adalah hari ulang tahun azri. 23 Oktober 2011, genaplah usianya 3 tahun. Sekejap je dia dah membesar yer! Kebetulan encik suami pulang kerumah minggu ini, saje je sambut kecil-kecilan dengan makan kek, yummy!

Sekali pandang tulisan Azzuri tu macam Azzari pulok sebab snap dari tepi kan. Kalau dari atas memang huruf u pun tapi ekornya terapat, hehe. Nak snap dari atas tak nampak silau dengan cahaya tu.

Apa-apa pun, Selamat Hari Ulang tahun buat anak ibu. Semoga Allah memanjangkan usia mu dan membesar dengan penuh keberkatan dari Ilahi. Syukur kerana Allah masih meminjamkan kenikmatan ini kepada saya, kenikmatan sebagai seorang ibu berbanding orang lain. Walaupun kadang-kala kenakalannya betul-betul menduga kesabaran saya. Ya Allah, jangan lah Kau tarik semula nikmat yang diberikan ini, amin! Syukur dan insaf seketika.

**Emosi sedikit bila terkenangkan musibah yang menimpa anak-anak kecil semenjak dua menjak ini. Terutamanya kes budak cina yang digilis tu. Ya Allah, kau lindungilah anak-anak dan keluarga kami semua dari sebarang musibah dan bencana, amin!

Thursday, October 20, 2011

To letgo: Pognae SSC

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:56 AM 5 comments Links to this post
Nak letgo..taknak letgo..nak letgo..taknak letgo. Waduh berkira2 nak letgo SSC Pognae ni. Really love those army prints! Kalau saya letgo ni dah takda lagi army print dalam koleksi (wah koleksi sgt!). Beli on July last year tapi rarely use sebab ada satu lagi. Cuma teruja bila tengok azri dalam tu. Most of the time encik suami yang pakai, tapi dia pun jarang pakai sbb kami PJJ kan..uhukk!



Sold!!

Roll off front body part for air flow behind baby's back, leaving mesh fabric inside.

Any takers? E-mail me at hayatiehashim[at]yahoo.com

Tuesday, October 18, 2011

IBW 2011@Alamanda Putrajaya

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 6:42 AM 3 comments Links to this post
Ahad lepas saya dan anak-anak (wah, saya nak anak-anak lagi!) ke Alamanda kerana ada aktiviti Babywearing walk sempena Sambutan Minggu Mengendong Bayi/International Babywearing Week 2011.
Apa yang dilakukan disana? Aktiviti 'babywearing walk' secara santai beramai-ramai di sekitar Alamanda. Tak lama mana pun, lebih kurang dalam setengah jam sahaja. Kemudian aktiviti bergambar beramai-ramai.

Sangat seronook dapat berjalan beramai-ramai sambil masing-masing membuat perkara yang sama juga iaitu mengendong bayi. Teringat juga masa program Breastfeeding di KLCC dulu.

Harus orang ramai tertarik perhatian ke arah kami yang kesemuanya mengendong anak dengan pelbagai stail, hihi!


Selain berjalan, bila sekali-sekala berjumpa dengan rakan-rakan susuibu pula haruslah tak berhenti bercakap ye tak!

Saya takda kamera, kebanyakan gambar saya ambil dari FB rakan-rakan. Jom layanzz gambar-gambar candid sepanjang aktiviti disitu...


Hobi baru izzet iaitu menghisap strap ini sampai lencun. Selalu saya balut tuala je, huhu! Ni yang nak buat drool pad ni kat straps tu.


Posing jangan tak posing yer!

Pic courtesy from album photo Sis Roshilla :))

Tuesday, October 11, 2011

Happy Babywearing Week

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:11 AM 5 comments Links to this post
Minggu ini adalah Sambutan minggu Mengendong Bayi sedunia atau Babywearing week bermula dari 10 - 16 oktober 2011 ini. Tema sambutan Babywearing week ini adalah "A World of Possibilities'.

Ada pelbagai jenis carrier yang ada dipasaran. Tetapi tahukah kita bahawa kebanyakkan carrier yang terdapat dipasaran kita ini adalah kurang sesuai terutamanya kepada perkembangan bayi terutama kepada tulangnya. Ini kerana kebanyakan carrier yang terdapat dipasaran atau yang sering kita lihat adalah jenis 'Crotch Carrier' (seperti gambar sebelah kiri dibawah).


Perbandingan diantara Crotch Carrier (kiri) dan juga Ergonomic carrier (kanan)

Sumber: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=290017177678089&set=o.109421635766072&type=3&theater

Sudah pasti kita sering melihat bayi-bayi yang sering dibawa dalam carrier seperti ini, didalam posisi 'leg dangling' dimana berat bayi ditampung sepenuh di bahagian crotch dan ini sekaligus memberikan tekanan terutama kepada perkembangan tulangnya. Berbanding dengan carrier disebelah kanan, berat bayi ditampung secara sama rata pada bahagian punggung dan ini mengurangkan tekanan pada bahagian tulangnya.

Leg Position

The baby sling should be manufactured to allow the baby’s legs to be up at least at a 90% angle, more if possible. This legs-up position provides the most support. In order to achieve this position, stretching of the baby’s legs must be inhibited by another cover or by the crotch base. The cover runs between the baby’s thigh and along the buttock of the child, and should be wide enough to reach into the popliteal fossa, the hollow or back of the knee.


Sumber: http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm




Saya pun mula berjinak2 untuk mengendong bayi ini bermula dengan sling murah yang saya beli di Giant RM12 je tak salah, masa tu malas sungguh nak usung stroller ke sana ke sini. Saya lebih senang nak dukung je baby terus, tapi dukung lama2 mesti lenguh kan, jadi saya beli lah sling murah tu, tapi lama2 sakit bahu pula sebab jenis sling yang tak berapa support bahu.
Sebab tak tahan guna sling diatas itu saya bertukar kepada pouch sling. Tapi tak lama juga guna, bila azri dah semakin memberat, saya dah tak tahan pressure pada bahu juga jika guna jenis yang 'one-shoulder' sling ni. Jadi saya pun bertukar kepada SSC.

SSC kesayangan Ergo, material yang diperbuat daripada organics cotton, sangat lembut! Harga pun 'selembut'nya juga, hahaha!


Buckle Tai. Lebih kurang macam SSC tapi dia less-padded di shoulder and waist straps. Ala-ala Mei Tai tapi ada buckel je.

Wrap. Guna kain 5 meter je. Tapi tak pernah pakai bawa keluar, sebab izzet cepat berpeluh dan kain wrap ini agak panas sedikit, jenis jersey rasanya. Itu pun kawan yang bagi. :)

Mei Tai. Yang ni test-drive je tak beli pun. Alasan sebab malas nak ikat2. Tapi tak tahu kenapa sejak kebelakangan ini saya dan cenderung nak ber MT pula. Mungkin sebab saya dah lebih berminat kepada carrier yang kurang berat berbanding SSC agaknya, huhu! Tapi kalau saya nak pun MT ni saya bertekad nak cuba jahit sendiri jer! :P


Walaubagaimana pun dalam banyak-banyak gambar, gambar ini yang paling feveret! (^_^)


Happy Babywearing Week! :)

Sekitar SGM-8: "Weaning: Four Chambers of the Heart"

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:09 AM 0 comments Links to this post
Lama dah berlalu, tapi baru nak update juga, hihi!. SGM Susuibu yang berlangsung pada 25 September yang lepas mencatat sejarah. Sejarah apa yer? Sejarah jumlah kedatangan yang paling sedikit kali ini. Hanya 7 orang sahaja yang datang. Lima orang dari kalangan PC MBfPC termasuklah saya dan juga seorang pasangan suami isteri yang baru pertama kali menyertai SGM. Mungkin kerana minggu itu waktu orang yang masih lagi dalam mode rumah terbuka disana-sini agaknya.

Pada mulanya SGM yang hampir hendak kami batalkan dan ditukar kepada acara chit-chat dan makan-maka sahaja terpaksa kami teruskan juga kerana terdapat peserta yang baru pertama kali menyertainya.

SGM Susuibu.com yang ke-8 kali ini dikendalikan oleh saya kali ini dengan topik 'Weaning: Four Chambers of the Heart'. Topik kali ini membincangkan tentang proses Cerai susu.



Apakah yang dimaksudkan dengan Weaning atau Cerai susu ini?

The weaning process begins the first time your baby takes food from a source other than your breast - whether it's formula from a bottle or mashed banana from a spoon. Weaning is the gradual replacement of breastfeeding with other foods and ways of nurturing", Kelly Bonyata, IBCLC.


Proses cerai susu ini juga boleh dilakukan mengikut kehendak bayi itu sendiri yang dinamakan Baby-led Weaning.

Baby-led weaning (often also referred to as BLW) is a method of gradually weaning a baby from a milk diet onto solid foods. It allows a baby to control his solid food intake by self-feeding from the very beginning of the weaning process". Wikipedia.



Dari apa yang kami kongsikan semasa perjumpaan, perbincangan mengenai proses cerai susu ini lebih banyak difokuskan pada 2 kategori;

1. Proses bercerai susu setelah anak menjangkau usia tertentu. Cth: setelah dua tahun dan sebagainya.
Ramai yang berkongsi mengenai bagaimana mereka melalui proses tersebut, bagaimana keadaan emosi yang dirasai oleh kedua-dua ibu dan bayi dan tips-tips tentang bagaimana mereka melalukan proses tersebut.

2. Proses memperkenalkan makanan pejal kepada bayi setelah berusia 6 bulan..
Isu ini juga masih menjadi topik kegemaran terutamanya bagi ibu-ibu yang mempunyai bayi yang bakal melangkah ke alam makanan pejal pula, termasuklah saya, hihi! Bagi saya, setiap anak adalah satu proses pembelajaran yang baru.

Ramai juga yang berkongsi tip-tip mengenai pengenalan makanan pejal sewaktu anak masih bayi lagi walaupun rata-rata kesemua yang hadir, anak-anak sudah pun 2tahun lebih. Diantara yang boleh saya kongsikan adalah mulakan dengan pemberian bubur kosong, puri buah atau makanan-makanan lain yang sesuai.

Berbanding jika kita mulakan dengan makanan 'segera' yang telah diproses seperti nestum, puri dalam botol dan sebagainya. Sebagai contoh, bayi susu ibu lebih mudah menerima makanan ruji kita kerana mereka telah pun merasa semua itu melalui susu ibu kerana ibu setiap hari mengambil nasi sebagai diet seharian. Dan begitu juga lah sebaliknya jika kita mulakan dengan makanan bayi yang tersedia dipasaran, kerana ibu sendiri tidak selalu memakan makanan itu juga.

Selain daripada itu, ada juga yang berkongsi tip tentang penyedian makanan untuk bayi, makanan-makanan yang sesuai dan boleh diberi kepada bayi dan sebagainya. Kuantiti makanan juga sering menjadi persoalan iaitu berapa banyak yang bayi perlu ambil dan sebagainya. Bagi saya, ianya berbalik semula kepada kehendak bayi itu sendiri juga.

Melalui pengalaman saya dahulu dengan azri, anak saya tidaklah 'betul-betul makan' sehingga dia berusia 8-7 bulan. Pada awal pengenalan makanan, dia lebih untuk merasa dan bermain makanan itu dan bukan makan untuk kenyang pun. Satu sudu yang diberikan pun belum tentu masuk betul-betul kedalam mulut :)

Dan banyak lagi lah yang dikongsikan, boleh baca laporan penuh yang disediakan oleh saudari Ain di Susuibu,com :)

Alhamdulillah, berlangsung juga SGM ke-8 yang hampir-hampir tak jadi ini, hihi! Terima kasih Puan shida dan suami encik Amin beserta anak-anak yang baru pertama kali menyertai SGM pada kali ini. Semoga mendapat manfaat dari perkongsian yang diberikan.

Jangan lupa untuk menyertai SGM yang ke-9 pada 30 Oktober 2011 dengan topik " How Breastfeeding Affects Mothering"

Tuesday, October 4, 2011

Statistik blog

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 10:04 PM 2 comments Links to this post
Mode takda kerja. Mari kita check statistik blog sendiri. Ohh, ramai rupanya yang datang ke blog saya hasil dari pencarian mengenai 'babies poop' rupanya, hihi! Eh betul ker pemahaman saya mengenai statistik ni..huhu!

Cara-cara menjahit baju kurung Pahang?Ermm..saya pun tak reti lagi. haha!

NC-Detachable Straps

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:27 PM 0 comments Links to this post
Selesai membuat satu lagi NC. Tapi kali ini saya custom made sedikit. Strapsnya saya letak snap button supaya boleh dicabutkan. Tujuan utama saya reka NC ini adalah ingin membuat ala-ala 2 in 1, NC & baby cover/blanket.

Material: Polkadot- Natural Cotton, Flower prints-Japanese Burn-out Cotton. Ada yang berminat? E-mail saya di hayatiehashim[at]yahoo.com (^_^)

Make Penang Breastfeeding Friendly-1 Minute Simultaneous Breastfeeding

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:40 AM 0 comments Links to this post
Jom beramai-ramai menyokong penyusuan serentak secara maya ini sekali lagi. Sesiapa yang terlepas menyertai dan mendapatkan e-certificate penyusuan serentak yang lalu, jangan lepaskan peluang untuk menyertainya walaupun kita semua tidak berada disana. (^_^)

----------------------------------------------------------------------------------------------

In celebration of World Breastfeeding Week 2011, participate in the launch of "Make Penang Breastfeeding Friendly" organized by MMPS, on 9th October, Sunday at 3:15pm - 5:00pm, at Straits Quay Penang.

In line with the launch, we will also be having a "1 Minute Simultaneous Breastfeeding" event at 4pm. We encourage all breastfeeding mothers to come along and show your support by breastfeeding your baby at the event.

Mothers from all over Malaysia are also invited to join us in the "1 Minute Simultaneous Breastfeeding" event. You can be ANYWHERE! Just breastfeed your child/ren on 9th October, Sunday at 4 pm. We will send an e-certificate to you (the e-certificate is more beautiful this time ^^).

Pre-registration for the "1 Minute Simultaneous Breastfeeding" is required at http://tiny.cc/1min-bf.

To RSVP for the event at Straits Quay, go to https://www.facebook.com/event.php?eid=153372448089881.

For any inquiries, please email us at pgmmps@gmail.com or go to MMPS website at http://pgmmps.wordpress.com/.

2nd V-Beam Laser-HKL

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 6:43 AM 5 comments Links to this post
Alhamdulillah selesai sudah rawatan laser yang kedua untuk izzet. Walaupun kali yang kedua, tetapi buat pertama kalinya dibuat di Jabatan Dermatologi HKL. Kami yang sepatutnya berada tepat pukul 7.30 di sana tiba pada pukul 8.30am.

Ketibaan kami disana disambut dengan bebelan seorang jururawat yang agak berusia yang boleh kami panggil makcik. .."Temujanji pukul berapa? bla bla..abis tu kenapa datang lambat bla bla, nanti nak prepare tu lah ini lagi bla bla bla.... " . What a way to start a good day! *Sigh* Mujur dia tak sambung lagi sebab mulut saya dah 'ringan' jer.

Layanan dia terus berubah bila apabila doktor datang dan kami mula berinteraksi dalam bahasa inggeris. Dan paling ketara perubahan jururawat itu bila dia mendengar kami adalah kes yang direfer dari PCMC. Dalam hati saya, 'hahh baru kau tahu, jangan pandang rendah pada semua orang yang masuk dalam HKL tu ingat semuanya jenis sengkek, low income yang kau boleh marah-marah sesuka hati, mesti dia dah biasa buat begitu pada orang lain agak, tambah2 lagi dengan ibu bapa muda. (Mode: grrrrr!)

Waktu ini staff nurse sedang menyapu EMLA cream sebelum procedure laser itu. Kali ini barulah saya berpeluang untuk melihat persediaan yang dibuat sebelum rawatan laser itu. Sewaktu di PCMC, sampai-sampai baby sudah dibawa masuk kedalam OT semuanya dibuat didalam sana.
EMLA Cream is a topical anesthetic. In other words, it is a cream that numbs the skin and decreases the sensation of pain
[Sumber: http://www.skinsite.com]


Rawatan laser dibuat dalam bilik ini. Semua patient yang sedang menanti giliran masing-masing. Tak lama pun laser dibuat, lebih kurang 5minit sahaja. Saya turut masuk kedalam bilik laser itu dan memegang izzet. Ketika dalam bilik semua perlu memakai goggle.

Menurut doktor, mesin yang sama juga mereka guna seperti di PCMC. Jumlah keseluruhan rawatan laser kali ini adalah RM50 sahaja berbanding RM2919 di PCMC. Syukur alhamdulillah! Rawatan Laser yang ke-3 adalah pada bulan 12 nanti.

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea