Thursday, February 17, 2011

Networked Blogs

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:19 AM
Entri kali ni bukan pasal tutorial networked blog. Saje nak cerita pasal saya yang boring baru buat/register/subscribe, apa-apa lah! dengan Networked Blogs. Motif sebenar adalah lebih kepada 'selalu nampak benda ni kat blog orang lain'.

Tanpa mengetahui hujung pangkah, saya pun buat lah! Kata i follow kan, hehe! Saya masih kurang faham apakah tujuan, fungsi dan motif sebenar networked blogs ni, huhu! Ada macam satu cara untuk mengiklankan blog kita kah? Pulak tu, kena ada akaunFB.

Yang saya faham, kita boleh share entri-entri terbaru diblog kita dekat Facebook. Kalau tak guna networked blogs pun boleh je kalau kita nak geli-geli share entri blog di Facebook, klik je kat 'pautan' (oops, bahasa FB saya menggunakan bahasa Melayu) pastu siap! Jadi apa lagi keistimewaan networked blog ni? Boleh share-share dengan saya yang tak berapa nak faham ni, huhu!

10 comments:

Cik Puan Nurul said...

aku pun tgk kt belog org lain pun byk guna.rasanya yang xde belog tp ade acc fb leh la folow secara terus kot blog kita dan akan dpt update entri baru mcm kita dpt baca kt dashboard kot huhu..dulu pun igt nk wat gak gitu tapi mcm kurang ngerti hihi..terai la tanya mereka2 yg pakar..kalo mmg de kelebihannya pasti ku jua pun nk daftar gak hihihi

Hayatie said...

Cik puan: oo begitu yer. Kena tengok respon dulu. Kalau tak membuahkan hasil, akan daku remove juga widget itu, buat semak je. Kalau ramai gak yg follow takpe gak, huhu!

Pa'a Wawa said...

kalau pakai networked blog ni, bila kita wat entry, automatik akan ter'share' di facebook lepas beberapa minit. x yah nk sendiri publiskan..hihi...

Ila said...

aku tak paham benda alah ni...hehehe

Hayatie said...

Pa'a Wawa: ye kah. Mengapa ianya tidak berlaku pada sy, huhu melainkan saya klik sendiri dan share dgn malu-malu, haha! Maybe kena setting kot ye dakk!

Hayatie said...

Ila: sama lah, aku saje je nak try test tengok, hehe! Apa pekdahnya!..huhu Cuba kau fallow sat, haha!

CuppyCakeMommy said...

yatie..i pun dok tertanya2 juga..tapi takde lah memfolo pun..malas nak buat..hahah

btw..ada new educational toys for your kid at my blog..jom cekidout

Pa'a Wawa said...

youp...kene setting kat Facebook kita dulu, addkan blog kite tu...then whenever kite update entry baru, memang automatic akan keluar kat facebook...siap letak gambar lagi as thumbnail =)

Hayatie said...

Siti: Wahh, best2..hihi!

Pa'a Wawa: Oo..begitu, jadi rakan2 FB kita leh tahu entri terbaru kita, hehe! (Malu2 kalau ada entri merapu, huhu)

.::: mr IQ :::. said...

Menggunakan Networked Blogs di FB

Semoga bermanfaat :)

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea