Monday, September 7, 2009

Realiti Relaktasi

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 7:21 AM
Apakah relaktasi? Apakah perbezaan dan persamaannya dengan Exclusive Pumping (EP)?. Jika mengikut definisi relaktasi bermaksud menghasilkan semula penghasilan susu setelah penghasilan susu terhenti atau berhenti menyusu. Jika difikir secara amnya, satu persamaan yang ketara diantara relaktasi dan EP adalah, ibu-ibu perlu memulakan usaha pemerahan secara kerap menggunakan pam. Relaktasi biasanya berlaku setelah susu mula kering. Manakala EP pula hanya sebagai satu medium sebagai meneruskan proses relaktasi itu. Selepas relaktasi, ada juga berjaya membuat bayi kembali menyusu dan yang lain-lain kebanyakannya hanya meneruskan dengan EP. Faktor kejayaan bayi yang kembali menyusu adalah bergantung kembali usia bayi itu, jarak selama penyusuan terhenti.

Kebanyakan ibu-ibu yang EP adalah ibu-ibu yang menpunyai masalah semasa diawal-awal penyusuan lagi. Mereka tidak terus berhenti menyusukan anak mereka setelah penyusuan secara terus itu tidak berjaya dan meneruskan usaha itu dengan cara pemerahan secara kerap dan konsisten. Kebanyakan yang EP adalah kerana masalah susu yang agak berkurang pada awal-awal. Tetapi tidak berhenti/kering lagi produksi susunya. Jadi, proses untuk untuk meningkatkan susu adalah lebih mudah. Berbeza dengan relaktasi, ianya adalah satu keadaan dimana, ibu-ibu telah berhenti dari penyusuan dan penghasilan susu telah kering sepenuhnya.

Sebelum meneruskan proses relaktasi ini, ada beberapa isu yang perlu dikaji dan ditanya pada diri sendiri. Relaktasi ini tidak ubah seperti menghadapi ujian atau peperiksaan. Matlamat perlu disetkan dan usaha untuk mencapainya perlulah seiring. Pada ibu-ibu yang baru berura-ura kearah prosess relaktasi ini, cuba tanya kembali kepada diri sendiri soalan-soalan yang ku cilok dari salah seorang author ini:


1. What is my primary reason for wanting to do this?
2. What is my baby's age? Is it reasonable to expect him or her to nurse again?
3. How much the time elapsed since i lactated?
4. What is my breastfeeding goal? If i can only produce half of what my baby needs, will i be satisfied?
5. Do i have my family's support for this decision? Do they understand that feedings will take longer and may be frustrating?
6. How do i feel about using a supplemental feeder?


Langkah untuk memulakan usaha relaktasi ini adalah simple sebenarnya. Tidak perlu aku nak explain step by step rasanya, maybe ramai dah tahu. Pam, pam dan pam every 2 hours bla bla bla. Yang penting get a a good hospital grade breastpump, preferably yang boleh buat double pumping, then you're ready to go!. Yang susahnya adalah faktor-faktor seperti time management, priority dan komitment serta emotional level serta sokongan dari orang yang terdekat. Proses relaktasi adalah lebih sukar tetapi tidak mustahil untuk dilakukan jika seseorang itu benar-benar mahu merealisasikannya . Begitu juga dengan proses EP. Kedua-duanya memerlukan motivasi, semangat dan komitmen yang tinggi.

Isu sama ada banyak atau tidak susu yang akan dihasilkan, boleh atau tidak bayi kembali menyusu dan sebagainya adalah perkara kedua, dan sekali lagi bergantung kepada ketiga-tiga elemen tersebut. Kerana matlamat utamanya adalah untuk menghasilkan susu. Pada pendapatku, usaha untuk mengembalikan dan memujuk bayi kembali menyusu adalah dua task yang agar sukar jika dilakukan serentak. Sekali lagi faktor usia bayi itu dan jangka masa ianya menyusu dibreast sebelum berhenti dahulu perlu diambil kira. Jika bayi tidak mempunyai masalah untuk menerima puting semula walaupun hanya sebagai pacifier atau soother, adalah lebih bagus. Tetapi jika bayi tidak mahu lagi menerima breast, ianya bukanlah penamat bagi segala-gala. Susu masih boleh dirangsangkan dengan pengepaman yang kerap dan konsisten.

Terdapat dua situasi yang boleh difikir-fikirkan; 1. Mulakan proses relaktasi dan at the same time struggle untuk pujuk bayi yang enggan menerima breast dan menjadi lebih stress dan have to keep supplementing with FM sepanjang proses itu. 2. Mulakan proses relaktasi, fokus pada pumping schedule yang konsisten untuk establish susu, STRESS-FREE, susu akan terhasil dengan lebih cepat. At then end tidak lagi perlu untuk disupplement kan! Keep in mind that " The more milk you remove, the more milk you will produce". Dan sesudah itu barulah boleh mempertimbangkan untuk membeli alat bantuan penyusuan seperti supplemental nursing sytem (SNS), melatih kembali bayi menerima breast dan sebagainya. Maybe boleh check on this site about "weaning from formula supplements".

Setelah melabur kepada segala bagai gadjet-gadjet yang diperlukan, ibu-ibu juga perlu bersedia dari segi mental dan membuat banyak pengorbanan dari segi masa dan komitmen yang lain. Kejayaan relaktasi mahupun EP adalah bergantung kepada tahap displin yang amat tinggi seseorang itu. Dan jika boleh get a good support and advice dari orang yang lebih faham mengenainya. Maaf jika ada yang tidak bersetuju dengan padangan aku yang tidak seberapa ini, kerana aku bukan lah pakar laktasi. Ianya hanya sekadar pandangan seorang EP mengenai realiti relaktasi yang sebahagiannya adalah EP juga. Wallahulam....






9 comments:

nikhazifah said...

betul apa mu kata..mental sgt penting. kalau ada serba macam gajet tapi semangat dan mental x kuat..tak ke mana..

cintaKusayangMu said...

tq utk peringatan merangkap kate2 semangat wahai sifuku..
ku akan trus mengepump..n mengepum...hngga hujung nyawa...hehehe..
hasil pumpingku arini ader la dlm 20 titik..ku sgt hepi..tq sifu....

izzahazfar said...

selagi Allah izinkan...setiap titik susu mmg utk anak kitakan akak...

alhamdulillah..tak pernah jemu even terpaksa bangun tengah mlm..tido sambil pumping...hehehe...

zah rasa satu masa nanti..klu zah dah berhenti dgn aktiviti ni..mesti zah rasa lain..

NOR HASLINA said...

dik yatie... thanks 4 info2 yang cukup berguna...

blog adik ini adalah bolg yang paling berinformasi... sesuai sangat bagi teman2 susuibu yang baru untuk tahu lebih banyak info...

TAHNIAH DIK... dan semoga ALLAH memberi adik semangat untuk membantu akak dan teman2 yang lain...

Segala pertolongan adik... hanya ALLAH yang akan membalasnya... amin...

NOR HASLINA said...

dik yatie... thanks 4 info2 yang cukup berguna...

blog adik ini adalah bolg yang paling berinformasi... sesuai sangat bagi teman2 susuibu yang baru untuk tahu lebih banyak info...

TAHNIAH DIK... dan semoga ALLAH memberi adik semangat untuk membantu akak dan teman2 yang lain...

Segala pertolongan adik... hanya ALLAH yang akan membalasnya... amin...

asmaa said...

terima kasih berkongsi pengalaman dalam penyusuan ibu...apepun wlpn saya scr direcfeeding, ia berguna pada masa-masa akan datang untuk kelahiran seterusnya...mgkn lain anak lain cara kan...sediakan payung sebelum hujan orang tua katakan...cewah...nnt jk sy kena jadi EP...akan ku rujuk kat yatie yerk...hehehe

Hayatie said...

nik: yup..betul tu!

mummy qis: lipatgandakan usaha...tempa sejarah!

zah: ni lah semangat yang perlu ada..! stay +ve!

Kak rashliana: sama2 kan...kita sama2 support each other dan ibu2 yang lain yer!

Asmaa: masing2 ada pengalaman yang boleh dijadikan iktibar untuk dikongsikan...

lampinkainshop said...

kak yatie betul tu sue sokong aktikel akak tu..sebb skrg su hmpir nk berjaya relaktasi..tq sifu..

Hayatie said...

Sue: Jgn putus asa yer!..yakin pada diri!

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea