Wednesday, May 20, 2009

Progress of 7 month EP

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 11:20 AM
Sebenarnya ku nak tulis entri ni pada 23 haribulan nanti. Tapi seperti biasa, ku tak sabar nak meroyan entri in advance lagi, huhu. Aha, kali ni ku nak geli-geli summarize progress. Apo kekdahnya? Hala..suka hati acik la nak tepek apo kek sini..ekeke. Benda-benda macam nilah yang terus memberikan ku semangat lagi. Kalian silalah geli-geli sekali..haha. Sebenarnya 23hb ni genapla azri 7 bulan. Genap la juga 7 bulan aku berEP (lagi 5 bulan misi kedua ku ini). Kira ni macam carta kemajuan sekolah ler..haha suka hatilah!

Profil EP
Jangkamasa EP: 7 Bulan
Pumping times perday: 8x (kadang2 7x juga..huhu, tapi make sure yang 8x lebih dominan la)
Average oz per sesi: Ni kena bahagi kepada 3 sesi. Kalau pagi, leh dpt up to 11oz. Tengahari ke petang, 4-5 oz, petang ke malam 3-4oz.
Volume produce perday: 35 oz (dari 10-15oz perday, tengok pumping log ku disini)
Highest volume achieved: 38 oz
Lowest volume achieved: 290z
Breastpump use: Spectra3 (Muah2 kat s3, sayang btol), Avents Isis (spare pump), I-Spectra (simpan stor,tak guna langsung, tak serasi).

Sekarang sesi menunjuk-nunjuk EBM yang tak seberapa..hahaha.

Fresh EBM ku (as at 20/5/2009). Dahulu, Fridge ku ini hanya ada 2-3 botol je EBM, memang stok perah pagi,minum pagi..huhu. Apetah lagi frozen.

Stok frozen EBM yang telah menurun dan menurun. Dari 50 botol, sekarang tinggal 35 botol kesemuanya. Ayoyo! mana pegi 15 lagi. 3 sudah cair(tragedi EBM balik kampung), lagi 12 (Stok yang ku nak rotate sebab nak expired, tapi ku tak ganti balik). Adoi, azriku memang minum takde selow down pun skang. Ingat dah start solid ada ler pengurangan skit (kata lain leh la ibu dia ngepam ala2 dmost santai..aik cam kenal jer bunyi tu, tapi dimana ya..haha, ya ampun!). Bila nak start kumpul balik ni. Setakat ini memang tak dapat kumpul dah. Dapat pusing2 jer, ambik ganti balik.

Setelah segala-segalanya yang ku lakukan ini, dan hasilnya;Azri ku sihat membesar bagai johan!Amin!

15 comments:

Mama Shinta Musraika said...

salam hayatie..

ku memang teruja tiap kali lihat fresh Bm mu itu serta frozen EBM mu itu! teruja sangat2!!

azri nampaknya mainten kuat minum SI tak macam shinta. shinta dah makan solid dah kurang minum susu. sehari ku bekalkan 4 botol fresh BM(2x2.5 & 2x3.5oz ), kat umah Bs, dia habiskan 3 jer & yg satu lagi tu dia habiskan kat umah ssebab abahnya pulang lebih awal drku. so sementara tunggu ku balik dia habiskan botol yg ke-4 tu.. kekadang ku dah balik dia still blum habis lagi minum. so seharian siang dia hanya minum sekitar 10-12oz jer. tgk lah dia yg kecik & ringan tu.. tapi takpe.. dia kian aktif..

supply BM ku? entahlah.. on off jer. 2 minggu o.k, bleh simpan stok beku pastu 2 minggu kendian low.. smpai nak dpt 10oz pun berkerja keras! fenugreek ku pula stuck entah di mana tak sampai2

tengok BM mu kat atas tu ku memang jadi semangat semula hehe..

nadnye said...

teruskan usaha...azri makin montel
dah lama jugak ku tak tempek gambar susuku yang tak seberapa tu...

ibu_arifa said...

tahniah..teruskan usaha mulia kak Hayatie ni..
Saya pun bersemangat bila dgr/baca cerita2 di blog akak ni..tak peduli lah apa org ckp.. suka hati kita la kan.

nikhazifah said...

ku salute pada mu..kau tetap juara..

elysuhaili said...

aminn congratulations!!!! sungguh hebat!!!! beshnye kalu sami mcm azri.. sami officially 8.5kg 1yr3mth.. huishh turun sbb xsihat cisss

Lady Qay said...

cmne la nk bg susu stok bnyk2?ankku mnum pun bnyk..boleh tlg?

CuppyCakeMommy said...

semoga saya pun dapat BF baby macam u..haihh..tak sabar ni ..bila la baby nak kuar..pump sume dah stand by..
heheheh

Hayatie said...

shinta_mum..aha, sinta minum sket tu, dpt ler curik2 buat stok tu..

nadyne..moh2 tepek...ku pun suka tgok ebm org, buat semangat juga

Ibu arifa..betul2 tuh

nik..toceh2..

ely..cian nye sami...takpe, turun skit jer tuh...

lady qay..pam/bf dgn kerap..susu akan dihsilkn lebih byk jika b kerap dikosongkn

cuppycakemommy..tahniahnyer...insyallah..semangat mesti mau ader

mama-qaisara said...

montelnye azri...qaisara awatla cekeding..melasak sgt ler anak dare sorg tuh..huhu

Hayatie said...

Takpa mama-qaisara, janji qaisara sihat walafiat kan...

umisyifa06 said...

cayalah hayatie...teruskan usaha gigih mu...u mmg gagah la hayati

Rozy said...

marvelesste!!

Hadiff setat dah makan nih kurang sikit nyusu kat BS.. from 6-7botol X 3.5oz to 4bottle X 4oz.. ku dah pam ala2 santai gitu dari guna S3 kat opis jadik guna Avent manual ja.. wakakaka.. tapi still maintain sesi.. resultnya..freezer dah overcrowded sampy nak boh ikan pun xmuat..
syukur..rezeki Hadiff

CuppyCakeMommy said...

yati..ni siti ni..heheh..dah booked dah CD coola haritu..n dah link kan ur blog with mine..n juga buat tolong promote kan business yati ni kat member yanglain..

cintaKusayangMu said...

alololo.....bolatnye azri hasil minum tenusu ibunye..truskn perjuangn mu tha..ku sokong dr atas...hehehe

ajasu said...

waahhhh...tahniahhh...lama tak jenguk sini, Azri is 7 mos. You go girl..!! haha...susu ibu nyer lg sedap dr mkn...tu yang dia pulun tuh.

Ada sembilan fresh EBM, for the whole day? 24 hours la kan?

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea