Sunday, January 31, 2010

Fenugreek

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 8:57 PM

Fenugreek atau saintifiknya dikenali sebagai Trigonella foenum-graecum L. Sebagaimana yang telah semua ketahui, fenugreek adalah salah satu jenis milk booster yang paling glamer antara milk-booster yang lain. Fenugreek adalah sejenis herba atau dalam bahasa kita lebih dikenali sebagai halba. Halba yang selalu digunakan sebagai rempah ratus dalam masakan kari dan sebagainya. Selain diguna didalam masakan, ianya juga digunakan sebagai herbal supplements terutamanya sebagai galactagogues dikalangan ibu-ibu yang menyusu.

Walaupun Fenugreek adalah dari kalangan herba, namun ibu-ibu harus tahu juga potential side effect dari pengambilan fenugreek ini yang mungkin dialami oleh sesetengan ibu-ibu dan juga bayi mereka. Untuk sumber yang paling mudah dan senang difahami, boleh baca di kellymom. Namun hanya segelintir sahaja yang mungkin mengalami side effect yang dinyatakan.

Sukatan pengambilan fenugreek yang dicadangkan (sumber, kellymom)

capsules
(580-610 mg)

  • 2-4 capsules, 3 times per day
  • 6-12 capsules (total) per day
  • ~1200-2400 mg, 3 times per day (3.5-7.3 grams/day)
  • German Commission E recommends a daily intake of 6 grams

capsules
(500 mg)

  • 7-14 capsules (total) per day

powder or seeds

  • 1/2 - 1 teaspoon, 3 times per day
  • 1 capsule = 1/4 teaspoon
  • can be mixed with a little water or juice

tincture

1-2 mL, 3 times per day (or see package directions)

tea

one cup of tea, 2-3 times per day



Secara jujurnya, saya tidak mengalami apa-apa alahan sepanjang mengambil fenugreek ini, selain merasakan badan lebih lebih cepat berbau berbanding ketika tidak mengambil fenugreek :) sila standby deodorant lebih, ye! Sehingga kini saya masih lagi consume fenugreek 1 biji 2x sehari. Well, there is a time bila saya rasa saya seolah-olah sudah imun dengan fenugreek. Dan kadang-kadang, produksi susu jadi lebih dari biasa. Above all yang saya sudah try (alfafa, pil asi, stinging nettle) saya rasa, saya lebih serasi dengan fenugreek.

12 comments:

asmaa said...

itu gambar stok fenugreek termasuk saya punya kah...hehehe...mmg byk sungguh stok...setiap bulan ku hola mu tie...hehehe

Hayatie said...

asmaaa: sebab kamu lah ku beli banyak2 sekali...hahahah!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

i ambil fenugreek capsules ni sebotol aje..pastu stop aa..badan ada skit bau aci aci..hihihihi...malu aa..

so now i rajin2 masak letak fenugreek & cari alasan nak makan tosai.

izzahazfar said...

alhamdulillah...rasanyer zah makan ok ajer..tak pun bau..kalau aka tlg beli berapa yek?...hehehhe...

tp just nak comfirm makan berapa sehari yek? sebab la ni zah makan 2 biji 3 kali sehari...susu mmg mabeles dan zah dah boleh start kumpul stok EBM balik...alhamdulillah..

Ely Hasrul said...

aku makan deret seminggu patu stop seminggu gak.. patu makan balik.. bese la dh saiko cmgitu.. tetiba kang susu melimpah ruah hehehe

Pink dan Biru said...

hi mummy..come visit our little shop http://pinkdanbiru.blogspot.com See ya!

Lady Qay said...

qay mkn fenugreek ni juga..almost daily kt opis..tpi klo d rmh, tk ingt dah nk mkn...hihihi..
bnda wajib ada esp a few days bfore n during period..hihihu

masjuju said...

salam. akak nk tye. brape sebotol? dekat kedai mane ye ade jual?

Hayatie said...

masjuju: wslm, ada dijual di GNC store dekat shopping complex yg besar cam, the mines, mid valley. Rege dia rm62.90

..nur KASIH.. said...

salam...
dila xtau la kak yatie...dila pnh amik fenegreek ni,tp cm xjln la..ade org ckp klu amik dgn habbatussauda skali hasilnyer 'lumayan',tp dila cmtu gak...skrang ni dila try minum air halba plak..hehe

Suhaila Ismail said...

Salam, mcmana nak dapat fenugreek ni dari puan? Saya amat memerlukannya sekarang.
my hp 019-392 4257

Hayatie said...

suhaila, fenugreek ni boleh dibeli di GNC store yg terdapat di shopping2 mall eg The Mines, Mid Valley, dkat jusco bdr bukit mahkota pun ada. Klu nk minta sy belikan pun boley,

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea