Monday, June 1, 2009

Air masak

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 11:08 AM
Adakah exclusive breastfeed babies perlu air masak?Basically semua orang tahu on the 1st 6 months adalah tidak perlu. Tapi ramai yang agak confuse apabila bab dah over 6 month and start solid. Mengikut kata orang-orang tua, bila baby dah start makan, elok diberi air masak sedikit supaya tidak sembelit. Aku pun tergerak untuk korek lebih info mengenai guideline pemberian air kepada baby.

Mengikut sumber lagi-lagi kellymom, pemberian air masak kepada baby yang dah start solid dan dalam pembelajaran untuk menggunakan cawan bagai, adalah okay untuk memberikan air masak kepada baby dengan syarat tidak melebihi 2oz dalam sehari. Tetapi secara majoritinya, adalah tidak perlu air masak untuk baby yang fully breastfeed dibawah setahun. Even dalam kondisi cuaca yang panas sekalipun, ini kerana 90% komposisi breastmilk adalah air, breastmilk are more than enough untuk menghilangkan dahaga.( Konsep foremilk dan hindmilk-Foremilk adalah susu awal yang agak cair yang dikatakan untuk menghilangkan dahaga, manakala hindmilk agak pekat berkrim untuk mengenyangkan bayi).

Even banyak kajian yang dibuat untuk breastfeed babies yang tinggal under hot climate dan still kajian itu menunjukkan, kebanyakan tidak perlu kepada additional water. Kalians boleh check sini:

Keburukan memberi air especially pada awal-awal bulan adalah:
1) meningkatkan jaundice- newborn yang disupplement dengan air dikatakan tend to develop higher bilirubin levels.
2) Terlalu banyak air boleh menyebabkan oral water intoxication yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi lain seperti seizures, cirit birit dan muntah2.
3) Menyebabkan penurunan berat badan; pemberian air ini akan menyebabkan perut bayi penuh tanpa sebarang kalori sekaligus bayi yang terasa kenyang, akan kurang berminat untuk menyusu
4) Risiko tersedak/tercekik dan banyaklah lagi keburukan2 yang lain.

Kesimpulanya, tidak perlu kita nak bagi air masak selagi kita ada cukup susu. Kita jer yang perlu banyak air, well-hydrated so that kita boleh produce adequately. Wallahualam.

7 comments:

elysuhaili said...

bila sami reach 1yr aku start ade problem susah nk letdown, low milk supply (sbb aku depressed & lost weight), skang dh ok tapi aku agak amazed + confused sbb dulu mmg bleh nmpak foremilk hindmilk, skang bila pam aje kat opis.. sentiasa pekat susu aku walaupon kadang aku xletdown.. dh le pam ngan opismate, kadang susu aku lagik pekat smpai kehijauan ... huyuh.. mkn ape tu? hahahhaha

mamaEsya said...

hm, post ni mmg sgt kene pd msnya..now, bb sy da start makan.. so, xtau kene bg die air yg banyak or tak...so, article ni mmg menarik dan membantu...thanks....

mamanoa said...

hayatie..nk tanyer..camner plak kalu air zam-zam..adalah 2-3kali gak my PIL suakan air zam-zam kat bb i,masa tu imran duk menangis jer..stakat ni xpnah lak kitorg bg air masak..camner ekkk yati..

Lady Qay said...

klo ikut mmg boleh bg air esp dah mkn solid..bole juga bg jus yg tlah strain n di dilutekn...

Hayatie said...

ely..wah, biar betikss..ada gak ku dgr susu org kehijauan, tapi ku x tau lak mengapa..

mamaEesya,...wah..samalah dgn azri ku..tapi die mcm takmau mamam sgt, huhu

mamanoa,..baby imran lom start solids lagi kan?, rasanya tak perlu kot, tp klu takat skit jer tu, xpala kot.

Lady Qay,..betul tu, tapi xyah byk2 pun takpa...

Mama Shinta Musraika said...

salam..

Shinta suke sangat minum air masak..

BM kehijauan? ku pernah sekali.. masa tu ku makan vitamin C sebab ku kena flu..

cahaya_arif said...

WhaT'S A wonderful entry..

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea