Thursday, December 22, 2011

Biskut Choc Chip & Fruit

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 3:34 AM
Menu untuk minum petang tadi saya buat biskut Choc chip & fruit. Memandangkan bahan-bahan lebih dari buat kek Carrot hari tu masih ada lagi. Kali ini saya teringin nak buat biskut. Tengok pelbagai resepi biskut macam senang je nak dibuat. Terus saya zaaaas untuk cari resepi biskut choc chip. Saya ambil resepinya dari blog ini.


Bahan-bahannya:

300 gm tepung gandum.*
1 tsp Soda bikarbonat.*
2 tbsp serbuk koko.*
1/2 tsp garam.*
1 biji telur -pukul dengan garfu sekejap.
100 gm gula perang.
250 gm butter.
100 gm badam-cincang.<---tak letak
100 gm raisin/sultanas-cincang.<---yang ada mix fruit
1/2 tsp vanilla.
200 gm choc chips.
2 tbsp lemak sayuran (Shortening)
100 gm cornflakes-hancurkan kasar.<---tak letak

Cara-caranya:

Panaskan oven 170'C.
Ayak bahan-bahan bertanda *
Masukkan kekacang dan buah buahan kering kedalam tepung yang di ayak tadi,
Krim butter,gula dan lelemak sayur hingga kental.
Masukkan vanilla.
Masukkan bahan-bahan kering tadi.
Gaul hingga rata.
Sudukan mengikut saiz yang di kehendaki.
Bakar selama lebih kurang 15 minit.

Fuh, part ini lama rupanya. Gigih saya mencanainya satu-satu. Trip yang pertama, saya buat terlalu tebal jadi dalamnya seakan lembab. Trip yang kedua saya canai kan ia lebih nipis baru lah menjadi.

Dari pukul 3pm saya mula buat, siap sepenuhnya pukul 5.3opm, pheww!Dari pukul 3pm saya mula buat, siap sepenuhnya pukul 5.3opm, pheww!
Sempat juga bagi kawan merasa hasil pembakaran hari ini. Pertama kali juga ni buat biskut ni. Lawa plak gambar yang disnap oleh cik nidah ni baru lah nampak rupa biskut sebenar berbanding gambar yang saya snap kat 'ataih' tu.

*Lepas ini nak buat biskut choc chip letak badam, walnut atau kekacang yang lain pula. :)

2 comments:

Ely Hasrul said...

hahahah aku pon pelik, apesal ade dua version lain kaler.. ropenye org lein yg amik gambonye.. sedap nye Tha, raya kang bleh jual nih..

Hayatie said...

Ely: haha, takda maknanya nak buat jual.huhu

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea