Thursday, February 10, 2011

My Breastfeeding Plan

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:19 AM
Sementara saya mengira minggu-demi-minggu detik-detik kelahiran kelak, saya pun turut tidak mahu melepaskan peluang untuk merealisasi plan penyusuan saya buat kali ini. Saya nak buat 'initiation within 1-hour' lah, 'skin-to-skin' lah, rooming-in lah, wahh..banyak lagi ni. Secara teorinya semua dah ada dalam kepala. Cuma khuatir tidak terluah pula apabila sampai waktunya kelak.

Kena buat satu senarai pelan penyusuan yang lengkap juga ni. Jadi saya cuba google untuk cari satu senarai plan penyusuan yang merangkumi semua aspek2 penting didalam menjayakan penyusuan susu ibu. Saya terjumpa website ini dan terjumpa sumber dan senarai plan penyusuan. Ala-ala macam 'Birth Plan' la juga.

Oleh kerana, saya 'terlebih-rajin', saya cuba ambil sampel tersebut dan design kan supaya ianya lebih kelihatan menarik dan supaya saya pun bersemangat untuk melakukannya :)

Kerja amatur, saya terpaksa buat 3 part sebab kalau compress dalam satu gambar, tak nampak langsung fontnya, huhu!

Bahagian satu.

Bahagian Dua.
Bahagian tiga.

Atau boleh lihat gambar ini di album Facebook saya :)

Semoga saya dan ibu-ibu yang lain dapat membuat persediaan penyusuan dengan lebih bersemangat lagi! ;)



9 comments:

mummyzara said...

yatie bagusnya buat camni..
boleh wat rujukan ni hehe

Confession of a Coffeeholic Momma said...

i like this.. mmg betul kena prepare, eventho ramai akan perlekehkan plan kita ni. (just like how midwives gelakkan at most birthplan yg 1st time moms biasa buat :P ).

as for me, i told my hubby all my plans for breastfeeding and i amanahkan dia utk make sure that this baby will be breastfed. So katakan I tak cukup utk suarakan kehendak, dia akan tolong suarakan. ;)

ayu said...

yatie, bagusnya...mmg sesuai sangat utk ibu2 baru kan...

Ely Hasrul said...

betoi gak tu Ija, mana tau u xlarat nk bertekak, papanye bleh tlg tekakkan.. last nite baru diskus dgn papi sbb dia suh tuka spital g PCMC, i ckp dorg xsupport bf. patu dh mcm diskus cmne nk ckp dgn dorg haha..

Tha,aku kan plan nk benti susu Sami tapi skang makin melampau pulak susu nih.. skang bila dia susu sebelah, sebelah lagik basah mencurah2.. hamboii dulu time pam gegila xdek plak camnih!.. mcm tau2 aku susu aku nihhhh.. cmne tuhh hahaha

Hayatie said...

Mummyzara: Silakan :)

Mama-miya: Me pun dah siap2 brief husband satu2, in case lah kalau tak larat ke pape nanti, hihi! Kalau lebih ramai buat camni (gelak pun gelaklah, gelak sbb tak tahu kepentingan kan)at least one day, diorang aware.

Ely: Yang tak support BF tu lah patut kena bawa bagi aware skit. Ye lah, dah kau 24 jam dengan sami kan skang ni, sure la asyik nenen je keje dia, hihi! Susu pun tak putus2..hihi! Tp nnt lambat plak sami nak dpt adik, hihi!

fiza said...

Wah, baguslah preparation mcm nih, bley buat rujukan.

Ila said...

baguh..baguh..leh pinjam utk second nanti ni...hehehe

mimi said...

saya pun nak simpan gak ye.. tuk next junior kalau ade rezeki.:)

Hernee Nazir said...

mintk izin..sy nk smpan wat rujukn gak ye..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea