Tuesday, April 7, 2009

Mari Belajar buat 'Print Screen'

XpReSsEd bY Hayatie Hashim at 5:31 AM
hoho...kali ni ku nak share macammana nak buat 'print screen' ini atau 'prt sc'. Thanks to kak sue. Ku selalu nampak beliau suka meng-insert image2 dari print screen juga. Ku dari dulu nak tahu cemana nak buat benda alah tu. Sekarang ku sudah tahu bagaimana. Senang jer, huhu!. Kalau ada yang dah tahu, layannn jer lah, hihi. Langkah-langkahnya adalah:

1. Perhatikan/cari button 'prt sc' pada keyboard anda dahulu.
2. Layari/masuk mana web; sebagai contoh, jika anda nak save image muka depan laman web susu ibu dan letakkan di blog anda>
3. Tekan button 'prt sc' itu dikeyboard anda
4. Open 'paint' file, dan paste dan edit disitu.





Pasni, harus ku asyik2 'print screen' sahaja untuk entri-entri ku kelak sampai kalian buring,ekeke.

11 comments:

~ As ~ said...

practice make perfect.. mestilah nak berlatih selalu smpai bosan...hahahaha..kan?

Rozy said...

Use it a lot in my work...untuk report writing..

luvhaziq said...

xpaham....

Adwindaa said...

hmmm..
cam gitu ek
sonang ek

tp ku skrg nak wat tulisan kat blog l=yg ade line tuh... camne ek??? leh tak singgah kat blogku n ajor... heheh

tq, jasamu dikenang...

Hayatie said...

As, haha..biasa baru2 mesti eksaited kan..

Rozy, selama ini ku tak mcmmana nak buat bende itu, rupanya senang bangettt..ekeke

Luvhaziq, mu tak paham lagi kahh?aisey, takpe mu katam kan 24 kali dulu...hhihi

Adwindaa, oo line-line itu, nnti ku akan update kat entri baru..(ni kes nak bykkan entri daaa..huhu)

kakyong said...

salam yatie..

tochey tochey.. selama hari ni wonder jer camno la org buat.. rupernyer senang jer... bertambah meriah la gaya entri di blog nanti..

ILA said...

wah,mu mmg serba boleh lah..hehehe

Shinta Musraika said...

Oo.. gitu yer. bagus... bagus.. terima kasih sebab dah tolong buat kajian :)

Rozy said...

ooppss.. rasanya mu yatie..tertinggal sesuatu lam instruction.. mana copy nyer..

selalunya rozy wat camni..
buka webpage mana2
tekan shift and prnt scrn serentak
pastu tekan Ctrl and key C serentak
bukak paint
pastu tekan Ctrl and key V serentak
pastu editlaa..

cepat dan pantas...

Hayatie said...

Rozy..klu tak silap ku buat, takyah copy dah, tekan print screen tu dah kira copy lah tu ..cuba try test tgok..hihi

herni said...

betul3...tak payah copy dah...print screen tu otomatik dia copy seniri hehe

Post a Comment

 

My 'xCLuSiVeLy XpREsSiNg' Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea