Sunday, June 7, 2009

How important is the hind milk while breast pumping?

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 10:09 PM
Satu video yang ku terjumpa dalam bagaimana untuk mengeluarkan hindmilk dari breast. Hindmilk ni adalah susu yang lebih pekat dan kaya dengan lemak dan dikatakan akan mengenyangkan bayi. Hindmilk yang selalunya ada dibahagian belakang breast dan selalunya yang akan keluar kemudian setelah air susu yang agak cair (foremilk) keluar dulu. Adakalanya, hindmilk ini tidak keluar bagi sesetengah orang, dan beranggapan susu mereka yang kuar agak cair iaitu foremilk sahaja yang keluar. Oleh sebab itu, satu urutan yang lembut diperlukan bagi meransangkan hindmilk keluar dari breast seperti dalam video dibawah ini. Jom layann... abang-abang silap tutup mata..

5 comments:

nonnie78 said...

tha, napa ku tak boleh tgk video ni? mu bagi link kat ku.. tak puas ati tak leh tengok ni.

Hayatie said...

nonnie..mu leh tgok kt link ini.. copy paste kat add bar mu :

http://www.youtube.com/watch?v=cQj_3TUr5uw

Liz said...

owh, ni ke urutannya?

actually, since beberapa bln lepas, ku dah buat urutan tu setiap kali ngepam. sambil ngepam sambil urut pun ada. patut la skrg ni susu yg keluar tu penuh dgn lemak.

ku perasan sbb masa awal2 dulu, susu tu cair je. but now, mmg pekat dan berlemak.

ku tatau lak tu urutan utk keluarkan hindmilk. ku urut sbb nak bg susu tu keluar dgn lancar je. hikhik

Mrs Azmar said...

hai..

salam singgah..

nice info..sbb sy pon having a prob..wondering why susu saya ni cair je..

the next pumping session..nk try le..

thanks..

Hayatie said...

Liz..haha, bagus la tu, biar susu pekat lemak berkrim jer..baby lagi cihatt!

Mrs Azmar,..biasanya mmg digalakkan pun untuk urut2 lembut time pumping ni..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea