Thursday, July 9, 2009

Suka suka

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 1:12 AM


N3 jakun aku. First time mom, ginilah. Semalam dan hari ini aku buat bubur+kentang+carrot+ikan bilis. Ikan bilis tu aku salai jer. Kata tak elok goreng minyak, kata rakan-rakan cops aku! So aku goreng gitu je. Eh garing juga! Mcm digoreng minyak gak rasanya. Except lama je skit nak garing tu. Azri dan aku pun macam berselera. Skali kala aku pau juga bubur die tu! Seronok kan bila anak makan apa yang kita masak. Awal2 dulu bila dia macam tak minat nak makan. Aku macam boring je nak masak!

Dulu aku selalu memberontak bila kena duduk rumah. Sebab aku rasa macam tak bebas, aku rasa macam tak cukup duit dan macam-macam lagi. Tapi disebalik ketidakrestuan hubby ku untuk ku bekerja sebenarnya banyak memberi hikmah disebalik itu. In return aku dapat sebuah family yang lebih 'sihat'. Bila aku masak bubur untuk azri, aku terfikir yang inilah cara yang sebetulnya. Seperti orang dulu. Yang hanya makan makanan hasil buatan tangan sendiri. Tidak diproses. Kurang penyakit. Tak macam kita sekarang. Macam2 penyakit 'segera' datang. Sebab semuanya makan makanan yang 'segera' juga. Bukan lah masak sendiri tu takkan dapat penyakit, cuma dapatlah mengurangkan.

Sambil2 aku masak tu juga, aku berfikiran yang hubby aku mesti gumbira bila balik keje tengok anak sihat sejahtera, nestum tak payah beli, susu tak payah beli, pampers tak payah beli! ni musti mintak elaun lebih

9 comments:

Azrina bt Mohd Tajul Ariffin said...

Yatie, ko kalau merapu mmg first class tu aku suka baca blog mu hahahaha.

Rozy said...

dappnyaaaa....
azri..acik nak cikit naa..

Riez said...

tha..ku jeles dgn mu leh jd full time housewife..itu cite2 ku yg pertama..hehe..

didahaida said...

estum tak payah beli, susu tak payah beli, pampers tak payah beli! ni musti mintak elaun lebih

ku suka part nih..budget utk ibunyer shoping.ngeh3x

Hayatie said...

ina...haha..nampak sgt kemerapuan kepunden parang skeper aku tu..first klass mendenye..

Rozi...nyium2..hihi

Riez..apalagasss..meh join da club acik ni hah..hihi

didahaida..haha..tu maksud tersirat tu..kui kui kui

ummiluqman said...

hai dah lama kita tidak berchat ya. dah makin besar luqman ni makin busy pulak saya ni. anyway seronokkan jadi housewife ni.. azri dah bole buat apa skrg?

ummuabdullahsyaakir said...

salam kak..hehe klu saya pun amik gmbr first solid food dia..mmg mcmtu first time mom ni kak.

Hehe klu bubr mcmtu bukn baby je blh,mak baby pun makn skli..sedap ^_^

luvhaziq said...

wah...tha nnti mu bt lebih masa hari si k boleh ku cilok sket...

Hayatie said...

ummiluqman..puas ku godek sapa..rupa azma yer..hihi, kdg2 kita kna chanel rasa buring, stress sume tu dgn benda2 yang positive juga..hihi..erti kata lain, nak sedap kan hati..huhu, azri baru nak pandai merangkak..

ummuabdullahsyaakir..hihi..betul2..akak klu bubur lain tu mcm kureng jer..ni sebab ada ikan bilis tu, tu yang mak budak pun berselera jer. hihi sbb bubur dan ikan bilis nk mcm satu kombinasi yang sedap utk orang2 tua..hihi

luv...mu nk cilok plak yer...ku nak kasi haziq jer..!hihi

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea