Thursday, October 22, 2009

One year journey

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 4:46 PM
Akhirnya, its already 1 year today! Azri dah 1 year and my EP journey pun dah 1 year! Alhamdulillah, aku menempuh perjalanan EP selama setahun ni tanpa berdepan dengan isu-isu milk supply yang besar! Itulah yang aku takuti masa mula-mula memilih untuk EP. Adakah susu aku akan cukup sehingga setahun nanti? Macam mana kalau tak cukup nanti, perlu kah aku top up dengan FM? Nak ker azri minum FM nanti kalau susu aku tak cukup? Bla Bla, semua tu bermain-main difikiran aku dulu sehingga membuatkan aku begitu takut untuk drop atau skip pump walaupun sekali. Alhamdulillah Allah memakbulkan doa dan perjalanan aku.

Aku follow segala EP tips yang aku korek2 kat internet dengan konsisten tentang bagaimana untuk maintain milk supply. Walaupun teorinya macam mudah untuk dipraktikkan namun realiti lebih menuntut kepada pengorbanan dan displin diri yang amat tinggi. Alhamdulillah its paid off! Kalau dulu aku half-half yakin yang am i gonna produce enuff? tapi now aku semakin yakin untuk menempuh another 1 year. By this time rasanya aku dah boleh sedikit relax la kot, not dropping pumps (choiiiii, aku kena gak pam 7-8x a day yer guys!) tapi relax dari segi emosi lah. Tak perlu nak stress2 sangat sebab susu aku not the only source of nutrient yang dia boleh dapat, dia dah makan kan, so he can get a lots of iron, kalsium, protein bla bla.. from his foods!

Eii, seronoknya today mengalahkan orang dapat jackpot lak. Seronok sebab memikirkan tak sangka that i'm still producing enuff for azri without supplementing walaupun i'm not been able to breastfeed him (sounds cocky kah, owh tahk, only for my personal compliment untuk self victory..hihi).


(Today 6am session)(Today 8.30 am session)

Today bangun pam for 6a.m session, dapat lah 7 oz, pastu 8.30am session tadi dapat another 5 oz lagi. Not much anymore compared to masa muda-muda awal2 dulu mau penuh kedua-dua botol itu. Missed that moment, uhuk! Tapi not bad la knowing that i'm still producing enuff at 1 year EP dan aku lebih positif for another year! Yess! (Tu pun kalau tak 'sangkut' lah, hihi)


Update stok frozen as at 1 year ni dah tak byk cam dibawah ni. Adalah 25 botol. Selalu kena cilok tapi tak ditambahkan sebab azri kuat susu juga! Ni lah cabaran EP dan anak with 30 oz demand everday! Sometimes aku wish agar azri minum skit2 je macam anak orang lain, alangkah heaven nya aku mengepam huhu! Tapi at the end of the day, kemut2 EBM pun, everything untuk azri gak, kuang-kuang!. Agak-agak leh cover for another 1 year lagi kah! Boleh-boleh....

In memory, stok bulan 4 dulu..ngeee!

My beloved 1-year old azri at 11 kg (pic cilok dari blog karipap sayur). Nanti kita celebrate yer nak..hihi!

*I wish for EP'ing and BF'ng moms out there have a success in their journey too....

21 comments:

ezan said...

alhamdulillah & congratulation dah 1 year perjuangan kak yatie. dah la exclusive expresing milk.. sgt kagum.. harap2 ezan pun berjaya gak cam kak yatie nk bf selama yang boleh...

happy 1st year birthday azri.. :)azri sgt2 bertuah sebab dpt mama yang xpenah kenal erti penat utk anaknya... clap clap clap....

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

happy birthday!!

1 year EP..mencabar but berbaloi!! congratz to u.

fiza said...

Congrats THA, berjaya exclusive expressing for 1 year, another 1 year to go ^_^ , smoga misi mu berjaya dan di permudahkan olehNYA, ku kagum dgn semangatmu.

Untuk Azri, 'HAPPY 1ST BIRTHDAY' to you, smoga menjadi anak yg soleh & taat pada ibu bapa bila besar nanti ^_^

Afne said...

afne tumpang seronok dgn kejayaan yatie. to azri, happy birthday.

Azlina Ibu Alisha said...

congratulations yatie..
ina masih struggling..
doakan ina jugak mampu bertahan mcm yatie...wlpn xsepenuhnya...
im proud & happy for u..

zhafris said...

congrates jugak..terharu dengan pengorbanan seorang ibu...doakan saya juga sekuat yati..

maryaaa said...

tahniah! bravo!

to azri: happy first birthday, Ibrhm owes u a gift!

Hayatie said...

ezan: Terima kasih..insyallah..kita sama2 support each other yer dear!

Mama-miya: thanks dear, yups..only god knows!

Fiza: TQ..moga2 ianya berbaloi!

Afne: Thanks yer!

Ina: Thanks n dont stress...keep on pumping! Gud luck kay!

zafhris: terima kasih yer! insyallah..sesungguhnya seseorang ibu itu amat kuat apabila untuk anaknya...

Maryaaa: thanks auntie...takpela..shushah2 jer...hihi! (kata azri)

Naz-Segalanya disini said...

wah..tahniah susu masih banyak..bukan senang nak jd pumping mum ni..hanya yg melalui saja yg faham kan..epi besday azri

Ely Hasrul said...

congrats!!!!!!!!! wahh aku yg senyum2 kembang. aku kat umah tingat kat ko tau!! aku cam senyum sorg2!! ingat lagik time besday sami dulu pon aku senyum sorg2 bukan sbb besday sbb berjaya fully bf. ahhahah kembang melintang akuuuu...

hepi besday azri. kisss kisss..

p/s- aku ade hadiah utk ko sempena EP setahun. nnti jumpa aku pass

Hayatie said...

Naz: terima kasih yer!, banyak tu takdalah..tapi alhamdulillah masti stabil je...

Ely: haha...mana ko tahu aku tengah senyum kamben ni..hihi..aku takleh lelebih ni sebab aku dah memang "kembang"..wa apalak hadiah2 ni..haha tupperware ke ni...huhu

Normaliza said...

Tahniah yek :)

Mrs Azarol said...

congrates!!! best! best! :)

suraiya said said...

congratulation yati...sgt2 inspiring
semoga azri membesar jadi anak yang kuat, tabah, rajin dan bersemangat mcm mamanya...Amin
epi btday!

suraiya said said...

lupa nk gtau, saya da beli handsfree pumpin' pal tu...best2

luvhaziq said...

hepi besday

Hayatie said...

liza: Thankss...

Lub: Terima kasih yer!

Su: Thanks..mudah2han..dah beli kah..selamat berhandsfree yer!..

Luv: Toceh!

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

babe,
CONGRATEZZ!!! bkn sng nk jd EPer neh..mmg haku kahgum gilerr ngn mu..jd BF-ibu neh pun b'mcm2 dugaan + cobaan..ini kan EP..mu dh buktikn EP pun leh survive wehh.. congratezz again.. nk nanges mak baca ksungguhan mu, nokss..

p/s: hepi 1st besday to Azri!!

mamaAliff @ salmi said...

k yatie,

congatz 2 u sbb bjaya mengEP..sgtlah kagum pada akak sbenarnyer..moga sy pn leh jd mcm akak..tinggal lg 2bln utk genap 1thn..

sama2la kita mdoakan k...

happy 1st brithday to azri..:)

izzahazfar said...

aduh..panjang dugaan nak sampai 1 tahun kan kak...bukan senang nak senang bukan susah nak susah...

bila kita kata anak minum susu kita...tp tak direct..sumer org mcm tak caya...

dan alhamdulillah..even tak direct...waktu yang kita dah usahakan hampir2 mencapai sasaran...

akak akan masuk fasa ke dua..dan zah hampi 3 bulan lg nak masuk fasa ke 2...3 bulan mcm lama.tapi pejam celika je..

tabik spring dgn akak...jd mentor zah ye...byk ilmu yg zah guna utk Ep ni..tq kak!

Hayatie said...

ecar: thanks beb..insyallah perjuangan masih dan akan tetap diteruskan hingga ke titisan yang terakhir

salmi: Thanks yer dear! Insyallah, selamat masuk ke fasa yang seterusnya...

zah: kalau nak dugaan ni, takut orang je yang buring nak dengar..hihi. Zah, yang kelakarnya, sebab anak kita minum susu ibu dalam botol walaupun dgn mak dia, so orang mmg tak tanya dah 'anak u menyusu ke lagi'..tentu2 depa ingat FM je..kinda sad tapi tak kisahlah, janji kita tahu susu apa ...hihi!

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea