Thursday, July 30, 2009

Manje

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 6:36 PM
















Meet manje. Ni dulu kucing kesayangan kami. Dari kajang transport bawa balik batu pahat dulu dan akhirnya menetap di sini dgn Mil aku. Manja ni mak kepada indi Manja ni dah beranak utk kali ke-8 masuk ni tadi subuh dalam bilik store umah mil aku ini . Syahdu pulak aku tengok anak-anak dia 'breast crawl' kat manje selepas beranak. Memang apply betul ayat 'initiate breastfeeding within an hour after birth'. Padahal masa dia beranak sebelum2 ni,aku tak ambik port pun pasal hal2 ni. Series kali ni aku terasa jeles pula dgn manja. Manja takda pun komplen susu dia tak cukup ke, inverted nipple ke atau anak dia refuse to direct feed. Manja dengan konfidennya breastfeed anak2 dia. Selepas aje anak-anak dia dah keluar, manja takda pun terus tido ker, berehat-rehat ker pegi jalan-jalan cari makan dulu ker, dia terus kasi anak die yang ciak miak tu menetek dulu sampai tido. Pastu baru la dia keluar dari gobok tu cari makanan dia. Manja takda pun amik segala macam galactagogues untuk upkan susu dia, still anak-anak dia netek juga kat dia sampai lah anak-anak dia dah pandai cari makan sendiri. Oh, kali ni betul-betul jadi tamparan untuk diri aku..huhu

6 comments:

puan punyer said...

huhu... sungguh menjadi iktibar untuk kiter manusia nih...... ingatlah wahai manusia.....

Adwindaa said...

huh!!!sesungguhnya mmg ku teramat jeles pada mu manje.... jeles bangat!!!

Ely Hasrul said...

aku skang bersyukur xkeje.. xyah pening nk kumpul stok..congrats manja.. kat umah nih si polka ngan june dh tingin sgt nak berlaki tapi xdpt hehehehe

Hayatie said...

puan punye: betul2..

lin: haha, mu biar benar2 ni..

ely: yaaa..tahniah sbb dapat title baru ni..hihi, napa polka & june tak berlaki? hang buat apa..haha

Mama Shinta Musraika said...

Salam hayatie..

rasanya kucing pon macam manusia juga. ada yg willing to BF ada yg tidak. kucing liar di kejiranan aku tu. branak jer pandai jaga anak tak nak. dah dua kali dia branak.. jgnkan nak jaga anak nak susukan anak pon kucing tu tak nak, ku kesian btul dgn anaknya.. hai.. akhirnya mati anak-anaknya itu!

comel la si manje tu..ramainya anak dia :)

Hayatie said...

mama shinta: mcm tu plak yer..lain macam pulak kucing2 liar dikejiranan mu ituw. Kat kawasan ku ni pun byk gak kucing2 liar yang branak, tapi suma exclusive BF anak2 mereka..hihi!salah didikan kot kucing itu!..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea