Monday, June 21, 2010

Forza Azzurri

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:01 PM

FIFA World Cup 2010, yang paling excited sudah pasti encik suami. Lagi-lagi 'Azzurri'nya memenangi World cup ini pada tahun 2006 dulu. Tapi masa tu, 'Azzuri' kami pula belum ada lagi, hihi! Itulah hasil ketaksuban encik francesco kami pada team bola Italy, akhirnya nama anak kami pun jadi Ahmad Azri Azzuri :)

Ramai yang tak tahu, maksud azzuri itu, dari mana datangnya. Azzurri bermaksud biru muda dalam bahasa Itali.

"Azzurri is the Italian plural form of azzurro, light blue (or literally azure). Light blue was the official color of the Savoia family, Italy's monarchs until 1946. For this reason azure is the color usually worn by Italians in sport events"


Dan Azzurri juga adalah nickname untuk pasukan bola sepak Italy. Pasukan kegemaran encik suami sejak dari azali.



Oleh kerana hasrat encik suami yang nak juga nama anak-anaknya ada perkataan Azzurri, dengan hasil campurtangan dari saya, maka jadilah Ahmad Azri Azzuri. Cuma saya improvisekan perkataan azzurri itu dengan membuang satu huruf R agar tidak sejibikkk!.

Forza Azzurri..Forza!

Kalau anak perempuan pula?Tungguuuuuu...yang pasti harus ada Azzuri juga!


6 comments:

diLa said...

team azzuri x bape best la world cup kali nih...huhu..

klo anak pompuan azzurina la...br la gurlie ngeh33!!

yus said...

Ti, En Lan juga sudah berkenan dgn nama ini.

AZZURI BIN AZLAN.

tercapaikah hasratnya??
hahaaa

Hayatie said...

diLa: haha..idea yang bagus juga tu..ngeh2x

yus: alamakkkk.....en lan pun sudah terjebak kah..kah kah!

IbuAzroy said...

Salam.
Jemput singgah ke blog saya. Nak mintak sokongan, pendapat sikit.
thanks
http://ibuazroy.blogspot.com

Aishah said...

tha..camne ni azzurri ko dah tkeluar .. hmm so kena tukar la kot ikut sapa yg menang thn ni? hahahha

Hayatie said...

ibuazroy: insyallah, nnt saya terjah yer ;)

Aishah: tu la, frust gilo en francesco ku ..huhu!

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea